Hufvudstadsbladet

47 ryska friidrotta­re får tävla

- FNb-Hbl

Ryssland är fortfarand­e avstängt från all internatio­nell friidrott, men de enskilda ryska friidrotta­re som får tävla under neutral flagg blir allt fler. Vid OS i Rio de Janeiro var det bara längdhoppa­ren Daria Klisjina, som bor i USA, som fick ett undantagst­illstånd. Nu är antalet uppe i 47.

Alla de 47 tillstånde­n bygger på enskilda ansökninga­r som Antti Pihlakoski har varit med och behandlat. Han är en av tre medlemmar i IAAF:s specialorg­an Doping review board.

– Rysslandsä­rendet har gett den här arbetsgrup­pen mest jobb, säger Pihlakoski.

IAAF:s styrelse har nyligen bestämt sig för att förlänga Rysslands avstängnin­g och beslutet godkänns officiellt på ett stort möte på torsdag. Situatione­n i Ryssland anses ha blivit bättre, men inte tillräckli­gt bra för att landet ska få tävla för fullt igen.

Förutom Ryssland har IAAF också satt fem andra dopningsmi­sstänkta länder under specialbev­akning – Ukraina, Vitrysslan­d, Etiopien, Kenya och Marocko. VM:s första dopningsny­heter kom just från Ukraina innan en enda tävling ens hann börja. Stortävlin­gsmedaljör­erna Olesia Povch och Olha Zemljak stängdes av på grund av dopningsbr­ott.

– De har belagts med vissa mål som de måste uppfylla, ett åt gången, säger Pihlakoski.

Han betonar vikten av utbildning och förebyggan­de åtgärder för att stoppa dopningen.

– Om det någonstans uppstår en tanke om att alla dopar sig så är den attityden svår att ändra med annat än tuffa medel, säger Pihlakoski.

Han menar att situatione­n i Finland är bra.

– Men tyvärr är det inte så på alla håll i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland