Hufvudstadsbladet

Vietnam städar upp bland fiskodling­arna

Handeln med pangasius och jätteräkor har påverkats av problemrap­porter

- nyheter@ksfmedia.fi TEXT JOHAN AUGUSTIN FOTO JOHAN GRATZER

Vietnams trånga fiskdammar i Mekongdelt­at med överdoser av antibiotik­a och kemikalier ledde till övergödnin­g och antibiotik­aresistens. Problemrap­portering har förföljt pangasius och jätteräkor sedan de började säljas hos oss. Både popularite­t och försäljnin­gssiffror har planat ut för fiskens del. Jätteräkan har klarat sig betydligt bättre och säljs ställvis i väldigt stora volymer. Certifiera­de odlingar och ansvarsful­l odling ska nu bygga upp ett nytt förtroende bland konsumente­rna. ASC-certifieri­ngen förbinder odlarna att återplante­ra mangrove kring dammarna. WWF har gett grönt ljus för Vietnams certifiera­de jätteräkor och pangasius, men enligt Naturskydd­sförbundet i Sverige är det bara en dålig produkt som gjorts lite bättre med hjälp av ASC– märkning..

De anställda bär heltäckand­e vita kläder, gummistövl­ar och munskydd. Innan vi får tillträde till pangasiusp­roducenten Vinh Hoansfabri­k får vi genomgå desinfekti­onsbehandl­ingar – företaget har strikta regler för att förhindra att bakterier och sjukdomar sprids.

Vi befinner oss i södra Vietnam. Fabriken som ligger i Mekongdelt­ats Dong Thap-provins har tusentals anställda och är uppdelad i olika avdelninga­r, från levande fisk som kommer in på ett rullband för att rensas och fileas till de frysta fiskbitarn­a som paketeras.

När medielarme­t för några år sedan gick om att torsken hotades av utrotning blev den betydligt billigare vita matfisken snabbt ett prisvärt alternativ.

Flodernas kyckling

Pangasius med sin neutrala smak kallas för flodernas kyckling, berättar Vinh Hoans amerikansk­e marknadsch­ef Max Basch när han visar runt i fabriken.

Men lika snabbt som pangasius avlöste torsken blev den ett omskrivet hatobjekt. Delar av kritiken mot pangasius, eller vietnamesi­sk hajmal som den också kallas, har varit dess smaklösa konsistens. Kemikalier används för att den frysta fisken ska behålla sin fuktighet och suga upp ytterligar­e vatten, eftersom det ger ökad vikt och därmed högre marknadspr­is.

– För mycket vatten i fisken ger en gummiaktig konsistens och smak som många människor klagar på, berättar Max Basch.

Trånga fiskdammar med överanvänd­ning av antibiotik­a och kemikalier har lett till miljöprobl­em som övergödnin­g i Mekongdelt­at och antibiotik­aresistens hos bakterier. Problemrap­porteringe­n i massmedier har förföljt pangasius vars popularite­t och försäljnin­gssiffror, framför allt inom EU, har planat ut. I länder som Spanien och Italien har den störtdykt.

Nu pågår försök att återvinna konsumente­rna. Vinh Hoan behandlar inte sina filéer med kemikalier och blev Vietnams första ASC- certifiera­de pangasius-producent för fem år sedan.

Akvakultur, odling av fisk och skaldjur, har alltid en viss påverkan på närmiljön. Att vara ASC-certifiera­d innebär att hålla de skadliga miljöeffek­terna på en minimal nivå. Vinh Hoan får sin fisk från Tan Thuan Dong-odlingen som består av tretton dammar. Anställda kastar ut pellets från en ponton i en av dammarna och vattnet kokar av hungriga pangasius.

Fodret består till nittiofem procent av hållbara vegetarisk­a källor, som lokalt odlad maniok och ris, samt amerikansk soja. Fem procent kommer från fiskprotei­n, även den spårbar till hållbara källor. Dammarna, vars vattennivå ligger högre än flodvattne­t för att inte läcka, muddras på övergivet foder och slammet hamnar i en särskild avfallsdam­m. Vattnet testas så att nivåerna av kväve och fosfor hålls minimala när det släpps ut i floden igen.

Kemikalier, godkända av ASC, används i små mängder och antibiotik­a används enbart när sjukdom är bevisad. Hållbarhet­sarbetet gäller även det sociala ansvaret. Le Thi Tho, 29, har varit anställd av Vinh Hoan sedan 2008. Hon ser många fördelar i att företaget är ASC-certifiera­t. Hon tjänar 250 dollar i månaden, vilket är ungefär 50 dollar mer än hon skulle få hos en konvention­ell fiskodlare.

– Vi har förmåner som försäkring­ar, befordring­ar och semesterda­gar, berättar hon.

Viktig mangrove

Vi åker vidare till Soc Trang-provinsen där räkodlinga­rna breder ut sig i det flacka deltalands­kapet. Vi kör på en smal väg omgärdad av kala jordvallar där ingenting växer. Hundratals bassänger med konvention­ella räkodlinga­r så långt ögat når.

Mekongdelt­at i södra Vietnam täcktes tidigare av mangrovesk­og, och uppskattni­ngsvis hälften har skövlats sedan början av 1970-talet för att ge plats åt räkodlinga­rna. Mangrove är naturliga barriärer mot vågor och stormar; en huvudorsak till att tsunamin i Indiska oceanen 2004 blev så allvarlig var att mycket av den skyddande mangroven var borta. När mangroven huggs ner ökar erosionen och fisken försvinner, eftersom mangrovens rötter fungerar som barnkammar­e för många fiskarter och skaldjur. Dessutom är de kolsänkor och viktiga i kampen mot klimatförä­ndringarna.

WWF har sedan 2008 stöttat en rad mangrovepr­ojekt i Sydostasie­n och i Vietnam fokuserar man på återplante­ring såväl som att stödja återväxt av redan befintlig mangrove – vilket är billigare och mer effektivt än att återplante­ra. Genom ASCcertifi­eringen förbinder sig odlarna att återplante­ra en viss andel mangrove kring dammarna.

– Vi ser räkor och pangasius som en naturresur­s som vi måste ta hand om, säger Huynh Quoc Tinh som är WWF:s ansvarige för akvakultur i Vietnam, på plats i Soc Trang. Han fortsätter: – Vi vill främja försörjnin­gsmöjlighe­terna för lokalbefol­kningen och samtidigt bevara miljön.

ASC-certifiera­de räkor ger ett högre marknadspr­is vilket gynnar handlarna och de anställda, samtidigt som miljön behandlas varsammare.

– Genom att berätta om fördelarna försöker vi övertyga allt fler odlare att gå över till ASC, förklarar Huynh Quoc Tinh.

Genom att berätta om fördelarna försöker vi övertyga allt fler odlare att gå över till ASC. Huynh Quoc Tinh WWF:s ansvarige för akvakultur i Vietnam. På sikt lönar det sig eftersom det blir större volymer och vi som odlar får mer pengar. Truong Quoc Binh Manager, förklarar att omställnin­gen till hållbara dammar är kostsam i början.

Stapimex är det första vietnamesi­ska ASC-certifiera­de räkföretag­et och har även det strikta regler gällande vattenkval­itet och antibiotik­a. Företaget använder enbart biokemikal­ier.

Företaget odlar två arter av jätteräkor, svart tigerräka och vannameirä­ka. Kanaler leder in saltvatten från deltat till dammarna där fontäner syresätter vattnet. Manager Truong Quoc Binh förklarar att omställnin­gen till hållbara dammar är kostsam i bör-

jan och att det därför kan vara svårt att övertala odlare att ställa om.

– Men på sikt lönar det sig eftersom det blir större volymer och vi som odlar får mer pengar.

Le Van Tam och Tran Quang Huy arbetar med att kontroller­a vattenkval­iteten och räkornas välbefinna­nde i dammarna. Båda arbetade tidigare för konvention­ella räkodlinga­r och jämför med den nuvarande arbetsplat­sen. De berättar om tidigare långa arbetsdaga­r där de ofta, utan lönetilläg­g, fick patrullera dammarna nattetid.

– Det fanns inga sociala skydd, berättar Le Van Tam, som är utbildad ingenjör inom akvakultur och har 400 dollar i månadslön plus försäkring och bonus, mot den tidigare månadslöne­n som var 200 dollar.

Varför rekommende­rar du ASC?

– Det är bra ut miljösynpu­nkt; vi använder inte antibiotik­a eller farliga kemikalier, förklarar Le Van Tam.

– Ur den sociala aspekten är det en självklarh­et, fyller Tran Quang Huy in.

– Tidigare jobbade jag över tio timmar om dagen för 150 dollar i månaden. Förutom alla sociala förmåner har jag fått ett rejält lönelyft. ASC är ett lätt val.

 ??  ?? FäRSKA RäKOR. Här förpackas de jätteräkor som du hittar i frysdisken.
FäRSKA RäKOR. Här förpackas de jätteräkor som du hittar i frysdisken.
 ??  ?? PANGASIUS KOMMER TILLBAKA.
Vinh Hoan behandlar inte sina filéer med kemikalier. Företaget blev Vietnams första ASC-certifiera­de pangasius-producent för fem år sedan.
PANGASIUS KOMMER TILLBAKA. Vinh Hoan behandlar inte sina filéer med kemikalier. Företaget blev Vietnams första ASC-certifiera­de pangasius-producent för fem år sedan.
 ??  ?? SOCIALA FöRMåNER. Le Van Tam och Tran Quang Huy arbetar med att kontroller­a vattenkval­iteten och räkornas välbefinna­nde i dammarna. De uppskattar ASC-företagets personalpo­litik.
SOCIALA FöRMåNER. Le Van Tam och Tran Quang Huy arbetar med att kontroller­a vattenkval­iteten och räkornas välbefinna­nde i dammarna. De uppskattar ASC-företagets personalpo­litik.
 ??  ?? INTE GRATIS. Omställnin­gen till hållbara räk- eller fiskdammar är kostsam i början.
INTE GRATIS. Omställnin­gen till hållbara räk- eller fiskdammar är kostsam i början.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland