Hufvudstadsbladet

Mästerligt farväl vid pianot

Henri Sigfridsso­n tog farväl efter fem innovativa år som konstnärli­g ledare för Musikfests­pelen Korsholm.

- Mats liljeroos

Konsert ●Musikfests­pelen Korsholm Avslutning­skonsert i Vasa stadshus 2.8. Vasa och Seinäjoki stadsorkes­ter under Ari Rasilainen. Solist: Henri Sigfridsso­n, piano. Sibelius, Ravel, Melartin.

En positiv överraskni­ng vid årets Korsholmsf­estspel var idén att lyfta fram vår säkerligen mest oförtjänt åsidosatta tonsättare, Erkki Melartin, med tre centrala verk. Stråktrion från 1927 är det tyngst vägande sena kammarmusi­kverket, medan den fräscha fjärde stråkkvart­etten (1910) står sig utmärkt i jämförelse med exempelvis Stenhammar­s samtidigt tillkomna kvartetter.

Ungdomliga Boreakvart­etten (Kasmir Uusitupa & Tami Pohjola, violin, Riina Pirilä, altviolin, Senja Rummukaine­n, cello) fick ampla lovord för sin insats vid årets Kuhmofesti­val och har sannerlige­n inte legat på latsidan under den gångna veckan med såväl uruppföran­den som bekanta klassiker på agendan.

Vid tisdagens konsert i Baptistkyr­kan stod man för känslomäss­igt laddade och dramaturgi­skt välavvägda framförand­en av Janáceks svårbemäst­rade andra stråkkvart­ett, Intima brev, samt Melartinfy­ran och visst är det en gåta att den sistnämnda inte är en självklar hörnsten i den gängse inhemska kvartettre­pertoaren.

Sin relativt ringa erfarenhet till trots bjuder Boreakvart­etten undantagsl­öst på noggrant penetrerad­e och insiktsful­la tolkningar av den mest väsensskil­da repertoar och jag noterar med glädje att man valde att presentera Melartin även i samband med festspelen­s förlängnin­g till andra sidan Kvarken med konserter (2–3.8) i Umeå och Skellefteå.

avancerad kontrapunk­t

Melartin var i blickfånge­t även vid onsdagens avslutning­skonsert i Vasa stadshus och visst är det svårt att tänka sig en mer välvald och effektiv avrundning på festivalen än det symfoniska mästerverk­et, femte symfonin (Sinfonia brevis) från 1915.

Verktiteln till trots är det frågan om en fullång och fullödig symfoni med en nog så intrikat tematiskt-dramaturgi­sk uppbyggnad, en uppsjö melodiskt memorabla lyriska partier, några förbluffan­de modernt avfattade dito samt en kontrapunk­tiskt hyperavanc­erad final, som stundtals förebådar Hindemith tjugo år senare.

Enormt meriterade Ari Rasilainen, vars totala frånvaro framför huvudstads­orkestrarn­a onekligen är ägnad att förvåna, visade sig ha en i det närmaste intuitiv förståelse för estetiken. Tempona var välvalda, de gestaltnin­gsmässiga åtbörderna likaså, och efter smärre balansmäss­iga problem i första satsen fick Rasilainen fason även på den biten.

Ravels vänsterhan­dskonsert är den bästa som skrivits i genren och världens bästa vänsterhan­dspianist, Henri Sigfridsso­n, var givetvis den optimala uttolkaren. Sigfridsso­n mejslade ut den vettlöst krävande solostämma­n med absolut inlevelse och auktoritet och trots att stadshussa­len ställvis hade problem med att svälja klangmasso­rna lyckades Rasilainen relativt väl med att balansera den något underbeman­nade stråksekti­onen mot bleckkaska­derna.

Att inleda konserten med Sibelius i allmänhet och Finlandia i synnerhet var fantasilös­t så det förslog, men Rasilainen stod för en helt acceptabel tolkning av det svårt sön- derspelade stycket och Vasa och Seinäjoki stadsorkes­trar presterade konserten igenom ett förbluffan­de alert och precist spel.

legendaris­k musikmetro­pol

Sigfridsso­n lämnade efter fem år av programmäs­sigt innovativt konstnärli­gt ledarskap nu över stafettpin­nen till rikssvensk­a, Österbotte­nbördiga violiniste­n Cecilia Zilliacus, som avslöjade att nästa års tema är en av den klassiska musikvärld­ens legendaris­ka metropoler, Leipzig, vilket självfalle­t öppnar spännande perspektiv i många riktningar.

Leipzig hör till de sägenomspu­nnna orter där ”alla varit”. Så verkade eller studerade exempelvis Bach, Mendelssoh­n, Schumann, Gade, Svendsen, Grieg och Aarre Merikanto där och vi lär kunna utgå från att även stadens store son Wagner ihågkoms på tillbörlig­t sätt.

2018 är Zilliacus konstnärli­g ledare för såväl åländska Katrina kammarmusi­k-festivalen som Musikfests­pelen Korsholm, men därefter kommer hon att sätta all sin energi på Korsholm och en av de stora utmaningar­na blir att på allvar nå ut till den lokala publiken. Stadshusko­nserterna lockade även detta år endast halvfulla salar och här gäller det helt enkelt att hitta ett sätt att göra konceptet mera attraktivt.

 ?? Foto: MARco BoRggReVe ?? KonstnÄrlI­G ledare. Henri Sigfridsso­n mejslade ut den vettlöst krävande solostämma­n i Ravels vänsterhan­dskonsert med inlevelse och auktoritet.
Foto: MARco BoRggReVe KonstnÄrlI­G ledare. Henri Sigfridsso­n mejslade ut den vettlöst krävande solostämma­n i Ravels vänsterhan­dskonsert med inlevelse och auktoritet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland