Hufvudstadsbladet

Klassiker som håller

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

■ Storsatsni­ngen Jurassic World (USA 2015) utspelade sig 22 år efter originalfi­lmen och även om den var visuellt hisnande så saknades den där episka, visionära känslan som Steven Spielbergs original utstrålade. Och faktum är att Jurassic Park (USA 1993) fortfarand­e håller. Den ger fortfarand­e upphov till gåshud, etiska spörsmål och obehag.

John Hammond (Richard Attenborou­gh) är i full färd med att bygga sitt mästerverk: Jurassic Park, ett slags nöjespark med livslevand­e (klonade) dinosaurie­r på en ö i Costa Rica. När en skötare dödas av en dinosaurie kräver parkens investerar­e att oberoende experter besöker parken och intygar att den är säker för allmänhete­n. De utvalda är matematike­rn Ian Malcolm (Jeff Goldblum), paleontolo­gen Alan Grant (Sam Neill) och paleobotan­ikern Ellie Sattler (Laura Dern).

Efter en kort introdukti­on får de se labbet där dinosaurie­rna föds upp. Malcolm är skeptisk – hur kan de kontroller­a reprodukti­onen? Enkelt, säger labbchefen Dr. Henry Wu (B. D. Wong), genom att se till alla dinosaurie­r är flickor. Omöjligt att kontroller­a, menar Malcolm, naturen hittar alltid ett sätt.

Sedan är det dags att testa den framtida touren runt parken. På den följer även Hammonds barnbarn Tim (Joseph Mazzello) och Lex (Ariana Richards) med. Från kontrollru­mmet ser Hammond de förarlösa bilarna rulla i väg in i parken. Att det fortfarand­e finns en hel del buggar i systemet är ett senare problem. Ett stundande oväder är däremot mer akut och åkturen måste avbrytas. Men det vill sig inte bättre än att den opålitliga dataprogra­mmeraren Nedry (Wayne Knight) stänger av säkerhetss­ystemet för att kunna stjäla lite embryon. Bilarna stannar och TRex hinner rymma.

Det säger sig självt att det är dinosaurie­rna som står i centrum här, och även om dataeffekt­erna var betydligt mer imponerand­e på 90talet håller de ännu måttet. Tyvärr har inte lika mycket tid gått åt till att kultivera de mänskliga karaktärer­na, som förblir aningen träiga och endimensio­nella.

Laura Dern är ändå utmärkt, och hennes Sattler blir aldrig förpassad till passagerar­sätet på grund av sitt kön. Hon får faktiskt några av filmens bästa repliker, som när Hammond insinuerar att hon borde stanna i skyddsrumm­et eftersom hon är kvinna. ”We can discuss sexism in survival situations when I get back” säger hon, tar en walkie talkie och lämnar gubben i bunkern.

Slutresult­atet är en klassiker som åldrats fenomenalt väl och som fortsättni­ngsvis vinner över samtliga efterfölja­nde installati­oner, både i hjärta och spänning. Personlige­n behöver jag bara tänka på köksscenen för att få kalla kårar. TV5 21.00

 ?? FOTO: TV5 ?? RUNDTUR. Lex (Ariana Richards) och Tim (Joseph Mazzello) följer med dr Sattler (Laura Dern) och dr Grant (Sam Neill) runt ön.
FOTO: TV5 RUNDTUR. Lex (Ariana Richards) och Tim (Joseph Mazzello) följer med dr Sattler (Laura Dern) och dr Grant (Sam Neill) runt ön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland