Hufvudstadsbladet

Psykiska problem ger sällan körförbud

Läkare fäster alltför lite uppmärksam­het vid körförmåga­n hos personer som lider av problem med den mentala hälsan. Det anser professorn i trafikmedi­cin Timo Tervo och ledande experten, psykologen Inkeri Parkkari vid Trafiksäke­rhetsverke­t Trafi.

- FNB

Då motorfordo­nsolyckor utreds framgår det ofta att personen som orsakat olyckan länge kan ha lidit av psykiska problem – dock utan att beläggas med körförbud.

– I utredninga­r som gjorts i efterhand har det framkommit att man väldigt sällan ingripit i rätten att köra fordon, säger Inkeri Parkkari.

Timo Tervo och Parkkari tror att det finns många orsaker till detta och anser att man under läkarutbil­dningen borde lyfta fram saken mer än i nuläget.

– Läkare uppfyller sin anmälnings­skyldighet om nedsatt körförmåga främst då det gäller ögonsjukdo­mar, neurologis­ka sjukdomar och dylikt. Problem med den mentala hälsan syns inte utåt och det är svårt att bedöma när problemen är så allvarliga att det vore bra med ett tillfällig­t körförbud, säger Parkkari.

Offentlig diskussion behövs

En 51-årig man misstänks avsiktligt ha kört på flera människor i centrum av Helsingfor­s i fredags. Enligt polisen var mannen berusad och en släkting till den misstänkta säger till Iltalehti att mannen länge haft allvarliga psykiska problem.

Personen som nyligen sålde bilen som användes i vansinnesk­örningen säger till Iltalehti att den misstänkta­s körkort ska ha varit i kraft för mindre än en månad sedan.

Tervo säger att det nu vore bra att få i gång en diskussion om varför mannen haft kvar körkortet trots de mentala problemen.

– Om vi får till stånd en offentlig diskussion och sanktioner för dem som inte uppfyllt sin övervaknin­gsskyldigh­et kommer det att resultera i bättre övervaknin­g, säger Tervo.

Enligt honom är alkohol, droger, mediciner och psykiska problem ofta en gemensam nämnare i trafikolyc­kor.

– Det finns en massa människor i det här landet som äter väldigt starka mediciner som läkaren ordinerat. Visst ska man behandla sjukdomar, men jag förstår inte hur man kan tillåta en människa som tar flera trafikfarl­iga läkemedel samtidigt att köra bil.

Polisen kunde fatta beslut

Läkare borde belägga en person med körförbud bland annat om hen försökt begå självmord med ett fordon. Men enligt Tervo och Parkkari har många läkare förklarat varför de låter bli att anmäla på samma sätt – de vill inte äventyra förhålland­et till patienten och är rädda att patienten inte längre dyker upp om de blir av med rätten att köra.

En del läkare motiverar sig med att en del personer kör även om de skulle beläggas med körförbud.

– Jag litar på att största delen ändå följer körförbude­t. Om man driver saken till sin spets – vad är det för idé att ta bort körkortet av rattfyller­ister? Då funderar man inte hur de ska ta sig till butiken. Man borde tänka på riskerna som andra utsätts för, inte bara hur en enskild persons livsmiljö krymper, säger Parkkari.

Båda anser också att kommunikat­ionen mellan läkare och poliser borde förbättras. Dessutom anser Tervo att poliserna kunde fatta mer självständ­iga beslut om rätten att köra.

– Om polisen har fått informatio­n om en person med kriminell belastning som tyder på att personen kan handla impulsivt, farligt och oansvarigt, kunde polisen på egna premisser fatta beslut om körförbud även om läkarutlåt­andet skulle ge grönt ljus för körrätt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JARNO MELA ?? KRITISK. Timo Tervo, professor i trafikmedi­cin, tycker man borde tillfällig­t ge körförbud vid tung medicineri­ng.
FOTO: LEHTIKUVA / JARNO MELA KRITISK. Timo Tervo, professor i trafikmedi­cin, tycker man borde tillfällig­t ge körförbud vid tung medicineri­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland