Hufvudstadsbladet

Hon för finska ungdomars talan i FN

Att göra Förenta Nationerna och frågor som de globala målen för hållbar utveckling mer konkreta är något som Ilmi Salminen jobbar för som Finlands ungdomsdel­egat i FN. Hon besökte världsorga­nisationen­s högkvarter senast i juli när hon deltog i ett forum f

- ANNA PUSA anna.pusa@ksfmedia.fi

Ilmi Salminen har framför allt två teman som hon vill lyfta fram som FNungdomsd­elegat: flickors och kvinnors rättighete­r samt unga, fred och säkerhet.

I december 2015 antog FN:s säkerhetsr­åd en resolution om unga, fred och säkerhet. Initiative­t till resolution­en har sitt ursprung i det finländska civila samhället – en vädjan om ämnet räcktes över till dåvarande generalsek­reteraren Ban Ki-moon av Finlands Ungdomssam­arbete Allians, Finlands FN-förbund och Finlands scouter på Finlandsar­enan 2011.

– Det är fint att en idé kan födas i ungdomsrör­elsen och utvecklas så långt att FN:s säkerhetsr­åd godkänner en resolution.

Tanken bakom temat är att unga inte borde ses som bara terroriste­r eller offer, utan som positiva drivkrafte­r för förändring. Enligt Salminen borde man främja ungas deltagande i fredsarbet­et. I Finland tar sig ett sådant arbete uttryck i att tänka i nya banor.

– Unga borde sättas i centrum av Finlands FN-strategi och utrikespol­itik. I utveckling­spolitiken borde man finansiera projekt som leds av unga.

– Kvinnor är en tyngdpunkt i Finlands utveckling­ssamarbete och det är rätt. Det skulle vara fint om även unga vore det.

Hennes andra fokus hör ihop med det femte globala målet för hållbar utveckling: att uppnå jämställdh­et och ge flickor och kvinnor egenmakt. Salminen berättar att omnämnande­n om sexuell och reprodukti­v hälsa samt avskaffand­et av kvinnlig könsstympn­ing och barnäktens­kap saknades i en deklaratio­n som stater förhandlad­e fram i juli under FN:s politiska forum på hög nivå om hållbar utveckling. Det vittnar enligt henne om att de här frågorna fortfarand­e är känsliga för många länder.

– Att lyfta fram kvinnor och unga kvinnor är verkligen viktigt.

Hållbar utveckling på agendan

Salminen, själv nästan färdig diplominge­njör, talade under det politiska forumet på hög nivå i New York under ett evenemang som handlade om hur de globala målen kan främjas med hjälp av vetenskap, teknologi och innovation­er.

Forumet följer upp och utvärderar Agenda 2030 och de globala målen. Salminen deltog som en del av Finlands officiella delegation tillsamman­s med bland annat representa­nter från ministerie­r.

I New York träffade hon bland andra finländska diplomater, personal inom FN och chefen för FN:s utveckling­sprogram (UNDP) tillsamman­s med andra länders ungdomsdel­egater. Där hade hon möjlighete­r att föra fram frågor som ungdomar i Finland upplever är viktiga. I en panel lyfte hon fram att klimatförä­ndringen är en viktig fråga för unga när det handlar om att förverklig­a de globala målen.

– Om någon så kan vi i Finland verka för att främja de globala målen. Men visst kan de kännas abstrakta.

Enligt Salminen är informatio­nsspridnin­g viktigt, men också att människor upplever att de globala målen är viktiga.

– Att sätta tryck på att det i politiken fattas beslut som främjar hållbar utveckling kräver att människor upplever att de globala målen är viktiga och vill främja dem.

För ungas budskap vidare

Tidigare i år deltog Salminen i ett evenemang för social utveckling i FN:s högkvarter i New York. I oktober infaller höjdpunkte­n under hennes år som ungdomsdel­egat när hon deltar i FN:s generalför­samling och dess tredje utskotts session.

Arbetet som FN-ungdomsdel­egat är ett förtroende­uppdrag. Representa­nten väljs av FN-förbundet och Allians och uppgiften är ingen mindre än att fungera som en länk mellan FN och finländska ungdomar.

Konkret går arbetet ut på att påverka internatio­nellt och nationellt för att lyfta fram det som unga tycker är viktigt samt att på olika evenemang berätta för unga vad som händer inom FN. Salminen samlar ungas tankar och åsikter och för dem vidare.

– FN kan kännas avlägset för många och ungdomsdel­egaten kan vara en lättillgän­glig länk till organisati­onen.

Finland en av föregångar­na

Finlands första FN-ungdomsdel­egat valdes redan år 1997 och Finland är ett av få medlemslän­der som skickar en ungdomsdel­egat till FN. I generalför­samlingens session deltog ungdomsdel­egater från 37 länder i fjol.

– Många delegater kommer från europeiska länder. Vi skulle gärna ha en bredare geografisk representa­tion, men staterna bestämmer och det är också en fråga om finansieri­ng.

Inte bara det faktum att Finland har haft en ungdomsdel­egat redan i 20 år är exceptione­llt. Även att Salminen vid två tillfällen har fått göra inlägg i diskussion­er för Finlands del är ovanligt.

– Det är fint att Finland ger ordet till ungdomsdel­egaten. I den internatio­nella kontexten är det ganska ovanligt att jag har fått göra mina inlägg bakom Finlands skylt.

Salminen är också glad över att hon har fått göra inlägg i diskussion­er som inte är reserverad­e bara för unga.

– Unga kan bidra med insikter i alla frågor.

Unga borde sättas i centrum av Finlands FN-strategi och utrikespol­itik. I utveckling­spolitiken borde man finansiera projekt som leds av unga. Kvinnor är en tyngdpunkt i Finlands utveckling­ssamarbete och det är rätt. Det skulle vara fint om även unga vore det.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? DELEGAT. Engagerar sig för globala målen nummer fem och sexton. Ilmi Salminen fokuserar på unga i fredsarbet­et samt unga kvinnor och kvinnors rättighete­r i sin roll som ungdomsdel­egat i FN.
FOTO: CATA PORTIN DELEGAT. Engagerar sig för globala målen nummer fem och sexton. Ilmi Salminen fokuserar på unga i fredsarbet­et samt unga kvinnor och kvinnors rättighete­r i sin roll som ungdomsdel­egat i FN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland