Hufvudstadsbladet

Ateisten som älskar Jesus

Bokrecensi­on Som frisinnad bibeltolka­re, fredsaktiv­ist och förespråka­re för en tvåstatslö­sning i den israelisk-palestinsk­a konflikten kan Amos Oz naturligtv­is i vissa ögon framstå som kontrovers­iell. Hans nya roman famnar politik, biblisk historia och tol

- HåKAN MöLLER

ROMAN

●●Amos Oz

Judas Översättni­ng från engelska till svenska: Rose-Marie Nielsen Wahlström & Widstrand 2017

Schmuel●Ash●är●en●ung●man●utan● framtid●men●med●ett●öde.●En●klassisk●antihjälte,●en●slacker●skulle●vi● kanske●säga●i●dag,●som●har●mist●det● mesta:●flickvän,●pengar,●studiemoti­vation,●vänner.●Av●en●händelse●–●typiskt●för●antihjälte­storyn●–●får●han● syn●på●en●platsannon­s.●Han●söker●sig● till●det●udda●huset●i●utkanten●av●Jerusalem●och●blir●på●stående●fot●anställd●som●sällskap●åt●en●excentrisk,● rörelsehin­drad● äldre● herre,● Gershom●Wald,●en●gång●religions●och● historielä­rare.●I●huset●bor●också●–● visar●det●sig●snart●–●en●medelålder­s● kvinna,●den●gåtfulla●och●i●unge●Ashs● ögon●svidande●sköna●Atalia.●

Dagarna●går●sin●gilla●gång.●Ash●utför●sina●sysslor●i●huset●efter●ett●fast● schema●och●spenderar●sin●fritid●på● sitt●rum●eller●på●Stan,●ofta●på●ett●och● samma●matställe.●Ritualist●i●det●lilla● och●planlös●i●det●stora.●Pulshöjarn­a● består●i●de●med●tiden●allt●fler●utflyktern­a●med●den●länge●och●väl●ouppnåelig­a●Atalia,●ett●biobesök,●en●middag,●en●månskenspr­omenad.●Låter● det●trist?●Ramberätte­lsen●med●den● inrutade●vardagen●är●tunn,●men●så● är●Amos Oz nya●bok●också●i●allt●väsentligt●en●idéroman.

Fullödig roman

Efter●den●korta●berättelse­n●Rim på liv och död●(2009)●och●ett●par●novellsaml­ingar●är●han●nu●tillbaka●med●en● fullödig●roman,●den●mest●betydande● sedan● hans● stora● genombrott● med●den●vidunderli­ga●En berättelse om kärlek och mörker●(2005).●Att● skriva●idé●i●romanform●är●dock●en● långt●mer●krävande●uppgift●än●vad Sartre en●gång●föreställd­e●sig,●men● som●Dostojevsk­ij●och●Torgny Lindgren●–●hur●olika●de●än●är●–●lyckades● med●därför●att●de●gav●sig●hän●berättande­t.●Oz●kan●det●här,●men●denna● gång●framstår●han●som●lite●för●mån● om●att●föra●fram●sina●frågor●–●hur●angelägna●de●sedan●än●är.●

Snart●framträder●ett●antal●huvudteman:●en●kritisk●reflexion●över●staten●Israels●tillkomst●1948●och●David Ben-Gurions roll●i●processen,●dess● politiska●konsekvens­er,●Israels●brottning●med●sin●identitet●samt●en●tolkning●av●Judasgesta­ltens●roll●i●kristendom­en●och●Jesus●i●den●judiska● traditione­n.●Kort●sagt:●politik,●biblisk● historia● och● tolkningsf­rågor.● Som●frisinnad●bibeltolka­re,●fredsaktiv­ist●och●förespråka­re●för●en●tvåstatslö­sning●i●den●israeliskp­alestinska●konflikten●kan●Oz●naturligtv­is●i● vissa●ögon●framstå●som●kontrovers­iell.●

Författare­ns vresiga språkrör

Med●den●brutalt●kärve●Wald●har●Oz● skapat●en●karaktär●som●med●värdighete­n●i●behåll●kan●leverera●anstötligh­eter.●Den●som●läst●Oz’●Hur man botar en fanatiker●(2006)●förstår●att● Wald●är●Oz’●vresiga●språkrör.●”Är● det●verkligen●möjligt●för●oss●att●alltid●och●utan●undantag●älska●alla?”● –●frågar●sig●Wald.●Han●avfärdar●alla●världsförb­ättrare●på●ett●bräde.● Inte●för●att●världen●redan●är●i●grunden●god●och●att●allt●redan●går●mot● det●bättre,●utan●för●att●den●som●söker●omvända●och●i●grunden●reformera●denna●grymma●och●lidande●värld● själv●ofelbart●sjunker●ner●i●blod●och● fördärv.

Men●Wald●är●ändå●inte●ett●språkrör●i●allt.●Oz●låter●flera●röster●och● åsikter●brytas●mot●varandra●i●sin● polyfona●roman.●Han●kan●också●låta●den●unge●socialiste­n●Schmuel●driva●en●långtgåend­e●kritik●av●BenGurion,●och●föra●resonemang●om●staten●Israels●svåra●predikamen­t:●hur● förvandla●dem●som●kuvats●och●bara● törstar●efter●hämnd●och●upprättels­e●till●försonligt●inställda●vänner●och● grannar?

De levande döda

För●den●som●lever●sin●historia●varje●sekund●kan●de●döda●vara●mera● levande●än●de●levande.●I●det●nedsjunkna●huset●med●biblioteke­t●som● det●allra●heligaste●lever●minnet●av● Walds●ende●son●och●Atalias●make,● den●begåvade●Mikha,●som●trots●sina● fysiska●begränsnin­gar●gick●ut●i●strid● 1948●och●dödades.●Wald●lever●med● det●oläkta●såret●efter●att●ha●berusat● sonen●för●striden.

I huset vårdas också med viss tveksamhet minnet av Atalias far, den mytomspunn­e Shealtiel Abrabanel, aristokrat och ledningsme­dlem av Jewish Agency, som var ett slags inofficiel­l judisk regering under slutet av den brittiska mandatperi­oden. Han blev legendaris­k för sitt motstånd till statens tillblivel­se, befann sig på kurs mot den hyllade visionären Ben-Gurion, som enligt Oz’ historiesk­rivning utvecklade­s till en profetisk frasmakare, och när den- na historia utspelar sig mot slutet av 1950-talet är ledare för en chauvinist­isk stat. Mot honom ställs den trotsige idealisten Abrabanel, en drömmare som såg varje form av nationalis­m som något ont och förlegat. Han led nederlag för sin tro på en fredlig lösning, skälldes för att vara arabälskar­e, och gick in i tystnaden med högburet huvud.

Älskar Jesus

Schmuel kan sin bibliska historia och har läst på om Jesus i den judiska traditione­n, vilket är hans avbrutna uppsatsämn­e vid universite­t. Ateisten Schmuel älskar Jesus – för hans vishet och många tänkvärda yttranden. Att reducera Jesus till en vishetslär­are är inget nytt i historien, mindre vanligt har det varit att driva tesen att Judas egentligen var hans mest hängivne lärjunge. Judas var skriftlärd och den ende som tidigt var övertygad om Jesu gudomlighe­t och därför gav allt för att han skulle bege sig till Jerusalem och inför de församlade visa att han var världens frälsare. Hans svek var med andra ord inte ett svek, att han kommit att symboliser­a förräderie­t således ologiskt och att han av antisemite­r bespottats som mördare en förödande konsekvens.

Tematiken tvinnas samman. Historiska tillfällig­heter och ideologisk­t impregnera­de tolkningst­raditioner. Konstanter­na är makt, intolerans, hat – och kärlek. Men kärlekens visionärer, som Jesus och Abrabanel, kommer till korta i Oz värld. Kvar blir det nedskruvad­e budskapet: drick en kopp sött te tillsamman­s och prata med varandra annars går ni under i självrättf­ärdighet och hämnd.

Vilket öde går Schmuel Ash, vår Tolstojfig­ur 2.0, till mötes? Liksom de tidigare anställda i det sorgtyngda huset blir hans vistelseti­d begränsad, och en dag står han med sin packning vid busstation­en i Jerusalem på väg till staden Be’er Sheva i Negevöknen för vidare transport söderut. Kanske finns det en enkel syssla i den nya ökenstaden Mitzpe Ramon?

 ??  ?? AMOS OZ. Kvar blir det nedskruvad­e budskapet: drick en kopp sött te tillsamman­s och prata med varandra annars går ni under i självrättf­ärdighet och hämnd.
AMOS OZ. Kvar blir det nedskruvad­e budskapet: drick en kopp sött te tillsamman­s och prata med varandra annars går ni under i självrättf­ärdighet och hämnd.
 ?? FOTO: UZI VARON ?? och prata med varandra annars går ni under i självrättf­ärdighet och hämnd.
FOTO: UZI VARON och prata med varandra annars går ni under i självrättf­ärdighet och hämnd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland