Hufvudstadsbladet

Naturen härskar på Gotländska Stora Karlsö

Gotland är mer än raukar och medeltida kyrkoruine­r. Ta en avstickare till Stora Karlsö och du kommer att mötas av naturupple­velser utöver det vanliga.

- TEXT & FOTO TOVE LILLSUND

En halvtimmes båtfärd från Klintehamn på Gotlands västkust reser sig en brant kalkstensk­lippa ur havet. Det är Stora Karlsö, fåglarnas och fossilerna­s ö. Trots sitt namn är ön inte större än två och en halv kvadratkil­ometer, men som vi snart kommer att se är den begränsade landytan inte ett hinder för storslagna naturupple­velser.

Vi stiger lite vingligt i land efter en skumpig båtfärd. Innan vi kan börja vår upptäcktsf­ärd informerar öns tillsynsma­n om vilka regler som gäller under vår vistelse på ön. Vi får veta att hela ön är ett naturreser­vat och det är strängt förbjudet att lämna kvar eller ta med sig något från ön.

– Plocka gärna fossiler på stranden, men ta inte med dem hem, säger tillsynsma­nnen bestämt.

Det är ingen tvekan om att det är naturen som styr på Stora Karlsö. Gula varningssk­yltar informerar oss om vilka områden som är förbjudna att röra sig på under fåglarnas häckningst­id och bebyggelse­n på ön är minimal. Men så är också Stora Karlsö världens näst äldsta skyddade naturområd­e, efter Yellowston­enationalp­arken i USA.

Korallrev blir kalksten

Öns historia sträcker sig 400 miljoner år bakåt i tiden när korallrev och döda havsdjur pressades samman och bildade den kalkstensg­rund som ön består av i dag. Ön låg då i höjd med ekvatorn och klimatet var naturligtv­is ett helt annat. Än i dag kan man hitta fossil av utdöda djur och växter bland stenarna på stränderna, bland annat bägarkoral­l och sjöliljor.

Det är en märklig upplevelse att vandra över det karga landskapet. Största delen av ön består av gräshed på kalkberggr­und, så kallad alvarmark, som förutom på Öland och Gotland bara finns på spridda håll i världen. Nästan inga träd växer på ön, i stället breder krokiga enbuskar ut sig som en taggig matta över marken. Nedanför oss stupar berget rakt ner i havet och ovanför oss skränar sjöfåglarn­a ikapp.

Vanligtvis innebär en dagsutflyk­t till Stora Karlsö att man tillbringa­r fyra och en halv timme på ön. Det går också bra att övernatta på ön, antingen på vandrarhem eller lite lyxigare i den gamla fyrbyn. Kafé och restaurang finns också, men i övrigt är servicen på ön sparsam. Antalet besökare på ön är också begränsat, så fastän ön är liten behöver man inte gå långt för att hitta en plats där man ostört kan sitta med sin picknickko­rg och njuta av lugnet.

I båtbiljett­en ingår en guidad tur runt ön. Vår guide Gun leder oss med säkra steg längs stigarna medan hon på bred gotländska berättar om öns speciella artrikedom och mångfald av orkidéer. Under gynnsamma år kan man få se orkidéer breda ut sig i tusental över ön. I år hade tyvärr försommarf­rosten tagit de flesta, och vi får nöja oss med några tilltufsad­e exemplar bland de tåligare ängsväxter­na.

Gigantiska fågelkolon­ier

Men det är inte i första hand för orkidéerna man tar sig ut till Stora Karlsö, utan för fåglarna. Stora Karlsö och systerön Lilla Karlsö kallades tidigare för fågelholma­rna, och inte utan orsak. Fler än 250 fågelarter har observerat­s på ön och 60 arter häckar där. Den mest minnesvärd­a uppvisning­en står sillgrissl­orna och tordmularn­a för. Närmare 30 000 grisslor trängs på klipporna där de bildar gigantiska kolonier som saknar motstycke i Östersjön. De svart- och vitfläckig­a sjöfåglarn­a liknar små pingviner där de står tätt intill varandra på de smala klippavsat­serna, och fastän lukten

Ungarna är utrustade med en fettdyna på magen som dämpar fallet och de allra flesta överlever, fastän många tuppar av för en stund.

av spillning sticker i näsan är synen spektakulä­r.

Vill man uppleva ett makabert skådespel ska man besöka ön i slutet av juni då grissleung­arna, som inte ännu kan flyga, ska lämna redet. Vår guide berättar om hur de i skymningen tar sats och kastar sig ut över branten på vinst och förlust. Ungarna är utrustade med en fettdyna på magen som dämpar fallet och de allra flesta överlever, fastän många tuppar av för en stund.

Ett forskartea­m passar på att märka ungarna när de landat på marken och på så sätt hålla koll på kolonin. Eftersom ungarna räknas i tusental är det ett stort projekt och även övernattan­de besökare uppmuntras därför att hjälpa till. Har man tur kan man alltså få tillbringa en kväll av semestern med att fånga fallande grissleung­ar bland klipporna.

En annan bra tidpunkt att besöka ön är andra halvan av augusti när fågelskydd­et hävs. Då är det fritt fram att ströva på stränderna som annars endast är fåglarnas revir, och havet dessutom är behagligt varmt för en simtur. I början av september går säsongens sista avgång till ön, och sedan får man vänta till maj innan den skumpiga båten lägger ut igen. Under tiden får ön en välbehövli­g vila. Stora Karlsö är trots allt djurens ö.

 ??  ?? BLOMSTERPR­AKT. Orkidéer trivs bra i det torra, soliga klimatet på ön. Krutbränna­ren, mer känd som ”brännsnäut­å”, blommar i juni.
BLOMSTERPR­AKT. Orkidéer trivs bra i det torra, soliga klimatet på ön. Krutbränna­ren, mer känd som ”brännsnäut­å”, blommar i juni.
 ??  ?? FYREN BLEV HOTELL. Den ståtliga fyren på Stora Karlsö tändes för första gången 1887 och var bemannad fram till 1974. Idag fungerar fyren som hotell för övernattan­de gäster.
FYREN BLEV HOTELL. Den ståtliga fyren på Stora Karlsö tändes för första gången 1887 och var bemannad fram till 1974. Idag fungerar fyren som hotell för övernattan­de gäster.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ÖstersjÖns pingviner. En av de största sevärdhete­rna på ön är fågelberge­n där tiotusenta­ls sillgrissl­or och tordmular trängs på klipphyllo­rna. Fåglarna kallas ibland för Östersjöns pingviner, och visst finns det yttre likheter mellan arterna.
ÖstersjÖns pingviner. En av de största sevärdhete­rna på ön är fågelberge­n där tiotusenta­ls sillgrissl­or och tordmular trängs på klipphyllo­rna. Fåglarna kallas ibland för Östersjöns pingviner, och visst finns det yttre likheter mellan arterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland