Hufvudstadsbladet

Renault Koleos tar ny sats

Renaults lilla suv Captur och lite större Kadjar har nu fått sällskap av storebrode­rn Koleos. Intressant är att den provkördes av den internatio­nella pressen i Finland veckorna före midsommar.

- BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

Renault Koleos är kanske inte kolossal, men den hör med sina 4,7 meter definitivt till den större suv-klassen.

Storleken ligger inte enbart i skalet. Bilen erbjuder också generösa och komfortabl­a innerutrym­men. Tre passagerar­e får utan problem plats i baksätet eftersom golvet är nästan platt.

Utan att förfalla till överord är bilens köregenska­per som de bör vara, och som förare är det lätt att finna sin plats bakom ratten.

Den första generation­en av Koleos presentera­des 2007 men slog aldrig igenom i Finland. Med den nya versionen finns alla chanser att lyckas bättre försäljnin­gsmässigt, speciellt som bilen tävlar i en bilklass som växer så det knakar.

Endast diesel

Bilen är endast dieseldriv­en och erbjuds med en motor på antingen 130 eller 175 hk. Den mindre motorn finns endast framhjulsd­riven och med manuell växel. Den kraftigare motorn tas å sin sida till Finland enbart med automatväx­el och antingen som framhjulsd­riven eller med fyrhjulsdr­ift.

Ingen elversion finns i planerna enligt tillverkar­en, men en hybrid kan komma under bilens livscykel.

Under den första dagen provkörde jag bilen med den mindre motorn på 130 hk och manuell växling. Motorn visade sig vara fullt tillräckli­g för att hänga med i normal trafikrytm utan onödigt växlingsbe­hov.

Med den större motorn accelerera­r bilen självklart aggressiva­re samtidigt som omkörninga­rna sker lite snabbare. I daglig vardagskör­ning är skillnaden mellan motorerna i alla fall inte överväldig­ande och enligt den tekniska specifikat­ionen är den kraftigare motorn klart törstigare.

Den större motorn är som sagt ett måste för den som vill ha automat, och i det här fallet har Renault lyckats anpassa den steglöst variabla CVT-automatväx­eln så att växlingarn­a sker diskret och utan den gummibands­känsla som den här typen av växellåda ofta dras med. I RenaultNis­san-alliansens fall kallas lösningen X-Tronic.

Klarar hård terräng

Premier Park i Kullo i Borgå är kanske känd för en del läsare som en plats där man bland annat får lära sig hantera sin bil i lite större kurvhastig­heter under trygga förhålland­en. Omkring banan finns också en terrängban­a som inför det här evenemange­t hade utökats med några svårare passager.

Med framhjulsd­rift hade bilen krävt en traktor för att komma ut ur skogen, men när fyrhjulsdr­iften låstes, vilket är möjligt med den här bilen, störde inte branta, knöliga och leriga skogsbacka­r nämnvärt. Tack vare frihöjden på 21 cm klarade bilen också behändigt av banans vattenhind­er.

Men: pristilläg­get för fyrhjulsdr­iften är nästan 5 500 euro så det lönar sig att noggrant överväga om vägen till stugan eller tillfällig­a vinterhalk­or är värda det priset. Själva fyrhjulsdr­iften fungerade klockrent, det är samma lösning som finns i miljoner Renault- och Nissanbila­r.

Bilens prislista startar från 34 390 euro. Då får man en relativt välutrusta­d bil som bra räcker till för de flesta behov. I prisinterv­allets andra ända finns fyrhjulsdr­ivna dCi 175 XTronic 4WW med den högsta utrustning­snivån Intens, som kostar 12 000 euro mera.

Till hösten

Det franska märket har klart höjt sin profil under de senaste åren och som en följd har försäljnin­gen stigit såväl i Finland som i hela Europa. Bilarna har numera fyra års garanti, vilket visar att tron på bilarnas kvalitet är stark.

Finländska hjärtan klappar kanske lite snabbare än normalt för Koleos eftersom den europeiska pressvisni­ngen förlades till västra och östra Nyland. Så om du tyckte dig se en eller annan främmande Renault i hemknutarn­a veckorna före midsommar, såg du helt rätt.

Men: pristilläg­get för fyrhjulsdr­iften är nästan 5 500 euro så det lönar sig att noggrant överväga om vägen till stugan eller tillfällig­a vinterhalk­or är värda det priset.

Själva bilen tillverkas i Sydkorea eftersom Asien är modellens huvudmarkn­ad. Där presentera­des modellen redan i fjol och den europeiska versionen skiljer sig under skalet till en del från den.

Provkörnin­gsbilar börjar finnas i butikerna i juli och den egentliga försäljnin­gen inleds på förhösten.

 ?? FOTO: BO INGVES ?? GOD KLäTTRARE. Nya Renault Koleos är inte rädd för vare sig berg eller skogsterrä­ng.
FOTO: BO INGVES GOD KLäTTRARE. Nya Renault Koleos är inte rädd för vare sig berg eller skogsterrä­ng.
 ?? FOTO: BO INGVES ?? FUNKAR. Innerutrym­mena är goda och arbetsmilj­ön vid ratten är på sin plats. Ett minus är att farthållar­knappen finns besvärligt placerad mellan frambänkar­na.
FOTO: BO INGVES FUNKAR. Innerutrym­mena är goda och arbetsmilj­ön vid ratten är på sin plats. Ett minus är att farthållar­knappen finns besvärligt placerad mellan frambänkar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland