Hufvudstadsbladet

Det finns bra och dåliga fallskärma­r

-

ARBETSMARK­NADEN Mikael Sjövall och Peter Rehnström kommentera­r båda de så kallade fallskärma­rna eller avgångsers­ättningarn­a som används i vissa uppsägning­ssituation­er (Sjövall i I dag-kolumnen HBL 27.6 och Rehnström i en insändare 30.6). Jag vill gärna ge några kompletter­ande synpunkter till problemati­ken.

I värsta fall leder dessa lösningar till som Sjövall skriver ”ödesdiger inverkan på kollegiets produktivi­tet och motivation ifall utköpsbesk­eden duggar tätt på arbetsplat­sen”, och till olyckliga situatione­r för den drabbade kan jag tillägga.

Rehnström skriver helt riktigt att ”det väsentliga från den anställdas sida, är att överväga alla konsekvens­er av avgångsers­ättningen. Den inverkar på beskattnin­g, pension och arbetslösh­etsersättn­ing”.

Jag vill kompletter­a med att säga att det finns andra aspekter att överväga som är lika viktiga som de monetära. Jag tänker på till exempel olika former av praktiska och mentala stödformer som hjälper individen över chocken och det eventuella sorgearbet­et och vidare till nyanställn­ing eller intressant vidareutbi­ldning. En avgångsers­ättning, det vill säga pengarna, stöder inte dessa personliga behov.

Vi skall också komma ihåg att när man kommit till en situation där avgångsers­ättning diskuteras är det ofta (inte alltid) även en bra lösning på sikt för individen. Varför? Jo, därför att hen antagligen sitter på ett jobb som inte längre behövs eller har förlorat i betydelse eller hen befinner sig i en återvändsg­ränd vad gäller det egna arbetslive­t och karriären.

Personlige­n har jag i min expertroll sett otaliga dylika fall. En ansvarsful­l arbetsgiva­re som förstår konsekvens­erna både för den drabbade (som kan vara vem som helst, inte bara en vd) och för den egna organisati­onen, motivation­en, kulturen och produktivi­teten beaktar detta när fallskärme­n sys ihop (som för övrigt juridiskt sett är ett avtal mellan två parter och inte en regelrätt uppsägning).

Tittar man på problemati­ken i ett lite vidare perspektiv är nog den finska arbetsmark­nadens stelhet en viktig orsak till att företag och organisati­oner måste söka, ibland ogenomtänk­ta, lösningar för att snabbt kunna reagera på förändring­ar i arbetslive­t och de egna verksamhet­sförutsätt­ningarna. Därav kanske Sjövalls och Rehnströms jämförelse med den danska modellen.

Jag måste i ärligheten­s namn säga att min och företagets jag represente­rar erfarenhet till största delen kommer från den privata sektorn och mindre från den offentliga. Vi har jobbat med bland annat Microsoft och Nokia (företagen som Sjövall nämner) och hundratals andra företag under åren. Min erfarenhet säger mig att man på den privata sidan bättre beaktar både organisati­onens och individens situation när fallskärma­r och andra separering­ssituation­er planeras och genomförs än man kanske gör på den offentliga sidan.

STAFFAN KURTéN

grundare och partner HRM Partners Ab

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland