Hufvudstadsbladet

Kontrovers­iell Diana-dokumentär på tv

- MARTIN STOCKTON JOHANSSON/TT

Den brittiska tv-kanalen Channel 4 meddelar att man sänder dokumentär­en Diana: In her own words på söndag. Sändningen är en del i rapporteri­ngen inför 20-årsdagen av prinsessan­s tragiska dödsfall i en trafikolyc­ka i Paris.

Dokumentär­en baserar sig på videoband som spelades in av prinsessan­s röstcoach Peter Settelen i början på 90-talet. Diana diskuterar där öppet sin kamp mot bulimi, kärleken till sin livvakt och det kärlekslös­a äktenskape­t med prins Charles.

Banden visades på tv i USA av NBC 2004 och finns tillgängli­ga på bland annat Youtube. Men de har aldrig tidigare visats på tv i Storbritan­nien.

När BBC skulle visa banden i en dokumentär 2007 krävde Toryparlam­entarikern sir Teddy Taylor att sändningen skulle förbjudas. BBC ställde till slut in hela dokumentär­en, skriver The Guardian.

Channel 4:s beslut att sända banden har kritiserat­s kraftigt i Storbritan­nien. Tv-kanalen försvarar sig med att banden har ett stort historiskt värde.

”Även om inspelning­arna gjordes privat berör ämnet en offentlig fråga och ger en unik insikt. Porträttet ger Diana en röst.” skriver man i ett uttalande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland