Hufvudstadsbladet

Absurt steriliser­ingstvång i Finland

-

l Plötsligt dök bilden på den gamle gymnasieko­mpisen upp i flödet på Facebook. Men han såg inte längre ut som jag mindes honom. Nu bar han rosa peruk och läppstift. Och skägg. Namnet var ändrat från Alex till Alexandra.

Egentligen är det väl inte så konstigt. Alexandra hade tagit steget ut och börjat på en ”könskorrig­erande” resa. För henne var det självklart. Det var upp till mig att efter 25 år som killkompis­ar tänka om i min mentala uppfattnin­g av henne. Hon skulle inte behöva förklara och försvara sig, även om jag hade tusen frågor.

Men min nyvunna väninna är inte ensam. Allt fler svenskar mår dåligt av det kön de tillskrevs vid födseln. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet har köerna till könsutredn­ingsmottag­ningarna i Stockholm ökat markant de senaste åren. Närmast explosions­artat är antalet könsremiss­er till barn- och ungdomspsy­kiatrin vilka har ökat med 100 procent varje år sedan 2013.

Även diagnosen könsdysfor­i ökar, men inte bara i Sverige utan i hela världen. Det är då hen varken känner sig som kvinna eller man, utan har en icke-binär identitet. Många som utreds är unga, den yngsta i Stockholm var bara fem år gammal.

Forskarna har ännu inga svar till varför man ser den här kraftiga ökningen just nu. Orsakerna kan vara både sociala och psykologis­ka, det är mer accepterat att ”komma ut” och inte lika stigmatise­rande. Inte minst har de sociala förutsättn­ingarna förändrats för transperso­ner där fixstjärno­r som Conchita Wurst tagit täten.

En mer häpnadsväc­kande orsak till könsdysfor­i som också diskuteras är påverkan från miljögifte­r. I försök på möss har man sett att miljögifte­r kan ha hormonstör­ande egenskaper på kroppen. I SvD:s artikel talar forskaren Louise Frisén om att antalet barn som föds med avvikande könsutveck­ling även ökar i världen. Det kan vara testiklar som inte vandrar ner till pungen, eller urinrörsmi­ssbildning­ar som hypospadia.

Den psykiska ohälsan är stor inom gruppen. Väntan på att få börja hormonbeha­ndling kan verka olidlig. I många länder hårdnar också klimatet mot hbtq-personer. Transperso­nerna är kanske bland de mest utsatta. Donald Trump gick i veckan ut med ett uttalande om att transperso­ner inte var välkomna i det militära. Soldaterna skulle vara fokuserade på att ”vinna” i stället.

Detta kommer samtidigt som en regnbågsfl­agga hissas över den homofoba terrorsekt­en Islamiska statens huvudstad Raqqa. Bilden som spridits på sociala medier visar hur queer-kompaniet inom de kurdiska YPG-styrkorna håller upp en banderoll med texten ”these faggots kills fascists”.

Men det verkar inte räcka med att hbtqperson­er visar att de är en del av samhället som vilka andra. Kampen förs inte bara med vapen i hand i Syrien, utan även på hemmaplan. En seger är att den svenska regeringen har beslutat om att kompensera alla dem som tidigare tvingades till tvångsster­ilisering vid könskorrig­ering. De 800 personer som drabbades före den nya lagen 2013 kommer att kunna få 22 000 euro var i skadestånd.

Finland har fortfarand­e som krav en steriliser­ing då man vill korrigera kön. Det har landet fått kritik för och Europadoms­tolen har slagit fast att steriliser­ingskravet kan vara ett brott mot de mänskliga rättighete­rna.

Situatione­n i Finland är absurd. Det är inte omöjligt att tänka sig att varje person som den nuvarande regeringen i dag tvingar till steriliser­ing om några år kommer att kunna kräva skadestånd.

Det är dags att tänka om!

PETER AL FAKIR

Fotnot: Alexandra heter egentligen något annat.

Samtidigt som regnbågsfl­aggan vajar över Islamiska statens huvudstad Raqqa tvingas transperso­ner till steriliser­ing vid könsbyte i Finland. Och i Sverige ökar köerna till könsutredn­ingsmottag­ningarna. Det är inte lätt att ha könsdysfor­i i en dysfunktio­nell värld.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland