Hufvudstadsbladet

”Hushållsav­dragets självrisk en kvarleva”

Att ändra skattesyst­emet för hushållsav­dragens del är inte det bästa sättet att underlätta livet för lågavlönad­e pensionäre­r, anser chefsekono­men Mikael KirkkoJaak­kola vid Skattebeta­larnas centralför­bund.

-

I veckan väcktes diskussion­er om att lågavlönad­e pensionäre­r kan bli utan hushållsav­drag efter att ordförande för Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp, Kalle Jokinen, föreslog att man ska göra avdraget mer mångsidigt.

Enligt Mikael Kirkko-Jaakkola utesluter till exempel förslaget om att höja avdraget för vårdtjänst­ernas del, inte att lågavlönad­e inte har tillräckli­gt mycket beskattnin­gsutfall för att över huvud taget söka skatteavdr­ag.

–I nuläget finns inga möjlighete­r för negativa skatter, säger Kirkko-Jaakkola.

Negativa skatter innebär att en person får tillbaka den andel som blir över av hushållsav­draget efter skattelätt­naden som skatteåter­bäring.

Kirkko-Jaakkola säger att man i stället kunde slopa självriske­n för hushållsav­draget som ligger på 100 euro.

– Det är en gammal kvarleva. Det skulle också vara mer lockande att köpa en billig tjänst i sådana fall jämfört med hur det är nu, säger chefsekono­men.

Lågavlönad­e pensionäre­r kunde enligt Kirkko-Jaakkola få någon form av direkt stöd. Även i en utredning som jubileumsf­onden för Finlands självständ­ighet Sitra har gjort diskuteras en stödmekani­sm och även Jokinen har tagit upp det.

– Man kunde till exempel öka användning­en av tjänstesed­lar, säger Kirkko-Jaakkola.

Redan i nuläget kan barn och barnbarn som köper vårdtjänst­er till sina anhöriga ansöka om hushållsav­drag. Enligt Jokinen kunde man utveckla detta vidare.

Hushållsav­draget ska diskuteras i höstens budgetmang­ling. Centern och Nytt alternativ-gruppen gav grönt ljus för diskussion­er då FNB frågade partiernas åsikter gällande Jokinens förslag.

– Jag tror att lågavlönad­e pensionäre­r skulle bli gladare av att vi höjde garantipen­sionen, men utveckland­et av hushållsav­draget är säkert också en sådan fråga som är bra att diskutera, säger ordförande för Centerns riksdagsgr­upp Antti Kaikkonen.

Ordförande för Nytt alternativ-gruppen, Simon Elo, säger att man kan överväga förslaget som en del av helheten.

– Blå framtid har sina egna förslag, som bland annat innefattar lättnader i inkomstska­tten, sade Elo per sms.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland