Hufvudstadsbladet

Familjebåt­en sjönk – pappan behöll lugnet

Händelsern­a ombord på motorbåten med tvåbarnsfa­miljen som sjönk utanför Porkala utvecklade sig snabbt i onsdags. Enligt sjöbevakni­ngen bidrog pappans lugn till att allt slutligen förlöpte väl.

- STEFAN LUNDBERG

– Jag tog emot larmet klockan 16.16, berättar sjöräddnin­gsoperatör Marko Vihlman.

– Då handlade det om att motorn hade stannat och att båten drev. Men några minuter senare kom det ett nytt samtal om att båten tog in mycket vatten.

Vihlman berömmer pappan för att ha varit mycket lugn i telefonen och verkade ha full kontroll.

– Man fick intrycket att han var van att röra sig på sjön. Det och närheten till sjöbevakni­ngsstation­en i Porkala bidrog till att familjen snabbt kunde undsättas.

Två patrullbåt­ar var på plats 10– 15 minuter efter larmet och då hade familjens 7,5 meter långa Sea Ray redan hunnit sjunka och alla befann sig i vattnet där sjögången var relativt livlig.

– Vi fick snabbt upp dem i patrullbåt­en. Sjöräddnin­gshelikopt­ern som tillkallad­es behövdes aldrig. Ingen hann heller bli nerkyld. Det yngre av barnen var under skolåldern.

Det är fortfarand­e oklart varför båten plötsligt började ta in vatten. Någon grundstötn­ing var det inte frågan om. Vihlman misstänker att det kan ha varit en felaktig kylvattens­pump som förorsakad­e motorstopp­et och sedan en häverteffe­kt så att vattnet sögs in i båten.

– Det framgår först när båten lyfts.

Vihlman tippar på att båten kan ligga på cirka tio meters djup. Den befinner sig utanför den egentliga farleden.

Man fick intrycket att han var van att röra sig på sjön. Det och närheten till sjöbevakni­ngsstation­en i Porkala bidrog till att familjen snabbt kunde undsättas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland