Hufvudstadsbladet

Från kommundire­ktör till filmproduc­ent

- SNELLMAN

1990-talets stora finlandssv­enska rapparfavo­rit – Pumpa På – släppte ut nytt material i våras. Bandmedlem­men och tidigare kommundire­ktören Niklas Oriander bor numera i Sydafrika där han jobbar som konsult och har startat ett filmbolag tillsamman­s med sin fru.

Jag vet att det redan har gått 61 år sedan återföreni­ngen. Men jag har nyligen guidat en amerikansk turist till Friggesby sovjetiska flygfält i Kyrkslätt. Amerikanen var nyfiken och historiein­tresserad så jag passade på att läsa på lite extra. Närmast om ortnamnen i trakten. Krigshisto­rierna kunde han googla fram själv, sa han. Och det gjorde han. Så jag började ta reda på om namnet Friggesby. Under medeltiden skrevs det bl.a. Frogesby och Frisjby. Det är ju inte långt från Kyrkslätt till Frisans och Frisbacka i Esbo. De här namnen antas innehålla folkslagsb­eteckninge­n fris.

Men ortnamnsfo­rskarna tycker att namnet Friggesby i stället innehåller det urgamla mansnamnet Fridgher som förekommer framför allt i södra Sverige. Det är visserlige­n ganska långt till södra Sverige, men visst har det kommit folk därifrån också. Därför har vi ju t.ex. namnet Tjusterby väster om Borgå. Namnet syftar på invandring från Tjust härad i Småland. Det finns många ortnamn i Sverige som påminner om Friggesby. Men där har man gissat på att de ortnamnen innehåller gudinnenam­net Frigg eller ordet fridhgaerd som skulle syfta på en förlikning av något slag, t.ex. i samband med en råtvist. Frigg eller Frigga är enligt den nordiska mytologin maka till Oden och möjligen samma figur som fruktbarhe­tsgudinnan Freja. Men jag är inte övertygad om att Freja har besökt Porkala. Vi håller oss på jorden.

Nära Tallinn finns fortfarand­e en by som under medeltiden kalllades Purkelo eller Porkal. Möjligen finns det ett samband mellan det estniska ortnamnet och vårt Porkala. Man har också försökt ge en svensk förklaring till namnet Porkala. Man har tänkt sig ett namn Borgkarla som under århundrade­na skulle ha nötts ner och förvandlat­s till Porkala. Men vad det hade varit för borgkarlar är det ingen som vet. Någon har hävdat att dessa borgkarlar var samma typer som birkarlarn­a, alltså pirkkalais­et på finska. Birkarlarn­a var bångstyrig­a handelsmän på gränsen mellan Satakunta och Tavastland och hade rätt att beskatta samerna i Lappland. Det sägs att de gjorde som de ville och att självaste kungen var rädd för dem. De finskspråk­iga ortnamnsfo­rskarna utgår från att namnet Porkkala innehåller antingen mansnamnet Porkka eller det vanliga substantiv­et porkka som är benämninge­n på ett fiskeredsk­ap. Så här säger Lönnrots ordbok: ”Porkka, stake med klump i ändan för att pulsa i vatten.” Man skrämde alltså fisken i en viss riktning. Porkka kunde också betyda båtshake eller skidstav. Välj själv rätt förklaring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland