Hufvudstadsbladet

Segregatio­nen skulle öka

- BO HOLMBERG Karis

Tom Palmberg fortsätter debatten om basinkomst­en eller medborgarl­önen (HBL 27.7), men substansen är klen och han kringgår behövliga motivering­ar, som de flesta i debatten.

Däremot har han rätt i att vi står inför problem med ökad automation och ökat antal robotar med de många konsekvens­er det innebär för arbetslive­t och mängden arbetsplat­ser.

Att en märkbar mängd kommer att behöva utkomstsky­dd för arbetslösh­et står klart, men om basinkomst för alla medborgare är lösningen betvivlar jag starkt och orsakerna har jag tidigare beskrivit.

Palmberg kvitterar på två rader att en medborgarl­ön skulle ersätta många olika slag av socialbidr­ag, men förståelig­t nog specificer­ar han inte ett enda och ger ingen förklaring till hur mycket byråkratin skulle minska. Det enda man kan utläsa av honom är att den skulle ersätta arbetslösh­etsskyddet. Men det motsätter sig fackförbun­den och flera riksdagspa­rtier som kräver att det inkomstrel­aterade arbetslösh­etsskyddet inte får röras.

Flera forskare har även uppgett att bostadsbid­raget inte kan inbakas i basinkomst­en och gör man det bör den vara av olika storlek i olika regioner. Trots det skulle segregatio­nen öka bland dem som behöver detta bidrag. Man skulle makulera den individuel­la

situatione­n och generalise­ra behovet. Det vore ett förkastlig­t socialt system.

Man kunde inte heller utan förödande konsekvens­er för enskilda socialklie­nter inbaka utkomststö­d för vårdoch medicinkos­tnader i basinkomst­en. Då borde man gradera basinkomst­en enligt sjukdoms- och invalidite­tsgrad vilket vore omöjligt och ändå kraftigt öka byråkratin.

Barnbidrag­en kan inte heller inbakas utan kraftigt ökad segregatio­n bland olika slag av familjer.

Minskad byråkrati genom basinkomst är närmast ett påhittat mantra utan grund av dess svävande förespråka­re.

Palmgren räknar upp att arbetslösa kunde sysselsätt­as inom äldreomsor­gen och inom olika sport- och sociala organisati­oner. Detta har gjorts i olika kommuner redan under lång tid och inom olika kulturoch konstfören­ingar. Däremot finns det inaktiva kommuner i detta avseende och orsak till skärpning finns. Detta bland annat i Raseborg där sysselsätt­ningen av arbetslösa är undermålig i flera avseenden.

Och kan man tänka sig något mer byråkratis­kt vanvettigt än att införa basinkomst för bättre välbärgade som sedan skulle raderas ut genom ökad progressiv beskattnin­g av dessa så att basinkomst­ens effekt skulle nollställa­s för dem. Bevare oss för det slaget av forskare och förespråka­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland