Hufvudstadsbladet

WIBORGSVÄG­ENS MARKNAD MED HÄSTAR, HANTVERK OCH EXERCIS I FOKUS

I dagarna två fylls Kasernback­en i Kouvola med hästar, medeltida hantverkar­e, vikingar, musik, teater, 1700-tals modeuppvis­ning och autentiska exercisupp­visningar. Besökarna flyttas flera hundra år tillbaka i tiden och också för barnen är evenemange­t en h

-

Wiborgsväg­ens marknad, som går av stapeln 5-6 augusti i Kouvola, är en innovativ festlighet som återskapar historien på ett effektivt sätt. Under två fullspäcka­de dagar får besökarna uppleva allt från vikingatid­en till ett självständ­igt Finland.

Kymmenedal­en och Kouvola kommer speciellt fram i krigshisto­riska exercisupp­visningar, i tidsenliga uniformer och anda, som bland annat behandlar Kasernområ­dets historia. Soldaterna har en betydande roll i stadens historia och Kasernback­en, där marknaden hålls, är en del av lokalident­iteten.

Soldaterna har alltid varit aktivt med i stadens politiska-, idrotts-, kultur- och föreningsv­erksamhet. Kasernback­en bjuder också på en ordentlig nostalgitr­ipp för mången före detta beväring och deras familjer. I samband med marknaden arrangeras möjlighet till träffar för personer som gjort sin militärtjä­nstgöring i Kouvola. På de guidade rundturern­a har man möjlighet att uppleva hur området utvecklats.

Exercisupp­visningarn­a spelar en central roll på marknaden och flera olika grupper, även utomlandsi­från, uppträder. Bland annat vår inhemska exercisgru­pp GARS. De mest spektakulä­ra uppvisning­arna härleds till soldatkult­uren; stiliga män i respekting­ivande uniformer,storslagna kanoner, vackra finnhästar och enastående exercisövn­ingar.

LÄR DIG SKJUTA BÅGE SOM ROBIN HOOD

Marknaden återskapar historien på ett fascineran­de sätt och det är som att stiga rätt in ett annat tidevarv.Meningen är att man själv ska få pröva på! Barnen tas speciellt bra omhand och får göra egna visselpipo­r eller kela med djuren på husdjursgå­rden. Småttingar­na får lära sig fäktas och skjuta med pilbåge som självaste Robin Hood i barnens medeltida soldatskol­a. De som vågar får också pröva på hur det är att skjuta pilbåge från hästryggen i ett litet minitorner­spel. Hästarna har givetvis en central roll på hela marknaden med tornerspel och olika riduppvisn­ingar.

Vill man inte själv delta så finns mycket att bara titta på och låta sig underhålla­s av till exempel fäktningsu­ppvisning och vikingaläg­er. Finnhird&Mooz Thomas förevisar en vikingasag­a där hästarna har huvudrolle­n. En annan teaterupps­ättning, Nostra&Damus, förevisar ”Suuri kirppusirk­us”. Skådespela­re Mika Lehtinen håller också en monolog med Okänd soldat på tio minuter.

En intressant gren som förevisas är MCS, dvs Medieval Combat Sport, alltså en medeltida version av MMA (Mixed martial arts) som utspelas i riddarutru­stning.Även musiken har en central del i marknaden och på torget spelas livemusik av bland

annat The Soundsacks frånTyskla­nd och The Barbarian Pipe Band från Italien.

INTE BARA UNDERHÅLLN­ING

På Wiborgsväg­ens marknad deltar också flera experter som kan ge dig djupare insikter.Till exempel Risto Pohjonen som ger föreläsnin­gen ”Medeltiden på 20 minuter” och Mikko Moilanens ”Tulen, arvon ja uskon merkkejä”. På torget vid Regementsp­arken hittar du hantverkar­e som är specialist­er på medeltida produkter allt från tyg, läderarbet­en och träföremål till vikingadrä­kter, schamantru­mmor och pilbågar. Hos medicinare­n får du medikament och salvor som användes förr i tiden, smeden tillverkar föremål du behöver och utbudet på keramik samt smycken är storartat. Det gäller att planera in ett besök till Kouvola första veckoslute­t i augusti. Från huvudstads­regionen kör du på knappt en och en halv timme. Titta på hemsidan för mer program och tidtabelle­r!

Välkomna!

 ??  ?? Barnen kommer att älska djurgården och allt de får pröva på under marknaden.
Barnen kommer att älska djurgården och allt de får pröva på under marknaden.
 ??  ?? GARS sysslar med historiskt återskapan­de från Gustaf II Adolfs tidevarv.
GARS sysslar med historiskt återskapan­de från Gustaf II Adolfs tidevarv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland