Hufvudstadsbladet

Mueller använder åtalsjury

- FNB–AFP

De federala utredarna i USA granskar nu även vilka ekonomiska band det finns mellan president Donald Trump samt hans närmaste krets och Ryssland, rapportera­r CNN.

Nätverket av ekonomiska kontakter kan erbjuda en mer konkret väg mot möjliga åtal än det misstänkta samarbetet mellan Trumpkampa­njen och Ryssland, säger källor nära utredninge­n till CNN.

Att utredarna i allt högre grad börjat koncentrer­a sig på de ekonomiska banden har inte heller gått Trump förbi. Presidente­n har varnat för att hans affärsverk­samhet är en gräns som utredarna inte bör överträda. Samtidigt är det klart att då justitiemi­nisteriet utnämnde tidigare FBI-chefen Robert Mueller (bilden) att leda Trumputred­ningen så fick Mueller samtidigt befogenhet­er att granska alla frågor som kommit upp eller kan komma upp i utredninge­n.

Amerikansk­a medier rapportera­r även att specialåkl­agare Mueller använder sig av en åtalsjury i den utrednings­gren som gäller presidente­ns son Donald Trump Jr möte med en rysk jurist. Det rapportera­r bland annat CNN med hänvisning till utrednings­källor.

BBC uppskattar att bruket av en åtalsjury är ett tecken på att Mueller anser att han är något stort på spåret och att utredninge­n därför breddas från att gälla tidigare nationella säkerhetsr­ådgivaren Michael Flynns tvivelakti­ga lobbyverks­amhet. Det tyder även på att utredninge­n inte kommer att läggas ned inom en nära framtid.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SAUL LOEB ??
FOTO: LEHTIKUVA/SAUL LOEB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland