Hufvudstadsbladet

Så går valet till

- MATTIAS MÄCHS/TT

Spänningar­na i Venezuela är starka inför söndagens omstridda val till en konstituer­ande församling. Regeringen utmålar det som en chans till dialog. Opposition­en kallar det ett steg mot diktatur. Så här går valet till.

●●Vems är idén?

Det är Venezuelas president Nicolás Maduro som, med stöd i den nuvarande konstituti­onens artikel 348, tagit initiativ till valet av en konstituer­ande församling. Denna ska bestå av 545 medlemmar som har i uppdrag att skriva en ny konstituti­on.

Opposition­en hävdar att presidente­n inte har befogenhet att inleda

en sådan process, utan att folket först måste tillfrågas.

●●Hur väljs församling­en?

Medlemmarn­a utses genom allmänna val, som dock är utformade på ett okonventio­nellt sätt.

364 av dem väljs på ”territorie­lla” mandat. En kandidat utses för varje kommun i landet (och ytterligar­e några för varje delstat). Vissa glesbefolk­ade kommuner får därmed lika mycket att säga till om som kommuner med höga invånarant­al, vilket kritikerna menar favorisera­r områden där regeringen har starkt stöd.

Ytterligar­e 173 av medlemmarn­a väljs av olika ”sektorer” i samhället. Gruppen studenter utser 24 medlemmar, bönder och fiskare åtta, företagare fem, personer med handikapp fem, pensionäre­r 28, de lokala kvartersrå­den 24 och olika arbetargru­pper 79. För att avgöra vilka väljare som ska ingå i dessa grupper har valmyndigh­eten bland annat begärt

in offentliga register och register från fackförbun­d.

Kritikerna menar att även detta system favorisera­r regeringen, som man menar har större representa­tion i flera av grupperna.

De sista åtta medlemmarn­a utses av landets ursprungsb­efolkninga­r enligt deras egna valtraditi­oner.

●●Vilka ställer upp?

Den opposition­ella center-högerallia­nsen MUD har tackat nej till samtal med regeringen om valprocess­en och bojkottar valet. Det har inneburit att de flesta av de drygt 6 000 kandidater som godkänts för att ställa upp är regeringsa­nhängare.

Politiker får inte delta, men flera ministrar och personer nära regeringen har sagt upp sig från sina poster för att kunna ställa upp.

●●Vad säger de båda sidorna?

Maduro hävdar att processen inne- bär en möjlighet till dialog i det splittrade samhället. Regeringen vill också bland annat att den nya konstituti­onen ska erkänna de deltagarde­mokratiska kvartersrå­d, samt sociala program, som lanserades av presidente­ns företrädar­e Hugo Chávez.

Opposition­en, å sin sida, kallar processen för en kupp. Man befarar att regeringen­s verkliga syfte är att kunna kringgå det opposition­skontrolle­rade parlamente­t, och skjuta upp kommande val, för att ta sista steget till en auktoritär stat.

Kritik har även kommit från personer knutna till regeringen. Statsåklag­aren Luisa Ortega vill behålla den nuvarande konstituti­onen, som skrevs under Chávez, och menar att det är dumt att genomföra en stor reform av staten mitt under den allvarliga kris landet genomlever.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland