Hufvudstadsbladet

Facket tar tag i rekryterin­gen

Fackförbun­det Pro vill hjälpa särskilt långtidsar­betslösa med ny digital tjänst

- LAURA OKSANEN laura.oksanen@ksfmedia.fi

I höst inför fackförbun­det Pro en egen rekryterin­gstjänst. Avsikten är att erbjuda medlemmarn­a bättre tjänster samt göra det lättare för långtidsar­betslösa att hitta jobb.

– TE-centralern­a kör hela tiden ner på sina tjänster. I och med att landskapen kommer att ta över centralern­a befarar vi att de kommer att bli allt rörigare i framtiden, säger Pros Jorma Malinen om bakgrunden till Pros satsning.

Rekryterin­gstjänsten kommer att fungera på ett omvänt sätt, där arbetsgiva­re kontaktar arbetssöka­nde genom att skicka medde- landen om lediga jobb via en mobilappli­kation.

– Det är inte en ny tjänst i sig, kommentera­r arbetslivs­coachen Sirpa Etzell och menar att det krävs stora satsningar.

Fackförbun­det Pro är det största tjänsteman­naförbunde­t inom den privata sektorn. Dess intressebe­vakning omfattar sektorerna industri, finans, service samt informatio­ns och kommunikat­ionsteknik (IKT).

Rekryterin­gstjänsten­s inleds som ett pilotförsö­k i slutet av augusti inom IKT–branschen för att säkerställ­a att allt fungerar, varefter tjänsten utvidgas till hela landet och till alla sektorer.

Tjänsten är gratis för fackförbun­dets medlemmar, och i den ingår också andra tjänster såsom cv– kliniker och arbetslivs­coachning.

– Vi vill erbjuda våra medlemmar bättre tjänster än de som finns för tillfället. Den moderna teknologin ger oss nya möjlighete­r att hjälpa folk att sysselsätt­as effektivar­e och bättre, säger Pros ordförande Jorma Malinen.

Tjänsten är en mobilappli­kation där de arbetssöka­nde fyller i sina uppgifter, men fungerar omvänt jämfört med traditione­lla rekryterin­gssidor. I stället för att en arbetssöka­nde kontaktar olika företag med lediga jobb, är det företagen som kontaktar arbetssöka­nde via tjänsten.

– Våra medlemmar får meddelande­n med arbetserbj­udanden rakt till telefonen, berättar Malinen.

Via sin samarbetsp­artner, som sysslar med traditione­ll rekryterin­g, har Pro redan fått med ett antal arbetsplat­ser och företag i tjänsten.

– Men vi marknadsfö­r oss också bland andra företag och hoppas att de skall komma med. Till exempel så har jag hört om ett företag som bad sina anställda sprida budskapet om att de har stor rekryterin­g på gång via sociala medier för att nå ut till folk. Sådana här företag hoppas vi skall gå med i vår rekryterin­gstjänst. Varför behövs en sådan här rekryterin­gstjänst? Räcker inte TE-centralens tjänster? – TEcentrale­rna kör hela tiden ner på sina tjänster mer och mer. I och med att landskapen kommer att ta över centralern­a befarar vi att de kommer att bli allt rörigare i framtiden. Dessutom upplever vi att de in te i tillräckli­g utsträckni­ng kan hjälpa våra långtidsar­betslösa medlemmar. Vi har cirka 2 000 medlemmar som hör till den här gruppen och det är dem som vi särskilt hoppas kunna nå med vår nya tjänst. Hur snabbt kommer er tjänst att etablera sig och hur stor kommer den att bli? – Svårt att säga hur snabbt den kommer att etablera sig, men vi har cirka 120 000 medlemmar. En uppskattni­ng är att vi under det första året kommer att skicka ut sammanlagt 200 000 meddelande­n till personer registrera­de i tjänsten. Därefter får vi se, säger Malinen.

Malinen ser att tjänsten delvis svarar på kritiken som fackförbun­den fått för att de inte är tillräckli­gt allmännytt­iga.

– Skillnaden mellan oss och kommersiel­la rekryterin­gstjänster är att de är företag som vill göra vinst på sin verksamhet. Vi strävar inte efter det, utan hoppas främst på att så många som möjligt skall hitta arbete.

– Vi hoppas också att andra fackförbun­d i framtiden tar efter oss och erbjuder sina medlemmar liknande tjänster. Alla gynnas ju av det, det är enbart positivt om arbetslösh­eten minskar.

Fundersam expert

Sirpa Etzell på arbetslivs­coachning– och omrekryter­ingsfirman AS3 är inte säker på genomslags­kraften av en ny rekryterin­gstjänst.

– Det finns redan väldigt många tjänster inom rekryterin­g. Men Pro har säkert funderat på en egen vinkling på saken och känt att en sådan här tjänst behövs. I och med digitalise­ringen krävs det dock mycket investerin­gar för att få en högkvalita­tiv tjänst, man måste satsa hårt. Jag tror att man måste samarbeta med andra aktörer får att få en viss nivå på tjänsten, säger Etzell.

Enligt Etzell är det svårt att säga ifall Pro kommer att komma åt problemet med långtidsar­betslösa.

– Vår uppfattnin­g är att allt beror på personens egen aktivitet. Efter att man gett personen verktyg och sparrat hen gäller det att hen själv inser att man måste vara aktiv och ringa upp människor. Det här är något som finländare behöver mycket uppmuntran för.

Etzell betonar de mycket omtalade nätverkens betydelse för att hitta arbete.

– Nätverkand­et betyder mycket. Enligt vissa undersökni­ngar sker 70 procent av rekryterin­garna via olika slags kontakter och nätverk.

Som helhet verkar Pros rekryterin­gstjänst enligt Etzell inte som något helt nytt.

– Monster har haft ett liknande rekryterin­gsförfaran­de länge, där företag tagit kontakt med personer. Så finns ju Linkedin och liknande tjänster. Så det verkar inte som en ny tjänst i sig. Men allt beror på hur man paketerar den, kanalerna och sätten finns redan.

Enligt Etzell kan det möjligtvis handla om en businessmö­jlighet för fackförbun­den.

– Då TE–tjänsterna övergår till landskapen betyder det att de allt mer och oftare köper in tjänster. Då kan ju fackförbun­den sälja sådana här tjänster, få in pengar och på det sättet vidareutve­ckla sin verksamhet.

TE-centralern­a kör hela tiden ner på sina tjänster mer och mer. I och med att landskapen kommer att ta över centralern­a befarar vi att de kommer att bli allt rörigare i framtiden. Dessutom upplever vi att de inte i tillräckli­g utsträckni­ng kan hjälpa våra långtidsar­betslösa medlemmar. Jorma Malinen Ordförande för Pro

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? VILL HJäLPA LåNGTIDSAR­BETSLöSA. – Vi hoppas också att andra fackförbun­d i framtiden tar efter oss och erbjuder sina medlemmar liknande tjänster. Alla gynnas ju av det, det är enbart positivt om arbetslösh­eten minskar, säger Pros ordförande Jorma Malinen.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER VILL HJäLPA LåNGTIDSAR­BETSLöSA. – Vi hoppas också att andra fackförbun­d i framtiden tar efter oss och erbjuder sina medlemmar liknande tjänster. Alla gynnas ju av det, det är enbart positivt om arbetslösh­eten minskar, säger Pros ordförande Jorma Malinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland