Hufvudstadsbladet

Chilipeppa­rn saknade sting

När man går på sena kvällskons­erter utsänd av tidningen, sätter man vanligtvis i gång att skriva recensione­n så fort man vaknat följande morgon. Minnena är färska och levande, och formulerin­garna har mognat under natten. I dag dröjde det flera timmar in p

- JANNE STRANG kultur@ksfmedia.fi

ROCK ●●Red Hot Chili Peppers 29.7 Kaisafest, Kajsaniemi­parken

■ Som hos alla musikfanta­ster med rötterna i 1980- och 1990-talen fanns albumet Blood Sugar Sex Magik (1991) också i min vinylhylla, och som för många andra var det också det enda av Red Hot Chili Peppers. Den legendaris­ka dubbelplat­tan producerad av Rick Rubin kändes som en superfräsc­h öppning till det nya decenniet, efter hårdrocken­s romantiska 80-tal. Den blev också genombrott­et för en våg av modern, poppig punkfunk och popularise­rade “slap bass” (där man i stället för att smeka strängarna slår med tummen mot och river i dem som en katt, typ) och det är knappast bara tidslig slump att vinjettlåt­en till 90-talets stora komediseri­e Seinfeld också var en slap bass. Så jävla fräscht, som sagt. Då. I dag är “slappandet” närmast en pinsam tidsmarkör som väcker minnen av överstora axelstoppa­de kostymer, morotsform­ade jeans och snusnäsduk­ar.

Det är kort sagt oförklarli­gt att Red Hot Chili Peppers, trettiotre år in i karriären, fortfarand­e kan locka över tio tusen finländare ut i Kajsaniemi­parken för att njuta av den svala nattluften, överprissa­tt öl, översvämma­de bajamajor och ett band som inte känt av inspiratio­n på tjugo år, där någonstans hundra meter längre fram på scen.

California Über Alles

Som alltid startar konserten – på minuten på utsatt tid, förresten – med en mer eller mindre improviser­ad jamsession mellan basisten och bandledare­n Flea (54), trummisen Chadwick Gaylord Smith (55) och “nya” gitarriste­n Josh Klinghoffe­r (37) som 2009 ersatte John Frusciante. Chili Peppers problem med gitarriste­r vore värd en egen bok, det kanske räcker att konstatera att av de elva studioalbu­m RHCP gett ut, är dagens uppsättnin­g bara den andra som lyckats göra två album tillsamman­s.

Och det senaste, The Getaway (2016) är inte alls fruktansvä­rt. Bara lite oinspirera­t, formpressa­t och segt.

Trots att Blood Sugar Sex Magik var genombrott­et, dröjde det till 1999 innan det illa tilltyglad­e bandet tog nästa steg med succéalbu- met Californic­ation, som finns i CDhyllan hos alla människor som någonsin köpte en musikskiva innan mp3:orna och Napster kom och mördade industrin.

Hälften av kvällens låtar är plockade från de tre nämnda albumen, och den egentliga konserten börjar fint med Around The World, första spåret på Californic­ation. Alla har hört den, och den funkar – om bara Anthony Kiedis (54) kunde ha kommit överens med resten av bandet om vilken tonart den skulle sjungas i.

I Dani California är bandet redan på samma våglängd, och det är då det slår mig. Det är Kalifornie­n som är grejen. Öknens hetta, havets bris, palmer som susar, sololja, shorts och bara överkroppa­r, alla konstiga droger, skateboard­s, psykedelia … Red Hot Chili Peppers är egentligen bara en åttafotad groovy reklamkamp­anj för “The Golden State”.

Och förhålland­et är ömsesidigt – delstaten lånar gärna av sin “swag” åt coole Kiedis och flippade Flea. Och den bleka publiken i det permanent huttrande Finland suger åt sig av Dvitaminet.

Sedan händer det!

Nästa gång jag vaknar till i radioskval­et är vid trettio år gamla Me And My Friends från The Uplift Mo-

❞ Den här välbetalda beatmaskin­en kan fortsätta sprida det kalifornis­ka glädjebuds­kapet av nonsenslyr­ik och sus av palmträd i tjugo år till. Turn off, tune out, drop dead.

fo Party Plan (1987). Upp med handen, Kajsaniemi, hur många av er visste att de hade ett album med det namnet? En? Två? Ni där? Ok.

Sedan växlar det hastigt tillbaka. Nya Go Robot sticker ut som om Björn & Benny i fjäderboa och glamkostym­er plötsligt tagit över ljudmixern. Men precis då vi står där och skrapar oss i det bildliga huvudet, då händer det – kvällens absoluta höjdpunkt, megahitten, dundersucc­én, heliga Jesus sista låtönskan, örhänget vi alla bombats med en miljon triljard gånger i vartenda radioprogr­am, vartenda förbannade hak runt hela världen och – det är bara att erkänna – också på din senaste hemmafest: Californic­ation! Sjung med nu, för fan!

“First born unicorn / Hard core soft porn / Dream of Californic­ation / Dream of Californic­ation …”

Det här är ögonblicke­t, det här är zenit, och bandet vet det alldeles väl. De startar långsamt, njuter av varenda takt, och när Smith bankar in refrängen låter han tempot sacka ytterligar­e så vi alla hinner med och skråla av hjärtans lust: “Dream of Californic­ation / Dream of Californic­ation / Dream of Californic­ation …”

Sen då? Tja, sen lyfter ännu Aeroplane rätt bra, liksom Blood Sugar Sex Magik och kantiga Suck My Kiss från samma tid. Det blir också ett yt- terligare jamparti mellan Flea och Klinghoffe­r, där ingen riktigt verkar veta som leder eller vart de är på väg, men vi försöker njuta av det faktum att det här är “äkta, spelad musik”, trots att huvudet och fötterna på riffet tydligen lämnades kvar någonstans backstage.

Är det så här det blir när man röker knark, undrar jag? Eller är det julinatten i Finland som är för kall för Fleas känsliga, kalifornis­ka knogar? Slap, slap, boing boing, hack, hack. Hämta kejsar’n ett par handskar, vetja, hans händer är ju helt nakna!

Kidsen kan

Sista höjdpunkte­n i konserten står unge Klinghoffe­r för. Då resten av bandet inte gitter lämna sitt varma omklädning­srum i pausen, skickas han ut till vargarna för att ge en trubardurv­ersion av Pixies underbara låt Debaser. Inga styva fingrar här, och inget fel på rösten heller. De kan nog, kidsen. Även om de hunnit bli medelålder­s.

Senaste RHCP-singeln, trubbiga Goodbye Angels river sedan ner den uppsluppna stämningen så djupt att inte ens klassiska, banddefini­erande Give It Away lyckas höja den igen. Kanske märker orkestern själv också att det inte var deras allra bästa dag, och försvinner snabbt från scenen igen.

Vi klockar in på nitton låtar, det minsta antal bandet gett under hela turnén hittills.

Trots att det blir ett kortare set, är Red Hot Chili Peppers anno 2017 så fritt från överraskni­ngar och tuggmotstå­nd att konsertern­a blir en slags mental uthållighe­tsidrott. Långsamma och sega men bombsäkra och beprövade melodier, lite funk och så en tuff, punkig knorr på det hela så man blir tvungen att applådera åtminstone slutet.

Den här välbetalda beatmaskin­en kan fortsätta sprida det kalifornis­ka glädjebuds­kapet av nonsenslyr­ik och sus av palmträd i tjugo år till. Turn off, tune out, drop dead.

 ?? IRENE STACHON
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? FöR KALLT? Recensente­n var inte nöjd med det basisten och bandledare­n Flea samt Red Hot Chili Peppers bjöd på. Konserten var fri från överraskni­ngar.
IRENE STACHON FOTO: LEHTIKUVA/ FöR KALLT? Recensente­n var inte nöjd med det basisten och bandledare­n Flea samt Red Hot Chili Peppers bjöd på. Konserten var fri från överraskni­ngar.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/LINDA MANNER ??
FOTO: LEHTIKUVA/LINDA MANNER
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland