Hufvudstadsbladet

F1-säsongen fortsätter i Ungern

Formel 1 Tiden går snabbt. Med Ungerns GP på söndag startar den andra halvan av F1-säsongen 2017. Tio körda lopp, tio kvar. Säsongens största överraskni­ng? Valtteri Bottas.

- FREDRIK AF PETERSENS sport@ksfmedia.fi Tidskvalen inför söndagens tävling startar 15.00 i dag.

Ungerns GP startade med fria träningar i går. På basis av dem kan man förutspå en jämn kamp om de främsta startrutor­na eftersom sex bilar från tre stall platsade innanför en halv sekund från varandra. Då halva säsongen är avklarad har Valtteri Bottas fart varit den största överraskni­ngen.

Då man tittar tillbaka på den första halvan av säsongen ser man en stor överraskni­ng. Valtteri Bottas har stått oftare på prispallen än den trefaldige världsmäst­aren och stallkamra­ten Lewis Hamilton.

Visserlige­n har engelsmann­en vunnit fyra lopp mot Bottas två, Ryssland och Österrike, men den finske föraren har tre andraplats­er, Hamilton bara två. Dessutom har Bottas två tredjeplat­ser och Hamilton ingen. Så Bottas leder den interna statistike­n med 7–6. I de fyra sista loppen, Montreal, Baku, Spielberg och Silverston­e, har The Flying Finn inte kommit i mål sämre än tvåa.

Sebastian Vettel, Ferrari, har också stått på pallen sju gånger, Daniel Ricciardo, Red Bull, fem, Kimi Räikkönen Ferrari, tre. Sist på den här listan finns Max Verstappen, Red Bull, och Lance Stroll, Williams, med vardera en gång.

Att Mercedes är det bästa teamet just nu vet alla och tittar man på resultatli­stan får man det bekräftat. Av de 10 körda loppen ser man att teamet bara en gång inte haft en av sina två förare på pallen och det var i Monaco.

I Kanada och Baku fanns varken Räikkönen eller Vettel på pallen.

Att Mercedes, Ferrari och Red Bull dominerar råder det ingen tvekan om. Av 30 möjliga platser på pallen har de sex förarna stått där 29 gånger. Den ende som lyckats bryta dominansen en gång är debutanten Lance Stroll, Williams, med sin tredjeplat­s i Baku.

Bottas och Hamilton har också startat flest gånger från pole position. Finländare­n två gånger, Bahrain och Österrike,och Hamilton sex. Det var bara i Ryssland och Monaco som duon missade och överlät den främsta rutan till Vettel och Kimi.

Vem har kört de flesta snabbaste varven? Mercedes med sex gånger med Hamilton. Ferrari tre. I Monaco blev det en stor överraskni­ng: Force India-föraren Sergio Perez.

Hamilton har vunnit fyra tävlingar och toppar den tabellen. Vettel har stått högst uppe på pallen tre gånger, Valtteri två och Daniel Ricciardo en.

Det finns ett annat bevis på hur överlägsna de tre toppteamen är. De har kört in 779 poäng och det är mer än tre gånger så många som de sju andra stallen tillsamman­s. De har sammanlagt 231.

Det tyska stallet har också den mest pålitliga bilen. Bara en gång tvingades en Mercedes bryta. Och det var Bottas, som var en aning för optimistis­k i Spanien när han försökte köra om både Räikkönen och Verstappen på insidan.

Två gånger missade Ferrari en plats i topp tio. Och bägge gångerna var Bottas inblandad. Räikkönen efter att ha blivit påkörd i Barcelona och i Baku blev det bara en 14:e plats för Iceman på grund av skador på bilen efter en ny kollision med landsmanne­n.

Sebastian Vettel leder VM-tabel-

len med absolut minsta marginal. En poäng mer än Hamilton, 177 mot 176. Och trea är Bottas med 154, Iceman Räikkönen femma med 98 och de två Red Bull-förarna Ricciardo och Verstappen är fyra och sexa.

De fria träningarn­a för Ungerns GP startade på fredagen. Utgångsläg­et är att kampen om de första startrutor­na kan bli hård. I den andra fria träningen rymdes alla Mercedes-, Ferrari- och Red Bull-kuskarna inom en halv sekunds marginal.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ PETER KOHALMI ??
FOTO: LEHTIKUVA/ PETER KOHALMI
 ?? FOTO: AFP-LEHTIKUVA/PETER KOHALMI ?? Valtteri Bottas fart i det nya stallet har varit säsongens största överraskni­ng.
FOTO: AFP-LEHTIKUVA/PETER KOHALMI Valtteri Bottas fart i det nya stallet har varit säsongens största överraskni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland