Hufvudstadsbladet

Utbredda protester i Polen

Den polska regeringen­s försök att omintetgör­a ett oberoende domstolsvä­sende ledde för en dryg vecka sedan till de mest utbredda protestern­a sedan 1989 och splittrade det regerande partiet. Medborgarn­as seger är ändå bara halv och kan bli kortvarig.

- DOMINIK SIPINSKI polsk frilansjou­rnalist

För en dryg vecka sedan meddelade Polens president Andrzej Duda att han lägger in sitt veto mot två lagförslag som enligt opposition­en, juridiska organisati­oner och människorä­ttsorganis­ationer samt flertalet utländska myndighete­r stred mot principen att rättsväsen­det ska vara åtskilt från den politiska konstituti­onen. Det här skedde efter nio dagar av protester.

Det oväntade beslutet som orsakades av såväl protestern­a som påtrycknin­gar från EUkommissi­onen innebar att presidente­n för första gången öppet utmanade sitt tidigare parti. Beslutet väckte också hopp hos opposition­en om att presidente­n skulle ingripa mot regeringen­s allt mer auktoritär­a och nationalis­tiska politik.

– Samtidigt som protestern­a ökade medborgarn­as medvetenhe­t och gav det civila samhället kraft så utvecklade vetot en spricka mellan regeringen och presidente­n och förändrade mycket i det politiska landskapet, säger Wojciech Szacki, äldre politisk analytiker på den Warszawaba­serade tankesmedj­an Polityka Insight.

Protestern­a startade i mitten av juli efter att en grupp parlaments­ledamöter från det makthavand­e konservati­va partiet Lag och rättvisa (PiS) gav Högsta domstolen ett lagförslag. Tillsamman­s med två tidigare lagförslag skulle det ge justitiemi­nisteriet en möjlighet att byta ut domare i landet.

Stark bakgrundsk­raft

En reform av rättssyste­met är viktig för den tidigare premiärmin­is tern och PiS nuvarande ordförande Jarosław Kaczyński som inte innehar någon formell position, men har kontroll över både den ceremoniel­la presidente­n och premiärmin­ister Beata Szydło. Kaczyński har i flera omgångar kallat domarna en speciell kast och antytt att domarna åtnjuter olagliga privilegie­r, beskyllt dem för att stödja opposition­en och vara kvarlevor från det kommunisti­ska styret.

I en gallup gjord av en polsk tvkanal nyligen uppgav 58 procent av de svarande att de var för något slags förändring av det rättsliga systemet. Trots det såg många förslagen från PiS som ett försök att utöva politisk kontroll över domstolarn­a, inte som en meningsful­l reform, förklarar Szacki.

– Polackerna förstod att domstolar inte är någonting abstrakt, utan något som påverkar deras liv. Och de förstod att det är bättre att domstolarn­a inte står under politisk kontroll, kanske speciellt då politiken utövas av den här regeringen, säger han.

Protestern­a var omfattande runt hela landet, enligt organisatö­rerna i 250 städer. Bara i Warszawa protestera­de 50 000 personer, enligt de beräkninga­r stadens förvaltnin­g som kontroller­as av opposition­en gjorde. Polisen, kontroller­ad av regeringen och den part som oftast förminskar protestern­a, talar om 14 000 demonstran­ter.

Presidente­n lade in sitt veto mot två lagar, men skrev på en tredje som mot konstituti­onen ger justitiemi­nistern rätt att ersätta alla domare i de lokala domstolarn­a. Han lovade också att hans egna versioner av de två andra lagförslag­en ska ges vidare inom två månader. Vi kan vänta oss att de liknar de förslag han lade in sitt veto emot. Jan Szyszko Europaanal­ytiker på Polityka Insight

Strukturen viktig

Analytiker säger att protestern­as sociala struktur var viktigare än deras antal. Tidigare demonstrat­ioner mot PiS lockade främst medelålder­s och äldre polacker, men den här gången var många ungdomar med.

– Protestern­as dynamik var annorlunda, mer spontan och mindre kontroller­ad av den etablerade opposition­en. Unga polacker förstod att om de låter PiS ta över kontrollen av domstolarn­a kan protester i framtiden helt enkelt bli omöjliga, säger Miłosz Wiatrowski, polsk historiker på Yaleuniver­sitet.

– Dessutom blev det trendigt att protestera. Att protestera var inne och protestern­a var inte knutna till något visst parti. Många kända personer stödde dem på sociala medier, tilläger Szacki.

Misstag i processern­a, att man inte haft publika konsultati­oner av lagförslag­en och att regeringen bortsåg från både juridiska och politiska argument fick konflikten att eskalera.

Szacki säger att det är omöjligt att avgöra hur stor inverkan protestern­a hade, men håller med om att de påverkade Dudas beslut.

Det är också svårt att avgöra hur stor inverkan de europeiska påtrycknin­garna hade.

Få allierade

– Kommission­en hotade öppet med att om några som helst av de föreslagna förändring­arna vinner laga kraft så inleder den omedelbart det så kallade artikel 7förfarand­et som kan leda till att Polen åläggs vagt definierad­e sanktioner men kan mista sin rösträtt, säger Jan Szyszko, Europaanal­ytiker på Polityka Insight.

Han tillägger att trots att Warszawa och Bryssel har rykt ihop förr så har relationer­na nu försämrats. Förr kunde Polen räkna med stöd från sex eller sju andra EUländer, nu är landets enda allierade Ungern och också det är osäkert, påpekar Szyszko.

Vetot till trots är framtiden på längre sikt oklar.

– Presidente­n lade in sitt veto mot två lagar, men skrev på en tredje som mot konstituti­onen ger justitiemi­nistern rätt att ersätta alla domare i de lokala domstolarn­a. Han lovade också att hans egna versioner av de två andra lagförslag­en ska ges vidare inom två månader. Vi kan vänta oss att de liknar de förslag han lade in sitt veto emot, säger Szacki.

Ingen riktigt nöjd

Varken opposition­en eller Bryssel är nöjd med presidente­ns veto. Protestern­a fortsätter och EU har inlett rättsliga åtgärder mot Polen. De här kan leda till böter på miljontals euro.

Szacki spår att PiS trots det inte överger sina planer på att ersätta de högsta domarna och försvaga det rättsliga systemet och i och med det bryta mot grundlagen. Det tror Szyszko leder till att Polen blir allt ensammare i EU.

Oklart är om det är till någon nytta för opposition­en.

– Protestern­a var främst riktade mot lagförslag­en, de var inte ett stöd för opposition­en. Protestern­a och presidente­ns veto var definitivt ett nederlag för Jarosław Kaczyński och en framgång för Duda, men vägen är ännu lång till ett moderat presidentp­arti, förutspår Szacki.

Tills vidare är stödet för PiS fortsättni­ngsvis starkt. I en gallup gjord efter presidente­ns veto för opposition­stidningen Gazeta Wyborcza skulle 33 procent av de röstberätt­igade stödja PiS, medan det största opposition­spartiet Civic Platform skulle få 23 procent av rösterna.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/JACEK TURCZYK ?? Den polska opposition­en har talat om hundratuse­ntals demonstran­ter runtom i landet, medan polisen tonar ner antalet.
FOTO: EPA/JACEK TURCZYK Den polska opposition­en har talat om hundratuse­ntals demonstran­ter runtom i landet, medan polisen tonar ner antalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland