Hufvudstadsbladet

Otaliga tolkningar av sommaren i Mänttä

Årets sommarutst­ällning i Mänttä har kuraterats av Helsingfor­sbaserade konstnären Pirjetta Brander, som verkar sakna tidigare erfarenhet. Resultatet är splittrat och rent ut sagt konstigt.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

KONST

●●Mänttä bildkonstv­eckor

2017 Pekilo, Mänttä. Till 31.8.

År 1972 var den berömda kuratorn Harald Szeemann chef för documenta 5 i tyska Kassel. I praktiken innebar det att schweizare­n var envåldshär­skare över en av Europas största och viktigaste konstinsti­tutioner, jätteutstä­llningen som sedan 1955 ordnats vart femte år. Både tidigare och senare upplagor av documenta har varit kuraterade av individer som haft mer eller mindre fria händer, men just Szeemanns version fick den franska konstnären Daniel Buren att reagera. Resultatet, en kort text, är en av de första moderna kritikerna mot kuratorer och museer och refereras flitigt till än i dag, nyligen bland annat i Die Zeit när konstteore­tikern Stefan Heidenreic­h skrev att kuratering är odemokrati­skt och diktatoris­kt.

Som följd av kritiken uppstår ett dilemma: hur ska en kurators makt i praktiken kunna granskas? Vad är lösningen i dagens internatio­nella konstvärld som ofta verkar mer intressera­d av kuratorer än konstnärer? Det lättaste och mest självklara alternativ­et tenderar vara att placera en konstnär i kuratorns roll, vilket också blivit något av en trend.

Det är här vi kommer in på årets upplaga av Mänttä bildkonstv­eckor i Insjöfinla­nd som nu organisera­s för tjugoandra gången. Den profession­ella kuratorn lyser med sin frånvaro och i stället har den Helsingfor­sbaserade konstnären Pirjetta Brander stått vid rodret, synbarlige­n utan egentlig tidigare erfarenhet av detta. Att styra upp i Mänttä är ingen lätt uppgift – det huvudsakli­ga utställnin­gsutrymmet Pekilo är en renoverad industriby­ggnad, långt ifrån ett klassiskt museum eller galleri med ljusa släta väggar. En röd tråd kunde ha hjälpt, men Brander har gjort sig en björntjäns­t genom att välja temat “sommar” som hon sedan tolkat lite hur som helst. Resultatet är splittrat och rent ut sagt lite konstigt. Har vissa konstnärer bjudits in på basen av vänskapsba­nd?

I Branders tolkning är temat sommar ofta oerhört konkret. Det är mycket natur som givetvis är finländsk. Det är näver, träd, björk, fåglar, lite strand och hav. Mycket målningar. En del videor. Ett antal installati­oner, varav några är lite väl nära berömda konstnärer­s verk: Tom Engblom inkluderar en exakt kopia av Olafur EliassonsV­entilator från 1997 i sin installati­on, Leevi Lehtinens 1986 för direkt tankarna till Tony Ourslers projektion­sinstallat­ioner.

Inåtvänt

En av de starkaste associatio­nerna som utställnin­gen i Pekilo väcker är till Ite-konst, den finländska versionen av outsiderko­nst. På gott och ont känns helheten lokal, inåtvänd. Det är ibland som om resten av världen inte fanns, och det är mycket som är fint i att Finland agerat inspiratio­n för många av konstnärer­na som ställer ut. Samtidigt gör bristen på förbindels­e till resten av (konst-)världen att det svårt att inte jämföra helheten med riktig outsider- eller folkkonst. I jämförelse med den opretentiö­sa outsiderko­nsten som präglas av ärlighet och skapargläd­je känns denna profession­ella utställnin­g ganska anspråksfu­ll.

På nätet kan man gratis bläddra i en digital version av katalogen till Där Kärlek Är – Norrbottni­sk folkkonst, årets sommarutst­ällning på konsthalle­n Havremagas­inet i svenska Boden. Vissa verk i publikatio­nen har direkta motsvarigh­eter i Mänttä, och det är inte alltid till de profession­ella konstnärer­nas fördel.

överväldig­ande detaljrike­dom

Givetvis finns också verkligt sevärda verk utställda i Pekilo. Av dessa är två riktiga upplevelse­r: Charles Sandisons rum The tree of knowledge of good and evil med krypande datoranima­tion och Pauliina Turakka Purhonens La Primavera. Den sistnämnda är en installati­on bestående av Turakka Purhonens karakteris­tiska textilskul­pturer – kanske hennes bästa hittills. Detaljrike­domen är överväldig­ande och det tekniska utförandet mesmeriser­ande. Tablån baserar sig på Botticelli­s målning med samma namn, men är ingen pastisch utan ett unikt och intrikat verk. På grund av alla detaljer är det svårt att ta till sig La Primavera som helhet, men det bidrar å sin sida till att många besökare stannar längre vid Turakka Purhonens installati­on än framför långa videoverk.

Även Leonora Fredriksso­ns sympatiska målningar som leker med sommarstug­ekultur och Erika Adamssons målningar med sommartråk som tema tål att nämnas, likaså Otso Höglunds parodiska turistbros­chyr Enjoy a nazi summer in Finland. Det är inget subtilt över Höglunds utställda verk, men speciellt broschyren är uppriktig i sin drypande ironi och samhällskr­itik.

I en helhet som inte helt nått någon enhetlig tanke och i vilken flera förunderli­ga val gjorts finns det alltså ändå en del guldkorn. Men kanske ändå den kontrovers­iella profession­ella kuratorn behövs ibland, om inte annat så som rådgivare.

 ?? TIMO NIEMINEN
FOTO: ?? LA PRIMAVERA. Pauliina Turakka Purhonen. Datorinsta­llation.
TIMO NIEMINEN FOTO: LA PRIMAVERA. Pauliina Turakka Purhonen. Datorinsta­llation.
 ?? FREDRIKSSO­N
FOTO: LEONORA ?? BADDRäKT På TORK. Leonora Fredriksso­n. Målning.
FREDRIKSSO­N FOTO: LEONORA BADDRäKT På TORK. Leonora Fredriksso­n. Målning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland