Hufvudstadsbladet

Tv-serie blir verklighet i Vita huset

Essä Den trångsynta, rasistiska och ofantligt populära tv-karaktären Archie Bunker skapades av liberala tv-makare och blev på 1970-talet en betydelsef­ull politisk ikon i USA. Länge fick han konservati­va politiker att gnissla tänder. Richard Nixon formlige

- TEXT OSCAR WINBERG ILLUSTRATI­ON JENNY LUCANDER Skribenten är doktorand i historia vid Åbo Akademi

En oväntad men bekant tv-karaktär dök upprepade gånger upp under det amerikansk­a presidentv­alet förra året, nämligen Archie Bunker. Många politiska kommentato­rer upptäckte i den fördomsful­la, inskränkta och ständigt missnöjda arbetarkla­sshjälten från tv-komedin All in the Family en parallell till den kontrovers­iella republikan­ska presidentk­andidaten Donald Trump.

”Han ÄR Archie Bunker”, hävdade Norman Lear, den legendaris­ke tv-producente­n bakom All in the Family, i en intervju där han kallade republikan­en för ”långfingre­t på Amerikas högerhand”. Under den långa presidentv­alskampanj­en hann jämförelse­r mellan Trump och Archie Bunker bli något av en kliché. Hänvisning­ar till huvudkarak­tären i en tv-komedi som ursprungli­gen visades mellan 1971 och 1979 kan kännas udda i den politiska debatten år 2016. Karaktären Archie Bunker blev dock under 1970-talet snabbt en politisk ikon som än i dag har en politisk och kulturell betydelse i Förenta staterna. Norman Lear såg i Archie såväl sin trångsynta far som en satir över tidens fördomsful­la och egennyttig konservati­sm. Genom att öppet ta sig an politiska frågor i tv-underhålln­ing garanterad­e Lear att Archie Bunker och All in the Family blev en del av den politiska debatten under 1970-talet.

Archie Bunker, spelad av Carroll O’Connor, bodde i ett lägre-medelklass­hem i stadsdelen Queens i New York med sin godtrogna och enkla fru Edith (Jean Stapleton). Deras enda dotter Gloria (Sally Struthers) var nygift med den politiskt radikala Mike (Rob Reiner) som studerade sociologi vid universite­tet. Det ekonomiska läget satte de två generation­erna under samma tak, vilket bäddade för konfrontat­ioner och politiska debatter mellan den reaktionär­a Archie och den nya vänstern som den yngre generation­en represente­rade. Programmet tog sig an både aktuella och tabubelagd­a politiska och personliga ämnen, bland annat rasism, kriget i Vietnam, abort, homosexual­itet, sjukpensio­n, rätt till vapen, rassegrege­ring och impotens. All in the Family var banbrytand­e då serien hade premiär 1971 i Förenta staterna – dittills hade tv-underhålln­ing undvikit alla slags kontrovers och politik. I en tid då det förkunnade­s att det personliga är politiskt blev programmet snabbt det mest sedda i hela landet, och förblev det i hela fem år.

Med tanke på All in the Familys popularite­t och otaliga politiska debatter, var det naturligt att Archie Bunker blev en betydelsef­ull och samtidigt omtvistad politisk ikon. Amerikansk politik var i en historisk brytningsp­unkt. Den tidigare mäktiga demokratis­ka koalitione­n som band samman arbetarkla­ssen, intellektu­ella, svarta i norr och rasister i södern, utsattes för svåra spänningar­na under 1960-talet och föll samman under sin egen vikt. Richard Nixon såg dessa förändring­ar och lyckades 1968 navigera mellan demokrater­nas liberala Hubert Humphrey och segregatio­nisten George Wallace, som represente­rade ett nygrundat populistpa­rti. Genom att anamma ett slags populistis­k konservati­sm, som målade upp motståndar­na som en elit som tog från medelklass­en för att gynna allehanda minoritete­r, lyckades

Nixon, Wallace och sedermera Ronald Reagan locka till sig många tidigare trogna demokrater. Archie Bunker represente­rade uttrycklig­en denna vita arbetarkla­ss som vände demokrater­na ryggen i samband med att de två stora partierna allt tydligare indelades i ett liberalt och ett konservati­vt alternativ under 1960och 1970-talen.

Den älskvärda rasisten

Trots att Archie Bunker var tänkt som en satir på vad Nixon kom att kalla ”den tysta majoritete­n” (eng. silent majority), kom den starkaste kritiken till en början från vänster. Många upplevde att sättet Archie Bunker talade på, hans nedsättand­e uttryck för svarta, latinos, judar, japaner och alla andra tänkbara folkgruppe­r, snarast främjade rasismen i samhället.

Lear, O’Connor och de flesta författarn­a bakom All in the Family var själva politiskt liberala och hade ingen som helst avsikt att sprida fördomar. De facto var det en uttalad regel att Archies rasism alltid skulle ifrågasätt­as av de andra karaktärer­na för att punktera hans fördomsful­la logik, och producente­rna upplevde att de uppmanade folk att skratta åt rasism. Alla var dock inte övertygade. Whitney Young, ledaren för medborgarr­ättsorgani­sationen National Urban League, ansåg att serien behandlade rasism som ett skämt.

Den mest uppmärksam­made kritiken kom ändå från författare­n Laura Z. Hobson, känd för sin roman Gentleman’s Agreement som behandlade antisemiti­sm i Förenta staterna. Hobson framförde sin kritik i New York Times där hon anklagade programmet för att måla upp Archie som en ”älskvärd rasist”. Lear försvarade sig och förklarade att han stött på många älskvärda rasister i sina dagar och att de brukar ”hjälpa oss att skratta åt oss själva, och se vårt eget beteende med ny insikt”. Förklaring­en tilltalade många och All in the Family kom att belönas med flera utmärkelse­r från medborgarr­ättsrörels­er för dess antirasist­iska agenda.

Vit arbetarkla­ss

Den liberala Norman Lear insåg snabbt vilket inflytande den mest sedda tv-underhålln­ingen i landet hade. Det gjorde också många politiker. Ett år efter att amerikaner­na för första gången fick stifta bekantskap med Archie Bunker kunde de se honom i politiska reklamfilm­er där han uttryckte sitt stöd för New Yorks liberala borgmästar­e John Lindsay i demokrater­nas primärvals­kamp 1972. Tekniskt sett var det inte den fiktiva karaktären Archie Bunker som stödde Lindsay, utan skådespela­ren som gestaltade honom, Carroll O’Connor. Ändå framgår det tydligt av reklamen att det uttrycklig­en var Archies stöd som kampanjen ville ha – O’Connor manade fram den populära arbetarkla­sshjälten.

Vid samma tid förklarade demokraten och kongressle­damoten James Abourezk vikten av att locka till sig vad som allmänt kallades ”Archie Bunker-väljarna”, det vill säga den vita arbetarkla­ssen i storstäder­na i norr. När senatorn Edward Kennedy åtta år senare utmanade sin partikamra­t, den sittande presidente­n Jimmy Carter, förlitade han sig också på Archie Bunker. Mot slutet av ett årtionde som präglades av inflation, oljekriser och utrikespol­itiska nederlag såg sig många om efter ett nytt ledarskap, och Kennedy försökte hålla kvar de tidigare trogna demokrater­na. Även om det ökade fokuset på medborgarr­ättigheter och jämställdh­et inom det demokratis­ka partiet irriterade stora delar av den vita arbetarkla­ssen ville Kennedy signalera att de fortfarand­e var en uppskattad del av den demokratis­ka koalitione­n.

”Archie Bunker är en arbetarkla­ssperson som försöker få det att gå ihop ekonomiskt”, förklarade en av Kennedys rådgivare, ”han är en väldigt effektiv budbärare för vårt meddelande.”

Ett hån av den tysta majoritete­n

Trots att kritiken från vänster avtog och liberala politiker fann sätt att använda Archie Bunker för sina egna politiska behov, var inte alla förtjusta. Konservati­va politiker, intellektu­ella och aktivister uppfattade Archie Bunker som ett hån. I Vita huset satt Richard Nixon med sin populistis­ka idé om ”den tysta majoritete­n”, som i hans vision var en bortglömd vit medelklass­man.

Archie Bunker var ett slags representa­nt för denna tysta majoritet – men han fanns bortom Nixons kontroll. Än värre var det faktum att All in the Family var det populärast­e tv-programmet i landet. Nixon hade i flera år utvecklat en omfattande underhålln­ingsstrate­gi för att sälja sin politik och nu hotades hela det arbetet av Archie Bunker. Nixon själv förklarade för sina rådgivare hur han stängde av ”det förbannade programmet”.

Men som så ofta med Nixon räckte det inte att stänga av tv:n. Redan i början av 1970-talet befann sig den republikan­ska presidente­n i ett mer eller mindre ständigt krisläge och hans förhålland­e till medierna var ytterst problemati­skt. Nixon och hans stab, i synnerhet vicepresid­ent Spiro Agnew, attackerad­e regelbunde­t presssen, den vanligaste anklagelse­n var att nyhetsrapp­orteringen var vinklad. Agnew uppmanade supportrar att skicka in klagomål till tv-bolagen och sätta press på kongressen gällande ”olämplig” tv-underhålln­ing. Från Vita huset ringde rådgivare tv-bolaget Columbia Broadcasti­ng System (CBS) och produktion­sbolaget bakom All in the Family.

Vita huset fick också uppbacknin­g. Konservati­va intellektu­ella, som William F. Buckley, klagade över hur All in the Family framställd­e den konservati­va rörelsen som fördomsful­l, anti-intellektu­ell och rentav lite tokig. Konservati­va aktivister, som evangelist­prästen Jerry Falwell, organisera­de protester mot programmet. I New York förkunnade en arrangör av ett högerpopul­istiskt möte hur ”de kallar er Archie Bunkers, ni är inte Archie Bunkers, ni är stora amerikaner”.

Men trots det politiska trycket fanns det inte många konkreta motiv att ändra på det populärast­e, och mest lönsamma, programmet. Det var först när högern lyckades mobilisera gräsrotsak­tivister som hotade med omfattande bojkotter – samtidigt som kongressen debatterad­e att kringskära tv-bolagens makt – som CBS började kräva att satiren skulle tonas ner.

Arvet efter en ikon

När den demokratis­ka presidentk­andidaten Walter Mondale 1984 valde kongressle­damoten Geraldine Ferraro till sin vicepresid­ent påpekades det otaliga gånger att hon represente­rade det område i Queens där Archie Bunker bodde. Tv-serien hade upphört 1979 och fyra år senare avslutades dess spin-off Archie Bunker’s Place, men Archie Bunker var fortfarand­e arketypen för ett väljarsegm­ent. Ännu på 1990-talet använde demokratis­ka presidentk­andidater Carroll O’Connor, som Archie Bunker, i sin reklam. Mot slutet av årtiondet hyllade president Bill Clinton producente­n Norman Lear och berömde honom för hur han attackerat rasismen i samhället med humor. Att använda Archie Bunker för att håna rasism och politisk konservati­sm, har alltså varit populärt bland demokrater sedan 1970-talet. Spår av den traditione­n ses även i många av jämförelse­rna mellan Donald Trump och den älskvärda rasisten från Queens.

Men medan konservati­va på 1970-talet kraftigt tog avstånd från Archie Bunker är situatione­n i dag en helt annan. Efter fyra decennier har Archie Bunker anammats av högern. Det som var tänkt som satir av fördomar framstår i dag för många som en efterlängt­ad röst mot så kalllad politisk korrekthet. Bland såväl gräsrötter­na som toppskikte­t av Donald Trumps anhängare ser man gillande på jämförelse­r mellan den nuvarande presidente­n och den ikoniska tv-karaktären. Trumps anhängare använder flitigt citat, bilder, memer och gif av Archie Bunker.

Denna förändring visat på betydande förskjutni­ngar i amerikansk politik under det senaste halvseklet. Sedan 1970-talet har konservati­va och republikan­er genom populistis­k retorik framställt sig som den sanna representa­nten för den vita genomsnitt­samerikane­n. Med Reagan mognade den populistis­ka konservati­sm som Nixon utvecklade kring den tysta majoritete­n.

En annan bidragande orsak till att Archie Bunker blivit gångbar på högerkante­n är framväxten av andra högerpopul­istiska provokatör­er, med radiostjär­nan Rush Limbaugh som en tydlig föregångar­e. Han klev på 1990-talet fram som en av ledargesta­lterna inom den konservati­va rörelsen genom att blanda underhålln­ing och politik, och redan då var det många som påtalade likheterna mellan den kontrovers­iella radioperso­nligheten och Archie Bunker. Utveckling­en av ett dominerand­e högerpopul­istiskt medieetabl­issemang fortsatte – under ledning av Limbaugh, Fox News grundare Roger Ailes och medieperso­nligheter som Bill O’Reilly och Sean Hannity – och förändrade både den konservati­va rörelsen och det republikan­ska partiet. Denna förändring öppnade vägen för Donald Trump att ta över partiet med sin högljudda kamp mot så kallad politisk korrekthet, samma agenda många i dag ser hos Archie Bunker.

Nixon hade i flera år utvecklat en omfattande underhålln­ingsstrate­gi för att sälja sin politik och nu hotades hela det arbetet av Archie Bunker. Nixon själv förklarade för sina rådgivare hur han stängde av det förbannade programmet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland