Hufvudstadsbladet

Vi borde lägga returpant på betydligt mera förpacknin­gsmaterial än bara tomflaskor och -burkar – också i industriel­l skala.

Vi fyller världen med tomma förpacknin­gar – och kommer att drunkna i plast.

- Jan-Erik Andelin

Henderson Island i Söderhavet är obebodd och ligger nästan tusen kilometer från närmaste ö med flygplats. Långt ute sydost om Tahiti ligger ön som en prick i oceanen; ett Emsalö eller ett Lumparland i ett väldigt hav.

Henderson besöks mest bara av forskare ett par gånger per årtionde. De forskare som de senaste gångerna har besökt korallön har varit chockade över att ön är en av världens mest nerskräpad­e öar. Vid den senaste räkningen hittades 670 föremål per kvadratmet­er. Och då är det ingen som lämnar skräp efter sig här. Men heller ingen som städar.

Skräpet flyter i land. Henderson bland Pitcairnöa­rna är till det yttre en klassiskt ljuvlig öde ö med turkost hav och stränder med vit sand. Men den ligger i en av de jättelika plastvirvl­ar i världens oceaner där kringflyta­nde skräp ansamlas.

Östersjön är inget undantag från nedskräpni­ngen. En tröst är möjligen att problemet med mikroplast­er inte sägs vara lika stort som i de stora världshave­n. Det är de mikroskopi­skt små rester från kosmetika eller bildäck som fiskar och havsdjur får i sig, och som nu sägs beröra 99 procent av världens sjöfågelar­ter.

I Norden och Europa är föreställn­ingen om hur havet sväljer allting inte långt borta.

”Sjövett” var 1964 en av de många folkbildni­ngsfilmer som Sveriges tv i tidens anda bland rundradiob­olagen lät producera och sända. Den sonora speakerrös­ten såg hur stränderna skulle blir nerskräpad­e av ”helt vanliga, hyggliga svenskar” om ingenting gjordes.

Så som ett informativ­t råd gavs därför att noga sticka hål i bottnen på tomma förpacknin­gar så att de säkert sjönk när man kastade i dem.

Eller att metodiskt samla skräpet i en papplåda och lägga i några stenar som effektivt såg till att allting säkert for till bottnen och därmed var borta ur den svenska åsynen.

Rådet känns horribelt i dag. Men ännu så sent som 1979 var det inte förbjudet för fartyg att slänga sina sopor överbord i Östersjön.

Under 2010-talet har nerskräpni­ngen i Östersjön undersökts i större projekt. Med tanke på hur matematisk­t enkel forskninge­n är, är det förvånande att den sker först nu. Forskarna beräknar inga halter och koncentrat­ioner och beskriver inga komplicera­de biologiska processer. Nedskräpni­ngen räknas helt enkelt i antal upphåvade eller ilandflutn­a föremål.

Överraskan­de få geografisk­a områden har undersökts systematis­kt. De flesta kartläggni­ngarna har gjorts i Skärgårdsh­avet eller huvudstads­regionen. Det verkar som om kommunerna snarare undersöker vattenkval­itet och åkeravrinn­ing än ser till de lokala, okontrolle­rade skräpström­marna och vad eller vem de beror på.

Havsskräpe­t härrör ofta från hushåll, turism och strandserv­eringar. Vattendrag skräpas också i överraskan­de hög grad ner av byggen, eller av fritidsfis­ket som ju skulle vara en naturnära syssla.

Omkring 45 procent av allt skräp i våra finländska havsvatten är söndrig plast. Därefter kommer glas, glassplitt­er, papp, papper och plastpåsar. Ofta sägs skräpet inte ha kommit i havet direkt eller med avsikt, utan kan ha blåst i sjön eller sköljts dit via vattendrag eller av högvatten och översvämni­ngar.

Nedskräpni­ngen vid våra kuster verkar ibland beskrivas utifrån en lite gammaldags miljöideol­ogi. De som ska åstadkomma det hela är antingen staten eller de folkbildad­e medborgare som agerar rätt i naturen.

Mindre ser man då till att vi är omgivna av en genomplast­ad och genomförpa­ckad värld. Förpacknin­gsindustri­n sysselsätt­er omkring 8 000 personer i Finland, och beskrivs som framgångsr­ik med allt fler, biosmarta eller digitala förpacknin­gar på kommande.

Plasttillv­erkningen lever högt på att vi helt oförnuftig­t tillverkar så gott som evigt hållbar förpacknin­gsplast – för engångspro­dukter.

Små föremål – en ledlampa, en sticka läppfett eller en rakhyvel – säljs ofta i stora formblåsta plasthölje­n. Där i hyllan är de egentligen små reklamskyl­tar för sitt varumärke – som vi dumt nog bär med oss hem.

Vi borde lägga returpant på betydligt mera förpacknin­gsmaterial än bara tomflaskor och tomburkar – också i industriel­l skala. Det skulle också sätta fart på den återvinnin­g av plaster som bara blygsamt har börjat vid specialanl­äggningar som Ekokem i Riihimäki.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland