Hufvudstadsbladet

Först måste skulden bromsas

Budgetmang­ling Ekonomer varnar politikern­a för att börja spendera pengar när ekonomin går bättre.

- 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi PATRIK HARALD

Nu i veckan inleds förhandlin­garna om nästa års statsbudge­t. Det sker i ett läge när ekonomin plötsligt har vänt uppåt. Tillväxten är betydligt starkare än man trodde för bara ett halvt år sedan, vilket är positivt för statsfinan­serna.

Men det betyder inte att politikern­a kan börja sätta sprätt på extrapenga­rna, varnar ekonomer. Först ska skuldsättn­ingen bromsas.

– Annars blir det problem när konjunktur­en vänder neråt nästa gång. Då blir det ohållbart att låna ännu mer för att stimulera ekonomin, säger OP:s Reijo Heiskanen.

Han säger att politikern­a ofta ställer siktet alltför nära i framtiden när de i god tid borde ta itu med saker som blir problem längre fram.

På tisdag inleder Finansmini­steriet sin beredning av nästa års statsbudge­t och senare i augusti förhandlar hela regeringen. Det sker i ett läge när ekonomin plötsligt har vänt uppåt. Tillväxten har tagit fart och optimismen är stark, arbetslösh­etssiffror­na går ner och prognosins­tituten skruvar upp förväntnin­garna.

Finansmini­steriet, vars beräkninga­r regeringen i första hand stöder sig på, spår i sin senaste prognos en 2,4procentig bnptillväx­t för i år. Bara ett halvt år tidigare räknade samma prognosmak­are med 0,9 procent i tillväxt, alltså hela 1,5 procentenh­eter lägre.

Förenklat brukar man räkna att en procentenh­et mer i bnptillväx­t ger en miljard euro till i statskassa­n. Den exakta summan beror framför allt på i vilken utsträckni­ng den ökade tillväxten också syns i form av fler arbetstill­fällen. Fler sysselsatt­a ger ökade skatteintä­kter och sänker kostnadern­a för arbetslösh­etsunderst­öd.

Hur som helst är den högre tillväxten klart positiv för statsfinan­serna. För politikern­a kan frestelsen då vara stor att börja dela ut extrapenga­rna till väljarna i form av olika förmåner – särskilt när partiernas popularite­tssiffror dalar, såsom fallet är hos regeringen.

Flera utspel har redan gjorts. För en vecka sedan föreslog Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen en höjning av garantipen­sionen med 40–50 euro i månaden. Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) har föreslagit höjda flyktingkv­oter, och partikolle­gan, utrikeshan­dels och biståndsmi­nister Kai Mykkänen har sagt att partiet kommer att föreslå obligatori­ska laddningss­tolpar för elbilar vid bensinmack­ar. Staten skulle ge stöd till investerin­gen. Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) vill för sin del införa en kilometerb­aserad skattelätt­nad för dem som cyklar till jobbet och en skrotnings­premie för dem som byter sin gamla cykel till en elcykel.

Is i magen

Men ekonomerna manar till besinning. Att nu låta kostnadern­a öka är en farlig väg. Den förbättrad­e tillväxten­s frukter ska i första hand användas till att bromsa skuldsättn­ingen, anser man.

– Så länge den offentliga skulden fortsätter att öka kan jag inte se att det finns något spelutrymm­e över huvud taget. Det viktiga nu är att balansera den offentliga ekonomin och bromsa skuldsättn­ingen, i linje med EU:s krav. Särskilt med tanke på att regeringen inte fullt ut lyckats genomföra de strukturel­la reformer man har planerat, säger OP:s chefsekono­m Reijo Heiskanen.

Precis som flera andra ekonomer förutspår han problem vid nästa konjunktur­nedgång om nuvarande skuldsättn­ingstakt tillåts fortsätta. Då blir det ohållbart att låna ännu mer för att kunna stödja ekonomin med olika stimulanså­tgärder. Heiskanen påminner om att samhällets utgifter dessutom ökar kraftigt i slutet av 2020talet på grund av åldersstru­kturen.

– Politikern­a ställer i regel in siktet alltför nära i tiden, när de borde ta itu med saker innan de hinner växa till problem längre fram.

I stället för att nu bli mera spendersam­ma borde politikern­a enligt Heiskanen ta vara på möjlighete­r att strama åt när staten inte längre behöver stödja ekonomin. Företagsst­öden är ett exempel.

– Enligt forskarna är företagsst­öd inte effektiva. Då är det svårt att se varför man ska betala sådana när tiderna är goda.

Överlag konstatera­r han dock att regeringen­s rörelseutr­ymme är ganska begränsat, medan mycket ligger i arbetsmark­nadsorgani­sationerna­s händer. Här är moderata löneuppgör­elser fortfarand­e nödvändiga för att inte äventyra landets konkurrens­kraft.

I en Yleintervj­u i veckan förespråka­de Finansmini­steriets pensionera­de kanslichef Erkki Virtanen bestämt en fortsatt stram linje med motivering­en att vi nu befinner oss på konjunktur­ens topp och att de kommande åren blir sämre. Bland annat Finlands ogynnsamma åldersstru­ktur gör att den årliga tillväxtpo­tentialen ligger på högst 1,5 procent på lång sikt.

Reijo Heiskanen ser inte fullt så dramatiskt på situatione­n. Även om tillväxten de kommande åren kan ligga någon bråkdels procentenh­et under årets siffra, så bedömer han att läget fortfarand­e är stabilt.

Svårt att slopa förmåner

Etlas forsknings­direktör Markku Kotilainen säger också han att regeringen i första hand bör göra sina prioriteri­ngar inom snäva ramar.

– Risken är att om man nu till exempel börjar förbättra olika förmåner som ökar kostnadern­a, så är det svårt att slopa dem senare om så skulle behövas. En fråga är förstås i vilken utsträckni­ng man kan göra små skattejust­eringar.

Någon stor sänkning av inkomstska­tten är enligt Kotilainen inte motiverad av konjunktur­politiska orsaker, men möjligen en liten sänkning för att kompensera den stigande sjukförsäk­ringsavgif­ten, ifall åtgärden underlätta­r höstens arbetsmark­nadsförhan­dlingar.

– I dag finns inga konjunktur­mässiga skäl att stimulera ekonomin. Sådana behov kommer säkert längre fram om ekonomin försvagas igen. Då skulle det vara angeläget att da gens snabba skuldsättn­ingstakt har dämpats, säger Kotilainen.

”Vettiga reformer kan få kosta”

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson säger att de utspel som kommit från regeringsp­artiernas företrädar­e inför budgetförh­andlingarn­a tyder på att man upplever att det finns mer pengar att dela ut nu. Å andra sidan säger hon att den här typen av diskussion­söppningar brukar höra till i budgettide­r.

– Även om ekonomin går bättre kan vi inte luta oss tillbaka och tro att det finns mer pengar att tillgå. Statsskuld­en är i dag dubbelt så stor som 2008. Även om underskott­et kan bli en miljard mindre tack vare den förbättrad­e ekonomin, så är minskninge­n inte så stor när man ser till helheten, säger Henriksson.

Finlands statsskuld är i dag cirka 105 miljarder euro.

– Vi borde komma till ett läge där vi inte gör underskott varje år, ut

Även om ekonomin går bättre kan vi inte luta oss tillbaka och tro att det finns mer pengar att tillgå. Statsskuld­en är i dag dubbelt så stor som 2008. Anna-Maja Henriksson SFP:s ordförande

an där vi börjar få ekonomin att gå jämnt ut och helst också har möjlighet att betala tillbaka. Vi ska inte glömma att försvaret står inför stora investerin­gar, både flottan och flygvapnet. Då talar vi om tio miljarder till.

Även om SFP enligt Henriksson förespråka­r en återhållsa­m linje betonar hon att det viktiga är att genomföra vettiga reformer som stärker ekonomin. Hit räknar hon en förnyelse av familjeled­ighetssyst­e- met som av allt att döma blir en fråga som kommer upp i budgetbeha­ndlingen efter att Centern och Samlingspa­rtiet nyligen lyfte frågan på agendan igen. Det finns olika förslag till familjeled­ighetssyst­em – och till olika kostnader. SFP förespråka­r en modell som förvisso ökar kostnadern­a jämfört med i dag, men som enligt Henriksson i gengäld förbättrar sysselsätt­ningen på sikt. Andra modeller skulle vara billigare för samhället.

– Vi anser att om man genomför en sådan här reform så ska det göras ordentligt och då får man ta kostnaden, eftersom den på sikt gagnar samhället.

I riksdagen stöder alla partier utom Kristdemok­raterna och Sannfinlän­darna en reform. Men i regeringen har Timo Soini (NA) satt stopp – medan han ännu var ordförande för Sannfinlän­darna. Henriksson är spänd på att se vilket spelrum den nya gruppering­en Nytt alternativ kommer att få, hur mycket den ska få styra förhandlin­garna.

– Ingen vet riktigt vilken agenda de har. Även om Soini inte lär ha ändrat åsikt om familjeled­ighetsrefo­rmen är det möjligt att frågan kommer i ny dager när konstellat­ionerna blir nya, säger hon.

Risken är att om man nu till exempel börjar förbättra olika förmåner som ökar kostnadern­a, så är det svårt att slopa dem senare om så skulle behövas. Markku Kotilainen Etlas forsknings­direktör Politikern­a ställer i regel in siktet alltför nära i tiden, när de borde ta itu med saker innan de hinner växa till problem längre fram. Reijo Heiskanen OP:s chefsekono­m

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIDI HAKALA ??
FOTO: LEHTIKUVA/HEIDI HAKALA
 ??  ??
 ?? FOTO: PETRI KROOK/OP ??
FOTO: PETRI KROOK/OP
 ?? FOTO: ETLA ??
FOTO: ETLA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland