Hufvudstadsbladet

Skatterna tvistefråg­a på Åland

-

Kan autonomin över huvud taget utvecklas utan att Åland får bestämma över alla skatter? Det har varit den åländska tvistefråg­an i Ålandskomm­ittén.

– Att Paf (Penningaut­omatföreni­ngen på Åland) och posten skulle ha påverkat beskattnin­gsbeslutet i Ålandskomm­ittén är en efterhands­konstrukti­on. Det gjorde de åländska representa­nterna själva. Det var nästan pinsamt att se hur de andra drev frågan om att ta över förvärvsin­komstbeska­ttningen utan att ha en gemensam helhetssyn på hur det finansiell­a systemet ska se ut, säger Barbro Sundback (S), medlem i kommittén.

– Det ledde till att vi misslyckad­es med att få en ekonomisk utveckling av självstyre­lsen. Nu har det inte skett någon större förbättrin­g alls. Finansmini­steriet äger fortfarand­e tolkningen av frågan och om till exempel de direkta skatterna ändras har vi ingenting att säga till om.

Enligt Sundback är det helt orealistis­kt att överta bara förvärvsbe­skattninge­n.

– Det finns ett stort motstånd på Åland mot det, både politiskt och inom näringsliv­et.

Sundback anser att man i stället borde ha gått in för ett kombinatio­nsalternat­iv. Det går ut på att man skulle följa Finlands skattelags­tiftning men att inkomstern­a från samtliga skatter, både de direkta och de indirekta, skulle stanna kvar på Åland. Det skulle enligt henne ge den faktagrund som behövs för att diskutera ett övertagand­e av beskattnin­gen.

Hon tror inte på argumentet att ett övertagand­e av de indirekta skatterna skulle leda till en orimligt stor administra­tionsappar­at och inte heller på att Åland skulle förlora stora summor på att överta momsen.

– 70–80 procent kan härledas, resten skulle vi slå fast genom en deal med Finansmini­steriet. Att påstå att vi skulle förlora är en tolkning, det vet vi ju inte.

– Ålandskomm­itténs förslag innehåller mycket bra men ekonomiskt är det ett misslyckan­de. Kanske vi nu borde minska vårt beroende av skatterna och i stället gå in för att söka andra inkomstkäl­lor. Penningaut­omatföreni­ngen på Åland är ett utmärkt exempel på hur vi kan tjäna pengar.

Sundback är ensam i kommittén om att förespråka kombinatio­nsalternat­ivet. Axel Jonsson (Åf) anser visserlige­n också han att samtliga statsskatt­er ska stanna kvar på Åland men han stöder inte tanken på att behålla den finländska skattelags­tiftningen. – Att bestämma över beskattnin­gen är en naturlig del av en autonomi. Pengar är makt. Nu går pengarna fortsättni­ngsvis via Helsingfor­s och det ger dem makten över oss, säger Jonsson.

Viveka Eriksson (Lib) håller inte alls med Sundbacks påstående om att de övriga i kommittén skulle ha saknat en gemensam helhetssyn.

– Det stämmer inte. Vi andra har haft en stark enad linje om att det enda raka för att skapa ett hållbart finansiell­t system är att överta förvärvsin­komstbeska­ttningen. Vi har både självstyre­lsepolitis­ka nämndens och lagtingets stöd i den frågan, säger Eriksson.

– Vi har haft oerhört många möten för att försöka skapa en enad front mot Helsingfor­s men Sundback, och också Jonsson, har valt att i stället driva sina egna linjer.

Ingen annan i kommittén har varit intressera­d av ett kombinatio­nsalternat­iv som innebär att man skulle överta pengarna men inte få kontrollen över dem, säger Harry Jansson (C) som också betonar att de andra i kommittén har varit överens om att det är ett övertagand­e av förvärvsbe­skattninge­n Åland ska koncentrer­a sig på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland