Hufvudstadsbladet

Kolovesi – ett paradis för paddlare

- SOFIA HOLMLUND

I hjärtat av Södra Savolax finns stilla sjöar, saimenvika­re och bävrar. Välkommen till en av Finlands mest paddlingsv­änliga nationalpa­rker.

Det största lockbetet för den som vill besöka Kolovesi nationalpa­rk, är utan tvekan chansen till att se en av de mellan nio och tolv saimenvika­re som simmar i de klara vattnen. Det är strängt förbjudet att köra med motorbåt förutom i ett litet område av sjön högst upp i norr. Därför är kanot och kajak är det bästa färdmedlet. Dem kan man hyra.

Det finns också två vandringsl­eder och en naturstig i parken.

I Kolovesis mitt finns öar som inte har någon förbindels­e med fastlandet. På dem kan man se spår av finländarn­as aktivitet under den kamkeramis­ka epoken. På Ukonvuori, Havukkavuo­ri och Vierunvori­s branta väggar har man för 5 000 år sedan ristat bilder av älg- och människofi­gurer.

En annan vattenleva­nde krabat som trivs i Kolovesi är den amerikansk­a bävern (Castor canadensis). När HBL besöker Kolovesi har någon prydligt gnagt omkull två träd. En av stammarna är dessutom helt och hållet putsad på bark.

– Det är en bäver som gjort det, säger Tiina Linsén från Forststyre­lsen.

Hon berättar att det finns också en annan typ av bävrar i Finland, den europeiska bävern (Castor fiber).

– Vår egen europeiska bäver ja- gades till den grad att den försvann i slutet av 1800-talet. När den inplantera­des på nytt tog man hit både den europeiska och den amerikansk­a bävern, som liknar varandra väldigt mycket. Den amerikansk­a bävern är en starkare art och förökar sig effektivar­e. Det finns väldigt få europeiska bävrar i Finland, säger hon.

Lättast tar man sig till nationalpa­rken med bil. Det räcker närmare fem timmar att köra hit från Helsingfor­s. Alternativ­t kan man åka tåg till Nyslott (fyra timmar) och därifrån ta sig till närmaste orten Enonkoski och vidare in i nationalpa­rken. Det finns flera platser där man får tälta, en del av dem kommer man till enbart sjövägen.

Den som ändå vill ha tak över huvudet kan för en blygsam summa övernatta i Finlands enda lutherska nunneklost­er i Ihamaniemi. Klostret ligger mycket nära parken.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? I Kolovesis nationalpa­rk lever utrotnings­hotade fåglar som storlom, fiskgjuse, silltrut, lärkfalk och mindre flugsnappa­re.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON I Kolovesis nationalpa­rk lever utrotnings­hotade fåglar som storlom, fiskgjuse, silltrut, lärkfalk och mindre flugsnappa­re.
 ?? KSF Media ??
KSF Media

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland