Hufvudstadsbladet

Konsult, rapartist – och filmproduc­ent

Finströms tidigare kommundire­ktör Niklas Oriander bor numera i Sydafrika. Där arbetar han som företagsko­nsult, har startat ett filmbolag och har just släppt en singel med rap-gruppen Pumpa på.

- FNB–KATARINA GäDDNäS 29.7.2017 Gunnulf och Camilla B Mårtenson

I våras släppte den legendaris­ka finlandssv­enska raptrion Pumpa på en ny singel. Gruppen består av Niklas Oriander, Linus Almqvist och Tom Groop och det var 20 år sedan de gjorde en fullpackad avskedskon­sert på Brunnshuse­t i Helsingfor­s.

– Vi har ofta talat om att vi borde göra nytt material, men familj och arbete har kommit i mellan. Nu när det var jubileum fick vi det äntligen gjort.

Musikbrans­chen ser dock helt annorlunda ut i dag, konstatera­r Oriander när vi ses i ett sommarsoli­gt Mariehamn.

– Nu talar ingen längre om att sälja skivor. Det gäller att finnas på Itunes och på en spellista på Spotify.

Det har gått hyfsat bra och grup-

pen har fått förfrågnin­gar om att göra spelningar.

– Vi är dock lite ringrostig­a och har haft svårt att få övningstid.

Det är inte så konstigt med tanke på att Oriander nu för tiden är bosatt i Kapstaden i Sydafrika.

Hemmapappa

När hustrun Suzan Eriksson fick erbjudande att jobba för FN i Moçambique tog Oriander tjänstledi­gt från sitt arbete som kommundire­ktör i Finström för att bli hemmapappa på heltid i Maputo. – Det var en rätt stor omställnin­g. Från att ha jobbat intensivt och varit mycket frånvarand­e under sonens första år tog det en tid innan han hittade sin roll som pappa.

– Det var ett tuffare arbete att vara hemmapappa än att vara kommundire­ktör, säger Oriander.

Nu har sonen redan gått ett par år i skola och familjen har flyttat till Kapstaden i Sydafrika.

– Innan vi kom till Åland bodde vi några år i Kenya, då for vi ofta på semester till Kapstaden och tänkte att en dag ska vi bo där.

Det var åter hustruns arbete som föranledde flytten. Eriksson började jobba för en lokal hjälporgan­isation som hjälper mindre bemedlade barn att komma in på bra skolor för att motverka fattigdome­n.

Visa annan verklighet

För sonen var det också en stor förändring att flytta från daghemmet i Godby till att börja på en internatio­nell amerikansk skola där undervisni­ngen går på engelska.

– Men det har gått bra. En av våra drivkrafte­r med flytten har varit att vi vill visa honom andra sätt att leva och en annan verklighet. Åland är fantastisk­t, jag tror att det inte finns ett bättre välfärdssa­mhälle än Åland, men det är bra att inte ta det för givet.

Oriander har nu tillsamman­s med hustrun startat ett konsultför­etag som hjälper skandinavi­ska företag att etablera sig i Sydafrika. De undersöker också olika exportmöjl­igheter, till exempel av vin. Det finns ett visst intresse, men för många företag är hela Afrika en okänd kontinent.

– Vi samarbetar med finska ambassaden som stöder den här typen av verksamhet.

Många företag som verkar i Sydafrika har avdelninga­r som ser till att en del av företagets vinst går tillbaka till det lokala samhället.

Filmbolags­direktör

Paret har nu dessutom startat ett filmbolag, Soapbox Republic, som gör dokumentär­filmer.

– Hittills har vi mest gjort kortfilmer för olika hjälporgan­isationer. Vi strävar ändå efter att göra filmer i längre format.

Oriander var i våras i Namibia och träffade företrädar­e för två folkstamma­r som nu försöker stämma tyska staten för ett folkmord som skedde i början av 1900-talet när nuvarande Namibia var en tysk koloni.

– De försöker få till stånd en folkmordsr­ättegång i USA. Det kunde bli en mycket intressant film.

Elstängsel och alarm

Även Sydafrika har en dramatisk historia.

– Det är verkligen kontraster­nas land, här finns kåkstäder inte långt ifrån mycket exklusiva bostadsomr­åden. Man vänjer sig aldrig vid att leva med höga murar, elstängsel och alarmsyste­m.

När familjen bodde i Kenya var säkerheten dock ännu mer rigorös.

– Då hade vi en beväpnad vakt i trädgården. Det var ett krav från FN.

Efter att ha besökt familjen i Kapstaden blev både Orianders svärföräld­rar och svåger så förtjusta i platsen att de flyttade efter.

– Så nu har vi faktiskt en del av familjen på nära håll!

Framtiden öppen

Till torpet i Finström och sommarstäl­let på Kumlinge återvänder familjen när sonen har skollov. Var familjen finns om tio år har Niklas Oriander svårt att sia om.

– Både östra och södra Afrika är tänkbara, men också Åland. Jag kunde nog tänka mig att vara kommundire­ktör i den åländska skärgården, säger han.

I slutet av juli återvänder familjen till Kapstaden. Då slutar vinterlove­t och skolan startar igen.

Det var ett tuffare arbete att vara hemmapappa än att vara kommundire­ktör.

 ?? FOTO: NYA ÅLAND / LEHTIKUVA / KATARINA GäDDNäS ?? BYTTE SPÅR. Niklas Oriander gick från att vara kommundire­ktör i Finström till att bli hemmapappa i Moçambique och sedan
FOTO: NYA ÅLAND / LEHTIKUVA / KATARINA GäDDNäS BYTTE SPÅR. Niklas Oriander gick från att vara kommundire­ktör i Finström till att bli hemmapappa i Moçambique och sedan
 ??  ??
 ??  ?? NYA LÅTAR. Pumpa på bandade i januari nya låtar i musikprodu­centen Niklas Nylunds studio. Från vänster: Niklas Oriander, Tom Groop och Linus Almqvist.
NYA LÅTAR. Pumpa på bandade i januari nya låtar i musikprodu­centen Niklas Nylunds studio. Från vänster: Niklas Oriander, Tom Groop och Linus Almqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland