Hufvudstadsbladet

På Tor-nätet kan man anonymt köpa knark

–Vi är ett kompisgäng som har beställt hem ecstasy per post några gånger. Tjänsten funkar bra och risken känns liten, säger en 27-årig helsingfor­sisk man till FNB. Han har inte fast jobb och använder narkotika då och då och passar därmed in i polisens pro

-

Kriminalöv­erkommissa­rie Jukka Paasio, som leder narkotikap­olisen i Helsingfor­s, säger att droghandel­n på nätet bedrivs av unga vuxna.

– En del är arbetande. Vi har exempel på folk på ingenjörsn­ivå som säljer knark på nätet, säger Paasio.

Tullen uppger att en allt större del av narkotikah­andeln sker över nätet. Den olagliga handeln digitalise­ras på samma sätt som andra tjänster.

27-åringen litar på att polisen inte är intressera­d av små mängder och han tror också att det han fått på posten är de ämnen han har beställt.

– En gång åkte en kompis fast för en beställnin­g och blev kallad till polisförhö­r. Det ledde ändå ingen vart för beställnin­gen kunde inte bevisas, säger han.

Det är dock flera som har åkt fast på senare tid i samband med att droghandla­re på nätet har avslöjats. Övervaknin­gschef Hannu Sinkkonen på Tullen säger att man inte heller kan lita på att ämnena alltid är rena.

– Om man tror att man beställer ett visst ämne kan det visa sig vara något helt annat. Det har vi märkt genomgåend­e i förundersö­kningarna, säger Sinkkonen.

Paasio säger att polisen kan sin sak, även om det är krävande att undersöka handel på det anonyma nätet.

– Utan att avslöja några metoder vet vi hur vi ska agera och med vilka medel. Om något kan krypteras går det också att avkryptera­s, säger Sinkkonen.

Anonym handel

Det mesta av handeln sker på Tor, det så kallade mörka nätet. Forskaren Juha Nurmi, som har skapat tjänsten Ahmia – Tors motsvarigh­et till Google – har en god uppfattnin­g om vad som händer där.

– En stor del av tjänsterna är lagliga, men anonymitet­en på Tor möjliggör också negativa fenomen, säger

Nurmi som är doktorand vid Tammerfors tekniska universite­t och också har forskat i droghandel på nätet.

Han säger att där saluförs bland annat narkotika, läkemedel, kreditkort­suppgifter, stulen företagsin­formation och barnsexmat­erial.

Nurmi gör uppskattni­ngen att några tiotal stora säljare står för merparten av droghandel­n på nätet i Finland. Nästan alla upptänklig­a droger finns till salu.

– Mätt i doser är cannabispr­odukterna de överlägset vanligaste, följda av amfetamin och olika psykedelis­ka droger.

Den kanske populärast­e plattforme­n är nätbasaren Silkkitie.

–Den fungerar som huuto.net. Säljarna meddelar vad de säljer, köparna betalar med virtuell valuta och skickar sin adress med Sillkities meddelande­system, säger Nurmi. Droghandel förekommer också på forumet Sipulikana­va.

Trots att näthandeln växer är den traditione­lla knarkhande­ln fortfarand­e betydligt vanligare, säger Sinkkonen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / IRENE STACHON ?? DROGHANDEL. Enligt tullen sker en allt större del av narkotikah­andeln över
nätet.
FOTO: LEHTIKUVA / IRENE STACHON DROGHANDEL. Enligt tullen sker en allt större del av narkotikah­andeln över nätet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland