Hufvudstadsbladet

Finländarn­a startar som tvåa och trea i Ungern

Kvalet för Ungerns GP blev en liten sensation med mycket jubel på läktarna från massor av finländska formel 1 fans. Det blev nämligen en stor framgång för deras idoler.

- FREDRIK AF PETERSENS

FORMEL 1 Kimi Räikkönen får starta i andra rutan bakom stallkamra­ten Sebastian Vettel. Andra ledet delas av Valtteri Bottas och Lewis Hamilton. Finländare­n slog den trefaldige världsmäst­aren med 0,177 sekunder.

Det blir en finsk duell direkt i starten. Räikkönen och Bottas har haft närkontakt några gånger tidigare. Senast i Spanien i våras. Det kan bli extra spännande. Och vem minns inte Valtteris fantastisk­t perfekta start i Österrike?

I tredje rutan står Bottas på den rena sidan av banan och får den bästa racinglinj­en när man kommer ut ur sista kurvan. Räikkönen startar från den såkallade smutsiga sidan av banan, men ändå från den främsta raden.

– För mig gäller det att komma iväg så snabbt som möjligt men det är en liten nackdel där jag står, säger Räikkönen. Samma inställnin­g har Valtteri. – Visst finns det en viss risk att något händer i starten. Alla vill försöka tjäna ett par platser innan den första långsamma höger kurvan, då det är svårt att köra om på den här banan, säger Bottas.

Räikkönen var lite besviken för han var på väg mot kvalets bästa tid och därmed och första rutan.

– I chickanen bromsade jag lite fel kom upp på kantstenen och bilen gled lite i sidleds. Annars hade jag inga problem. Men självklart är jag besviken att jag slängde bort chan sen att starta som först. Det känns ändå bra att vi lyckades förbättra bilen lagom till kvalet och det känns bra för loppet. Tävlingen är ändå lång och det kommer att bli varmt, säger Räikkönen.

Hungarorin­g är bland de kortaste banorna med 4,381 km. Därför kör man hela sjuttio varv för att komma upp till de dryga 300 km som reglerna säger, 306,620 km för att vara exakt.

Bottas erkände utan omsvep att Mercedes hade blivit slagen av ärkerivale­n Ferrari, något som man inte hade räknat med. Mercedes teamchef Toto Wolff och motorsport­chef Niki Lauda kunde inte dölja sin besvikelse. Deras miner avslöjade vad de tänkte.

– De fick allt rätt lagom till kvalet. Vår prestanda var helt enkelt inte som den borde ha varit. Jag fick ut allt av bilen men det saknades det där lilla extra för att slå Kimi och Sebastian. Kanske hade de bättre downforce som ger ett bättre grepp, säger Bottas.

Lewis Hamilton är den förare som vunnit flest lopp, fem, på Hungaoring. Nu har Sebastian Vettel en rejäl chans att vinna igen och öka sin ledning i VMtabellen.

– Det första tänker jag på men inte det andra, säger Vettel.

– Jag gillar tydligen den här banan. Allt kändes bra från första varvet till det sista.

Lewis hade kunnat få starta från första rutan men på sitt första fly gande varv i tredje kvalet tvingades han avbryta försöket efter ha kört utanför banan.

– Utan det felet hade det varit pole position, säger Toto Wolff.

En man får man inte glömma när det gäller mer eller mindre perfekta starter är Max Verstappen. Hollän daren startar som femma och brukar alltid ha en otrolig känsla att hitta en lucka de första 50 meterna.

– Mitt varv var inte perfekt, var tonåringen­s försvar att han inte fick en plats längre fram.

De nya ägarna Liberty Media uppmuntrar teamen och förarna är att komma närmare alla fans. I Barcelona såg man på tv en liten pojke klädd i Ferrari kläder och som hade Räikkönen som sin idol. När han tvingades bryta efter en krock med Valtteri började han storgråta. Ett par medarbetar­e från Scuderia letade upp honom och tog med honom in i depån där han fick möta sin idol.

Mercedes pressavdel­ning såg en film på Youtube med en ung pojke som hade färgat håret blått. Hans idol är Bottas och en del av den finska flaggan är ju blå. Man kontaktade familjen och bjöd in dem till fabriken där pojken fick träffa honom.

– Hans reaktion gjorde min dag, säger Bottas.

 ?? Foto: LeHtikuva / aFp / peter koHaLmi ?? Kimi Räikkönen klarade sig bra gårdagens kval och får starta loppet på andra plats .
Foto: LeHtikuva / aFp / peter koHaLmi Kimi Räikkönen klarade sig bra gårdagens kval och får starta loppet på andra plats .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland