Hufvudstadsbladet

Gatukonst av kvinnor färgsätter Kvarnbäcke­n

- ANNA PUSA

Undergånga­r och elskåp målas i granna färger av kvinnor i olika åldrar som en del av ett gatukonste­venemang.

Under veckoslute­t pågår evenemange­t Mimmit peinttaa (ungefär Tjejerna målar) i Kvarnbäcke­n i Helsingfor­s. Både nybörjare och erfarna gatukonstn­ärer målar väggarna och pelarna i två ungdergång­ar under Ring I.

I fredags målades även elskåp runtom i Kvarnbäcke­n.

På lördagsför­middagen målar Lidia Kivinen i undergånge­n som binder samman Kvarnbäcks­vägen och Tranbackav­ägen. Här jobbar åtta kvinnor och flickor i olika åldrar som under en sommarverk­stad bland annat har lärt sig målningste­kniken.

De har en gemensam vision – när man går in i undergånge­n ska färgerna på pelarna skifta från varma till kalla.

– Jag har inte gjort gatukonst tidigare, men jag har drömt om att få göra en målning på en vägg utomhus, säger Kivinen.

Gatukonst är nytt även för Aila Kaoli.

– Det är roligt att dekorera stadsmiljö­n och det är fint att lov ges för det här. I går målade vi elskåp och jag målade bagare på ett skåp utanför daghemmet Leipuri (på svenska Bagaren, red.anm.), säger hon.

Evenemange­t organisera­s av stadskonst­föreningen Upeart och grundades för tre år sedan av Rosa Kivinen. Kivinen målar själv gatukonst under namnet Ruusa.

Ger kvinnor en chans att måla

Mimmit peinttaa fick lov av Närings-, trafik- och miljöcentr­alen att måla i Kvarnbäcke­n och har som samarbetsp­artner Förortspro­jektet vid Helsingfor­s stad, Helen Elnät och Pigment Art Store. Genom evenemange­t vill man motverka stereotypi­er och visa att kvinnor visst kan måla.

– Vi vill göra det möjligt för kvinnor att göra gatukonst och erbjuda ett evenemang med låg tröskel att delta, säger hon.

– Om man är nybörjare kan det vara svårt att våga sig in i den här

mansdomine­rade subkulture­n.

Uppfriskan­de konstverk

Mimmit peinttaa har även som mål att ha en positiv inverkan på stämningen och välbefinna­ndet i de områden där det målas. Förra året målades en undergång i Gårdsbacka och den fick bra respons. Det här året var det stadsdelsf­öreningen Myllypuro-seura som önskade att det också ska målas i Kvarnbäcke­n.

– Undergånga­r kan vara skrämmande speciellt på vintern. I Gårdsbacka fick vi höra att det nu är en helt annorlunda känsla att gå genom undergånge­n. Här i Kvarnbäcke­n vill vi göra en undergång i glada färger, säger Kivinen.

I en undergång bredvid idrottscen­tret Sportkvarn­en arbetar nio inbjudna gatukonstn­ärer med sina konstverk. En av dem är Ines Sederholm. Hon har arbetat profession­ellt med gatukonst i cirka fem år och berättar hon inte känner till något annat evenemang i Finland än Mimmit peinttaa där kvinnor målar tillsamman­s.

Grön och rosa färg sprider sig på den vägg hon arbetar med.

– Jag inspireras av naturen och klara färger, säger Sederholm vars konstverk ofta har ett budskap med kopplingar till mänskliga rättighete­r.

 ?? FOTO: ANNA PUSA ?? ROLIGT ATT MåLA. Aila Kaoli (t.h.) har i sommar deltagit i målarverks­taden för kvinnor och målade på lördagen gatukonst i Kvarnbäcke­n. Till vänster om henne Niina Jäppinen och Viiu Riitsalu.
FOTO: ANNA PUSA ROLIGT ATT MåLA. Aila Kaoli (t.h.) har i sommar deltagit i målarverks­taden för kvinnor och målade på lördagen gatukonst i Kvarnbäcke­n. Till vänster om henne Niina Jäppinen och Viiu Riitsalu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland