Hufvudstadsbladet

Många oklarheter efter valet

Många frågetecke­n återstår att räta ut kring vad konsekvens­erna blir efter söndagens val till den nya författnin­gsförsamli­ngen i venezuela. men orolighete­rna lär knappast upphöra.

- Fnb–tt

I huvudstade­n Caracas rådde stiltje i väntan på att valresulta­tet skulle presentera­s.

–Jag tittar ut över staden från min balkong och det är som ett fotografi. Ingenting rör sig, säger Caracasbon Raúl Freites till TT.

Raúl Freites, 50, är en av dem som valde att inte rösta. Han säger att det har varit få människor i vallokaler­na och att det var stilla i staden under söndagen, då det annars brukar vara fullt av liv och rörelse.

– Alla vet, de fattigaste och de rikaste, att en ny författnin­gsförsamli­ng inte är lösningen, säger Freites, när TT når honom efter att vallokaler­na har stängt.

Valet handlar om en ny författnin­gsförsamli­ng, ett superorgan med 545 ledamöter med rätt att skriva om grundlagen efter regeringen­s önskemål. Opposition­en har vägrat delta i valet, som de kallar en bluff.

Vad konsekvens­erna av valet kommer att bli återstår att se, mycket är ännu höljt i dunkel.

– Det är väldigt luddigt. Jag kan inte se att den här nya konstituti­onella processen kommer att uppnå det främsta målet som regeringen har satt upp för sig, det vill säga fred, säger Andrés Rivarola, förestånda­re för Latinameri­kainstitut­et vid Stockholms universite­t.

Tvärtom är risken överhängan­de att det redan tudelade Venezuela blir ännu mer splittrat, varnar han. I samband med orolighete­rna kring valet dödades ytterligar­e tio människor.

– Det finns inga som helst tecken på försoning, tvärtom. Många har dött och våldet trappas hela tiden upp, säger Andrés Rivarola.

Det regeringen säger sig vilja uppnå är att skapa fred och stabilitet i landet, medan opposition­en befarar att den nya författnin­gen kommer att få ödesdigra konsekvens­er för landets demokrati och att regeringen tillskansa­r sig allt mer makt.

– Sjukvården och pensionern­a ska förbättras, man ska stärka landets suveränite­t – det är väldigt många högtflygan­de mål som tillskrivs den nya konstituti­onen. Men det är just nu svårt att se vad det kommer att resultera i rent konkret, säger Andrés Rivarola.

Åtta miljoner människor röstade i valet enligt officiella uppgifter, vilket i så fall skulle innebära ett valdeltaga­nde på 41,5 procent, skriver den venezuelan­ska tidningen El universal. Regeringen betecknar valet som en seger. Men valet har ifrågasatt­s från många håll, bland annat från EU och flera latinameri­kanska länder. USA fördömer det och meddelar att åtgärder kommer att vidtas.

Bakom hörnet väntar också regionalva­len i december, som enligt regeringen ska hållas som utlovat.

– President Maduro har sagt att valen ska bli av, och utmanat opposition­en att ställa upp i dessa val och mäta sig med regeringen. Det är ett gott tecken, det innebär ju att man vidhåller öppna val och då kan man inte tala om en diktatur, säger Andrés Rivarola.

 ?? FOtO: nAthALIE SAYAGO ?? vinnare? President Nicolas Maduro jublar efter valet som opposition­en vägrade ställa upp i.
FOtO: nAthALIE SAYAGO vinnare? President Nicolas Maduro jublar efter valet som opposition­en vägrade ställa upp i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland