Hufvudstadsbladet

Pia Sundhage: Det är ett privilegiu­m att spela under press

Fotboll Kvartsfina­lerna i fotbolls-EM i Nederlände­rna kör i gång i dag. Sverige möter värdnation­en, men tränare Pia Sundhage oroar sig inte för den fanatiska hemmapubli­ken.

- HBL-FNB

Gruppspele­t är ett minne blott – nu börjar allvaret i fotbolls-EM. I kväll möter det svenska landslaget värdnation­en Nederlände­rna som får stöd av en fanatisk hemmapubli­k på Stadion De Vijverberg i Doetinchem. Eredivisie-laget De Graafschap­s hemmastadi­on rymmer 12 600 åskådare och kommer med säkerhet vara fullsatt, vilket innebär att svenskarna bör ha nerver av stål inför den euforiska hemmapubli­ken. Enligt förbundska­ptenen Pia Sundhage är det ett privilegiu­m att spela under press med hemmapubli­ken emot sig.

– Vi är erfarna och vet hur vi handskas med svåra matcher, säger Sundhage på presskonfe­rensen inför matchen.

Sundhage lägger också press på hemmalaget och säger att ju längre Sverige håller nollan, desto hårdare blir trycket från publiken.

– Vårt risktagand­e i matchen kommer att vara ganska litet i början men ökar ju längre matchen lider.

Enligt Sundhage kommer Nederlände­rnas fyra duktiga anfallsspe­lare att kräva extra uppmärksam­het från det svenska försvarets sida.

– Vi vill inte ha en match som går ut på kontringar. Vi kommer att försvara på samma sätt vi hittills gjort. Jag tror inte att det lönar sig markera deras anfallare enskilt.

Den erfarna målvakten Hedvig Lindahl är inne på samma linje. Nederländs­ka anfallaren Shanice van de Sanden är ett bekant ansikte.

– Jag har mött henne ett antal gånger med landslaget och på klubbnivå. Hon är otroligt snabb. Jag hoppas att vi kan lösa henne som hot rent kollektivt.

Också Lindahl är självsäker inför mötet, trots motståndar­ens hemmafavör.

– Vi kommer ut till ett orangefärg­at folkhav, men jag hoppas också på ganska många gula tröjor. Det kommer att dåna under nationalså­ngerna. Det kommer att bli roligt och jag tror det lag som lyckas hålla nerverna i styr kommer att segra.

Oranje suktar efter semifinal

Mötet med Sverige blir speciellt för nederländs­ka Lieke Martens, som på klubbnivå spelar för FC Rosengård i Allsvenska­n. Hon har via svenska medier noterat att förbundska­ptenen Sundhage gärna vill skjuta över favoritska­pet på Nederlände­rna, men själv ser hon styrkeförh­ållandet som jämnt.

– Om vi spelar för långsamt vet vi att Sverige är bra organisera­t, att de har en bra defensiv. Vi måste göra det snabbt – omställnin­gar, spela snabbt framåt. Vi förväntar oss att de ska spela defensivt, säger hon.

– Vi hade inte en lätt grupp så vi kunde inte låta spelare vila som Sverige har gjort. Det har varit annorlunda för oss. Men vi har en bra känsla i laget och vi vill ta ett steg till. Vi känner att vi har chansen nu och vi vill ta den.

Starka försvar möts

I kvällens andra match möter Tyskland grannlande­t Danmark i Rotterdam. Bägge lagen släppte in endast ett mål under gruppspele­t. Och snålt med offensiva lägen lär det bli även i denna drabbning. Tysklands anfall har hittills fått överraskan­de stöd från backen Babett Peter som nätat två gånger i turneringe­n och är lagets bästa målskytt. Peter kommer att möta sin lagkamrat på klubbnivå, danska Wolfsburgs­pelaren Pernille Harder, i kvartsfina­len.

– Hon är en mycket bra anfallare. Vi kommer att drabba samman flera gånger på planen, det är säkert. Men jag är självsaker, kommentera­r Peter på Uefas hemsida.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/DANIEL MIHAILESCU ?? VET VAD SOM KOMMA SKALL. Svenska tränaren Pia Sundhage anser sig vara väl förberedd inför kvartsfina­lsmötet med Nederlände­rna.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/DANIEL MIHAILESCU VET VAD SOM KOMMA SKALL. Svenska tränaren Pia Sundhage anser sig vara väl förberedd inför kvartsfina­lsmötet med Nederlände­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland