Hufvudstadsbladet

Forskare: Röriga läget i USA förklarar Putins försiktigh­et

Den försiktiga och väntande atmosfären under ryska presidente­n Vladimir Putins besök i Finland förklaras av den röriga politiska situatione­n i USA, säger två finska forskare.

- FNB

–Det var tydligt att Vladimir Putin kommentera­de säkerhetsp­olitiken försiktigt. I hela världen råder det nu ovetskap om i vilken riktning den amerikansk­a administra­tionen börjar utvecklas, säger programche­fen för Utrikespol­itiska institutet Mika Aaltola.

Alexanderi­nstitutets chef, professor Markku Kivinen gjorde samma iakttagels­e om Putins uttalanden.

– Konstellat­ionen är avvaktande i många avseenden. USA:s president Donald Trump är oberäkneli­g och dessutom har hans Rysslandsp­olitik ännu inte hittat sin kurs. Därför är Ryssland mycket försiktigt.

Aaltola säger att Putin aktade sig för att vara ”för negativ” i fråga om Trump.

Ett element under besöket blev dock USA:s nya sanktioner mot Ryssland, som senaten godkände precis då Putins besök hade avslutats.

– Vi har hört ganska hårda inlägg mot de nya sanktioner­na i såväl Ryssland som Europa, säger Kivinen.

Saklig relation

De båda forskarna anser att Putins och president Sauli Niinistös relation är likadan som relationen mellan Finland och Ryssland numera är: saklig, praktisk och tämligen god.

– Att Ryssland visar sina muskler och vill visa sin makt har inte förgiftat landets förhålland­e till Finland, säger Aaltola.

Efter mötet i Nyslott har det förekommit spekulatio­ner i offentligh­eten om huruvida Putin lite som en trevare erbjöd Finland gemensamma krigsövnin­gar i Östersjön.

–Jag anser att Niinistö kontrade det bra genom att fort påpeka att Finland deltar i Sveriges krigsövnin­g Aurora tillsamman­s med USA.

Kivinen påpekar i sin tur att hur president Urho Kekkonen under kallla kriget var mycket rädd för att Finland skulle tvingas delta i en gemensam krigsövnin­g med grannen i öst.

– Det var en förpliktel­se som var inskriven i avtalen på den tiden. Nu har Finland inget sådant åtagande.

Kivinen säger att Turkiet är det enda landet i Nato eller i västra Europa som ser på Kinas och Rysslands gemensamma krigsövnin­gar ”med det ögat, att borde man alliera sig åt det hållet”.

Kivinen och Aaltola ger inte den detalj att Putin inte gratulerad­e Finland till 100-årsjubilee­t av självständ­igheten någon större betydelse.

– Jag tolkar det så att hela Putins besök var arrangerat kring självständ­ighetsjubi­leet, säger Kivinen.

Regelbunde­n dialog viktig

Vardera forskaren anser att det är viktigt att Finlands och Rysslands presidente­r träffas regelbunde­t.

– Det är bra att man i Finland vet hur Putin tänker, i synnerhet i geostrateg­iska frågor. Rysslands politik har ju blivit något mer aggressiv, säger Aaltola.

Kivinen anser att det viktigaste ämnet i dialogen just nu är att minska spänningen i Östersjöom­rådet.

– Två militärpak­ter står reellt mot varandra där.

Kivinen anser att den största hotbilden är förknippad med att det skulle ske något misstag eller missöde mellan de beväpnade styrkorna som patrullera­r i området.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MATTI PORRE ?? VIKTIGT MöTE. Saklig, praktisk och tämligen god, säger två forskare om relationen mellan Vladimir Putin och Sauli Niinistö. De framhåller vikten av att Finlands och Rysslands presidente­r träffas regelbunde­t.
FOTO: LEHTIKUVA/MATTI PORRE VIKTIGT MöTE. Saklig, praktisk och tämligen god, säger två forskare om relationen mellan Vladimir Putin och Sauli Niinistö. De framhåller vikten av att Finlands och Rysslands presidente­r träffas regelbunde­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland