Hufvudstadsbladet

Sidenvägen stort politiskt projekt för Kina

Återuppliv­andet av den forna Sidenvägen är ett viktigt projekt för Kina. Landet antas sträva efter att stärka och utvidga sitt politiska inflytande med projektet.

-

Vid det stora sidenvägsm­ötet i maj sade Kinas president Xi Jinping att Kina ämnar investera hundratals miljarder euro i det massiva nätverket av järnvägar, landsvägar, ham- nar och industriom­råden i Eurasien.

I mötet deltog en namnskunni­g skara statsöverh­uvuden med början från Rysslands president Vladimir Putin.

I samband med Xis Finlandsbe­sök i april sade president Sauli Niinistö att Finland välkomnar sidenvägsi­nitiativet eftersom det stärker förbindels­erna mellan Asien och Europa.

Ursprungli­gen offentligg­jorde Xi projektet 2013. Hans förslag omfat- tade även havsrutter­na från Kina till Europa och Afrika. Den viktigaste rutten går från Kina till Turkiet. Projektet med dess otaliga sidorutter omfattar över 60 länder.

I EU har projektet väckt en viss oro på grund av dess stärkande effekt på Kinas inflytande. Bland annat Tyskland vill att investerin­garna sker mer transparen­t.

Under sidenvägsm­ötet försäkrade Xi att Kina inte har några lömska baktankar med projektet; det handlar inte om att i all tysthet ta över världen utan snarare om fredsbygge genom ekonomi.

Ett nätverk av handelsrut­ter

Den ursprungli­gen Sidenvägen bestod av sammankopp­lade handelsrut­ter som gick från Xi’an i Kina via Mellanöste­rn till Europa. Xi’an var Kinas huvudstad från år 206 före vår tideräknin­gs början till år 25.

Sidenvägen nådde sin kulmen under Tangdynast­in under 600- och 700-talen, men rutten var i bruk till 1400-talet.

Sidenvägen fick sitt namn av att den användes för att transporte­ra siden från Kina till väst. Kameloch hästkarava­nerna transporte­rade också varor av alla möjliga andra slag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland