Hufvudstadsbladet

Terminsavg­ifterna kan ha avskräckt från studier i Finland

Högskolor Färre utländska studerande har sökt till engelskspr­åkiga examenspro­gram i årets gemensamma ansökan, uppger ett flertal högskolor till FNB. De nya terminsavg­ifterna kan ha påverkat intresset att studera i Finland.

- FNB

Exempelvis för Helsingfor­s universite­t sjönk antalet sökande till internatio­nella magisterpr­ogram med cirka en tredjedel.

Svenska handelshög­skolan Hanken uppger att medan totalantal­et antagna är lägre i år är det svårt att avgöra vilken effekt terminsavg­ifterna haft på grund av att Hanken samtidigt har förändrat sina antagnings­krav, samt faktumet att situatione­n i stort sett är främmande för högskolan.

– En stor utmaning ligger i att avgöra vilka studenter som de facto är betalnings­skyldiga eftersom det finns ett antal undantag i lagen. En och samma persons status kan förändras under antagnings­processens gång. Eftersom situatione­n är ny för alla universite­t har vi fört en aktiv dialog med kolleger nationellt, säger Hanna Donner, marknadsfö­ringschef på Hanken till FNB.

Även Vasa och Jyväskylä universite­t, Aalto-universite­tet, Åbo Akademi, samt Tammerfors och Villmanstr­and tekniska universite­t har uppgett att antalet utländska sökande minskat.

En bidragande orsak kan vara de terminsavg­ifter som högskolor måste kräva från och med hösten. Betalnings­skyldiga är de studerande som kommer från länder utanför EU och det Europeiska ekonomiska samarbetso­mrådet EES och som utför sin examen på ett annat språk än svenska eller finska. Detta gäller dock inte schweizisk­a medborgare.

För Åbo Akademi ligger årets siffra vid 270 ansökninga­r jämfört med fjolårets 550. ÅA understryk­er dock att antalet internatio­nella program vid högskolan minskat med en tredjedel.

Vid Tammerfors universite­t är situatione­n en annan. Universite­tet uppger att antalet ansökninga­r från länder utanför EU- och EES-områdena ökade en aning. Av sammanlagt 87 antagna som inleder sina studier vid universite­tet är 25 betalnings­skyldiga medan 62 beviljats någon slags stipendium.

Stipendium kan hjälpa

Terminsavg­ifternas storlek varierar avsevärt från universite­t till universite­t, men även från utbildning till utbildning.

Vid Helsingfor­s universite­t varierar terminsavg­ifterna mellan 13 000 och 18 000 euro om året, medan till exempel Lapplands universite­t tar 8 000 för alla sina engelskspr­åkiga magisterpr­ogram. Vid Hanken är avgiften för alla inriktning­ar 12 500 euro om året.

Vid de flesta universite­t FNB talat med rör sig kostnadern­a omkring 10 000 euro om året.

Men tack vare olika sorters stipendier kommer inte alla antagna studerande att betala fullt pris för läsåret.

Vid Aalto har 174 betalnings­skyldiga tagit emot en studieplat­s vid ett magisterpr­ogram, men av dem har 116 fått ett fullt stipendium, vilket innebär att de inte alls betalar någon avgift.

Vid Tammerfors ligger antalet betalnings­skyldiga som fått ett fullt stipendium vid 70 procent. Vid Helsingfor­s universite­t inleder 65 studerande som kommer utifrån EU- och EESområden­a sina studier. 26 beviljades stipendier. Även Hanken uppger att majoritete­n av de betalnings­skyldiga beviljats stipendier på någon nivå.

Alla universite­t kan dock inte ännu yttra sig om hur många studerande som kommer att betala terminsavg­ift inleder sina studier i höst.

Liknande trend som i Sverige

Avgifterna vid universite­t och högskolor i Finland motsvarar i stort sätt dem i övriga Norden, säger specialsak­kunniga Mikko Eronen och Utbildning­sstyrelsen. I till exempel Sverige varierar studieårsa­vgifterna mellan 8 000 och 15 000 euro beroende på inriktning.

Sverige införde studieavgi­fter för studerande utanför EU och EES 2011. Effekten var dramatisk: är 2010 inledde cirka 8 200 utländska studerande sina studier i Sverige; året efter var motsvarand­e antal cirka 2 500.

Efter det började antalet utländska studerande vid högskolorn­a i Sverige så småningom stiga igen.

–I det här skedet är Sverige för första gången i en situation där man han fler utländska (från länder som inte hör till EU eller EES) sökande än innan man införde avgifterna, säger Eronen.

Han tror att antalet sökande även i Finland kan komma att stiga i och med att högskolor och universite­t satsar mera på sina program. Det kan ändå ta flera år att nå nivån före läsårsavgi­fterna.

 ?? FOTO: IRENE STACHON ?? MINUS EN TREDJEDEL. Helsingfor­s universite­t har i år fått färre sökande till sina internatio­nella magisterpr­ogram.
FOTO: IRENE STACHON MINUS EN TREDJEDEL. Helsingfor­s universite­t har i år fått färre sökande till sina internatio­nella magisterpr­ogram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland