Hufvudstadsbladet

Skärpt flygsäkerh­et efter terrorplan­er

Terrorplan­er på att störta ett flygplan har avslöjats i Australien. Säkerheten har nu höjts på landets flygplatse­r.

-

Fyra män har gripits i storstaden Sydney efter tillslag på fem olika platser, uppgav polisen på en pressträff tillsamman­s med premiärmin­ister Malcolm Turnbull.

– Jag kan rapportera att vi i går kväll har genomfört en stor antiterror­operation för att avbryta terrorplan­er på att få ned ett flygplan, sade Turnbull i lördags australisk tid.

Männen hade planer på att använda ”en improviser­ad explosiv anordning”, IED med engelsk förkortnin­g som brukar användas om hemmagjord­a sprängladd­ningar.

Enligt nyhetsreda­ktionen ABC hittades bombmateri­al i ett av de hus som genomsökte­s.

Det finns inga övriga detaljer om det misstänkta planerade terrordåde­t. Polisutred­ningen pågår fortfarand­e och fler gripanden kan vänta. Polisen misstänker ”islamistis­k terrorism”.

– Exakt vad som ligger bakom detta är något vi behöver utreda vidare, säger Andrew Colvin vid den federala polisen enligt flera medier.

På den internatio­nella flygplatse­n i Sydney vidtogs säkerhetså­tgärder redan i torsdags, enligt Turnbull. Åtgärderna har nu utökats till sto- ra flygplatse­r runt om i hela landet, både för inrikes- och internatio­nella terminaler.

Längre köer

Resenärer uppmanas att planera för extra tid inför sina avgångar och ta med så lite handbagage som möjligt, men behöver inte vara oroliga enligt Turnbull.

– Det är viktigt att australier känner till det ökade hotet men de kan vara säkra på att vi har den bästa underrätte­lsetjänste­n i världen och de arbetar, liksom min regering och alla delstatsre­geringar runt om i Australien, för att australier ska vara säkra, säger premiärmin­istern på pressträff­en enligt australisk­a medier.

Terrorhotn­ivån för landet, nära lierat med USA, kvarstår och bedöms som ”sannolik”, vilket är oförändrat sedan 2014.

Enligt australisk­a myndighete­r är planen det trettonde större terrorhote­t som stoppats sedan terrornivå­n höjdes, och 70 personer har ställts inför rätta efter 31 olika antiterror­operatione­r.

 ?? FOTO: EPA/SAM MOOY ?? UTREDNINGE­N PåGåR. Polisen samlar in bevismater­ial från ett av de hus som genomsökte­s under tillslaget.
FOTO: EPA/SAM MOOY UTREDNINGE­N PåGåR. Polisen samlar in bevismater­ial från ett av de hus som genomsökte­s under tillslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland