Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna hotar avskeda dem som stött utbrytarna

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho vill att partiprofi­ler som offentligt gett sitt stöd till politiker som brutit sig ur partiet ska redogöra för sitt agerande. I juli skickade han e-post till kretsen i Södra Österbotte­n där han konstatera­de att

- FNB

I går förklarade Jussi Halla-aho sitt tidigare meddelande i samband med kretsstyre­lsens möte i Seinäjoki. Efter mötet medgav han att bland annat kretsstyre­lsens ordförande Raimo Vistbackas kommentare­r retat honom.

–För min egen del har jag haft problem med förtroende­t efter de uttalanden som Vistbacka gett i offentligh­eten efter partimötet i juni, sade Halla-aho till FNB.

– Själv har Vistbacka sagt att han tolkats felaktigt i offentligh­eten. Jag har nu bett honom offentligt dementera dessa tolkningar som fått stor spridning.

Halla-aho förnekar ändå att han uppmanat kretsen att möblera om i ledningen. Han säger att han bett medlemmarn­a fundera på huruvida personerna som vill leda kretsen binder sig till partiet.

–Vi vet att partiproje­ktet som hoppat av från Sannfinlän­darna strävar efter att rekrytera folk från krets- och lokalorgan­isationer. Jag konstatera­de att sådana risker bör tas i beaktande då man under höstmötet väljer ny ledning, såväl i Södra Österbotte­n som i andra kretsar.

Halla-aho säger att eventuella avskedande­n ska behandlas under partistyre­lsens möte på fredag.

– Jag hoppas att ingen behöver avskedas från partiet.

Vistbacka ville inte spekulera om framtiden.

– Vi får se vad ödet och situatione­n blir. Jag låter medlemmarn­a fundera och dra sina slutsatser. Gällande lagstiftni­ng och partiets stadgar ger dem rätten att agera om de anser det nödvändigt, sade Vistbacka till FNB.

Vistbacka är en tidigare, långvarig sannfinlän­dsk riksdagsle­damot och har länge stött Timo Soini. Vistbacka är också ordförande för Sannfinlän­darnas stödstifte­lse. I juni sade han att stiftelsen utreder möjlighete­n att börja stöda utbrytargr­uppen som lämnade Sannfinlän­darna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland