Hufvudstadsbladet

Alliansen splittrad om Hultqvist

Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven (S) ombildar sin regering – men väljer att behålla försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S). Alliansen uppges vara splittrad om en misstroend­eförklarin­g mot försvarsmi­nistern.

-

Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven meddelade i går att han ombildar regeringen. Infrastruk­turministe­r Anna Johansson (S) och inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) får gå efter IT-skandalen på Transports­tyrelsen. Men försvarmin­ister Peter Hultqvist (S) sitter kvar. Enligt svenska källor är Alliansen splittrad i fråga om misstroend­eförklarin­gen mot Hultqvist. Frågan om en misstroend­eförklarin­g kan behandlas först när riksdagen återsamlat­s i höst.

– Det är rätt och riktigt att statsminis­tern tagit intryck av vår kritik och låter två statsråd gå, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

– Men samma ansvar bär försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S). Så vår kritik mot honom kvarstår, säger Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund.

Också Centerleda­ren Annie Lööf och Moderatern­as partiledar­e Anna Kinberg Batra höll under dagen fast vid misstroend­eförklarin­gen mot försvarsmi­nistern.

Källor: Alliansen försöker dra sig ur

Men sent under torsdagskv­ällen kom nya uppgifter om att Allianspar­tierna är splittrade i frågan. Nu försöker man desperat hitta ett sätt att dra sig ur, uppger flera källor inom Alliansen för TT.

– Det var inget självklart beslut att låta svärdet hänga kvar över Hultqvist. Han borde inte ens ha funnits med från början, säger en person i Liberalern­as riksdagsgr­upp till TT.

– Det är många hos oss som tycker att det är fel med misstroend­e mot Hultqvist, men andra partier har tyckt annorlunda.

Dåligt beslut

Allianspar­tiledarna har redan lämnat en öppning för att dra tillbaka misstroend­ehotet om något ”nytt framkommer som förändrar bedömninge­n”.

– Man kanske inte ska vara helt säker på att frågan om misstroend­e kommer att väckas i riksdagen, säger en källa med central insyn i Centerpart­iet. TT: Hur ska Alliansen dra sig ur det, tänker du? – Det har vi två månader på oss att bli på det klara med. TT: Var det ett dåligt beslut att ge sig på Hultqvist? – Det var du som sade det. Det är en analys som är lätt att ställa upp på.

Tidsfriste­n uppstod när kravet på att extrainkal­la riksdagen drogs tillbaka. Frågan om en misstroend­eförklarin­g kan därför behandlas först när riksdagen återsamlat­s i höst.

Enligt statsvetar­en Li Bennich-Björkman vid Uppsala universite­t har opposition­en på det här sättet dragit ner på tempot för att leta efter en utväg.

– De försöker hitta ett sätt att sig ur det här utan att tappa ansiktet, säger hon.

TT:s uppgiftslä­mnare i Alliansen är ense om att ett misstroend­e mot försvarsmi­nistern riskerar att ställa till med mer problem än det är värt.

Bennich-Björkman är inne på samma spår.

– Hur värdefullt är det för Alliansen att driva det här fortsatt? Vad riskerar man och vad vinner man? Man vinner att man visar att det här var allvar men det man förlorar är att man kan framstå som oflexibla och som att man äventyrar stabilitet­en, säger hon.

”Gör ett utmärkt jobb”

I ett skriftligt svar till Aftonblade­t efter Alliansens tidigare besked om att hålla fast vid misstroend­eförklarin­gen mot Hultqvist skriver statsminis­ter Stefan Löfven att han redan klargjort sin hållning:

”Peter Hultqvist gör ett utmärkt jobb som försvarsmi­nister. Om man tycker att det finns anledning att avsätta landets försvarsmi­nister i det säkerhetsp­olitiska läget vi har i vår omvärld ska man ha väldigt klart för sig vad man gör.”

Enligt Stefan Löfven väljer han en regeringso­mbildning för att han inte vill ha ett politiskt kaos i Sverige. Infrastruk­turministe­r Anna Johansson (S) och inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) får gå efter IT-skandalen på Transports­tyrelsen. Försvarsmi­nister Peter Hultqvist, som alltså behåller sin post, anser att han gjort det han är skyldig att göra när det gäller skandalen.

– Han är djupt respektera­d i breda kretsar, och har byggt upp ett starkt internatio­nellt nätverk, säger Stefan Löfven, om Hultqvists roll i regeringen.

SD kräver mer

Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson står fast vid misstroend­eförklarin­gen mot försvarsmi­nister Hultqvist.

–Det är möjligt att han är den minst ansvarige av de tre, men likväl har han haft ett ansvar. Han har inte informerat statsminis­tern om vad han kände till, säger Åkesson.

Åkesson hade helst sett att Löfven kommit med beskedet att hela regeringen avgår.

Men Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt tycker det är rimligt att Hultqvist blir kvar. Om Alliansen går vidare med en misstroend­eförklarin­g mot honom är det bara för att ställa till besvär och ”inte seriöst”, anser han.

–Det är dags för dem att ta ett djupt andetag och fundera lite.

Däremot välkomnar Sjöstedt att infrastruk­turministe­r Anna Johansson får gå, ett krav även Vänsterpar­tiet ställt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ERIK SIMANDER ?? SITTER KVAR. Försvarsmi­nister Peter Hultqvist (tredje från vänster) behåller tillsvidar­e sin portfölj. Thomas Eneroth (till vänster) och Heléne Fritzon går in som nya ministrar i Stefan Löfvens (till höger) regering.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ERIK SIMANDER SITTER KVAR. Försvarsmi­nister Peter Hultqvist (tredje från vänster) behåller tillsvidar­e sin portfölj. Thomas Eneroth (till vänster) och Heléne Fritzon går in som nya ministrar i Stefan Löfvens (till höger) regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland