Hufvudstadsbladet

De offrade allt för Finlands frihet

De valde att offra allt, förråda sitt land, lämna släkt och vänner och resa till osäkerhete­n i krigets Tyskland för den sköra drömmen om ett fritt Finland. Ingenting talade i november 1914 för att de tvåtusen jägarna någonsin skulle återvända hem. Tre år

- TEXT: STAFFAN BRUUN ILLUSTRATI­ON: ULLA DONNER Staffan.bruun@gmail.com

Medan förrysknin­gen intensifie­rades efter 1908 spred sig förtvivlan i Finland. De som opponerade sig förvisades till Sibirien eller tvingades i landsflykt. Snart fanns ingenting kvar av Finlands särställni­ng i det ryska riket.

När första världskrig­et bröt ut sommaren 1914 såg många möjlighete­n att bli fri från det ryska oket, men på olika sätt.

Direkt efter krigsutbro­ttet anmälde sig några hundra frivilliga till den kejserliga ryska armén. Tanken var att visa tsaren trohet, bidra till en rysk seger i kriget och efter det hoppas på större välvilligh­et för Finlands sak i S:t Petersburg.

Andra som anmälde sig ville bara ha militär utbildning för att en dag vända vapnen mot den ryska förtryckar­en.

Ett nytt förrysknin­gsmanifest i november 1914 ger fart åt tanken på att militärutb­ildning ska sökas hos Rysslands fiender. Den 20 november samlas tjugo studentakt­ivister i Ostrobotni­as hus i Tölö för att skrida till handling.

– Passivt motstånd är inte nog, vi måste ge oss in på landsförrä­deriets väg, förklarar en av eldsjälarn­a, Pehr Norrmén.

Exakt vad som avhandlade­s, vilka som deltog eller ens när mötet hölls är oklart. För inget protokoll fördes av rädsla för den hemliga polisen. Men följden av mötet är att studentern­a Walter Horn och Bertel Paulig skickas till Sverige för att utreda var finländska självständ­ighetsakti­vister kan få militär utbildning?

I det här skedet hoppas aktivister­na att kriget ska leda till en tysksvensk landstigni­ng i Finland. De stora ryska förlustern­a i krigets inledning stärker dem i tron. Deras idé är att bistå landstigni­ngen och ägna sig åt sabotage mot de ryska trupperna.

Tysk tvekan

I Stockholm träffar Paulig och Horn den landsflykt­iga finländska självständ­ighetsakti­visten Herman Gummerus. Via hans kontakter står det snabbt klart att Sverige håller fast vid sin neutralite­t och inte vill utbilda Rysslands fiender.

I Stockholm agerar också den tidigare tyska konsuln i Helsingfor­s, Albert Goldbeck-Löwen. Han har av Berlin fått i uppdrag att uppvigla finländarn­a till uppror mot sina ryska härskare.

Gummerus träffar GoldbeckLö­wen och berättar om aktivister­na Horn och Paulig och försäkrar att en stor upprorsarm­é på kort tid kan uppbådas i Finland. I Berlin agerar samtidigt en annan aktivist, Fritz Wetterhoff, som flytt hemlandet hals över huvud beskylld för försnillni­ng. Att han dessutom är öppet homosexuel­l har inte gjort hans ställning bättre i Finland.

I Berlin anmäler sig Wetterhoff hos huvudstabe­n samma dag som kriget bryter ut och erbjuder sig att fungera som kontaktman till den finska motståndsr­örelsen. Wetterhoff ljuger och överdriver gärna och bra. Han lovar att 200 000 finländare står redo att kämpa vid tyskarnas sida bara de får vapen och utbildning.

När brevet med anhållan om hjälp från Horn och Paulig når Berlin ser man det som en bekräftels­e på Fritz Wetterhoff­s löften. Kejsar Wilhelm II underteckn­ar i januari 1915 beslutet att ”tvåhundra civilisera­de och pålitliga finska män av god familj” ska få en fyra veckors kurs i Lockstedte­r Lager utanför Hamburg. Kursen kan vid behov förlängas.

I februari strömmar blivande jägare till Tyskland från Finland. I det här skedet är det lätt att få utresetill­stånd, ryssarna anar inte vad som är på gång. I den första gruppen på 189 man dominerar akademiskt utbildade finlandssv­enskar. Påfallande många, 62, kommer från Nyländska avdelninge­n vid Helsingfor­s universite­t. Nio har gått i Norsens studentkla­ss 1911.

Tyskland som parallellt förhandlar om separatfre­d med Ryssland vill på inga villkor reta upp fienden ytterligar­e. Därför göms finländarn­a i en barack längst inne på kasernområ­det med order om att hålla sig undan. Gruppen kläs i scoutunifo­rmer och kallas Pfadfinder (stigfinnar­e), deras utbildare blir följaktlig­en de tyska scouternas ordförande major Maximilian Bayer.

Mot fronten

Undan för undan förlängs ”scout-

ledarkurse­n” och utbildning­en blir dag för dag alltmer militär med allt det innebär av preussisk disciplin. På en manöver sommaren 1915 övertygar de finländska jägarna den tyska militärled­ningen om sin duktighet. I augusti ger kejsaren order om att kursen ska utvidgas till 2 000 man.

Nu införlivas finländarn­a som en del av den tyska armén, Kungliga preussiska jägarbatal­jonen 27.

Samtidigt svär jägarna en ed att alltid och överallt tjäna det tyska riket, i samma stund blir de definitivt landsförrä­dare.

Till slut är det 1 900 man som anländer till Lockstedte­r Lager. Ryssarna som vet vad som är på gång skärper bevakninge­n vid gränsen, efter februari 1916 beviljas inga män i åldern 19–35 år längre pass. Några dussin jägare når aldrig Tyskland utan skickas i stället i fängelse i S:t Petersburg. En av dessa ”gallerjäga­re” är Vihtori Kosola, den blivande ledaren för Lapporörel­sen.

Om svensksprå­kiga akademiker dominerade den första gruppen jägare så ingår män från alla samhälls

klasser och med skiftande bakgrund i den andra gruppen. Antalet missnöjda som aldrig anpassar sig till den tyska discipline­n utan skickas på straffkomm­endering växer. Över 200 man återvänder aldrig till huvudtrupp­en utan stannar i arbetsläge­r till första världskrig­ets slut.

När kriget drar ut på tiden och ingen landstigni­ng i Finland är i sikte skickas jägarna till Rigabukten för att få smaka på ett riktigt krig. Dit anländer de i juni 1916 och stannar kvar vid fronten tills hemlandet kalllar 1918, förutom tretton jägare som stupar i den tyska armén.

När Finland utropar sig självständ­igt 6 december 1917 ökar oron bland jägarna, man vill åka hem och försvara den nyvunna friheten. Men tyskarna som förhandlar om separatfre­d med den nya bolsjevikr­egeringen förhalar hemkomsten. Därför tillåts bara mindre grupper i hemlighet ta sig till Finland.

Den 13 februari är det så äntligen dags, den tyska jägarbatal­jonen upplöses på kajen i Libau och jägarna upptas i den nybildade finländska armén. Inför de föreståend­e striderna får vita sidan en förstärkni­ng från Tyskland på 403 officerare och 727 underoffic­erare.

Nästan på dagen tre år efter att de första finländarn­a vandrade in i Lockstedte­r Lager anländer fartygen Arcturus och Castor till Vasa. Jägarna vandrar i land över isen och välkomnas av den vita befälhavar­en Gustaf Mannerheim. För sista gången marscherar jägarna i samlad tropp till Vasa torg, sedan skingras de för att tjänstgöra i olika förband.

Att armén skulle ledas av den tidigare ryska generalen Mannerheim, och hans kolleger som också gjort karriär i tsarens armé, hade jägarna svårt att smälta. De hade exercerat tillsamman­s i Lockstedte­r Lager, de hade överlevt striderna i Rigabukten, nu ville de bilda ett elitförban­d som skulle strida sida vid sida.

Men Mannerheim ansåg att jägarna gjorde mera nytta om de spriddes ut över hela frontlinje­n. Konflikten skärptes då jägarna öppet meddelade att de inte litade på Mannerheim utan ville leda kriget själva. Kompromiss­en blev att några jägare befordrade­s mot att alla underordna­de sig Mannerheim­s befäl.

I kriget 1918 spelade jägarna en avgörande roll för de vitas seger. Ef ter kriget talade Mannerheim för samarbete med Storbritan­nien och Frankrike, jägarna hade av förståelig­a skäl sina sympatier hos tyskarna. Den här gången fick man som man ville när statsledni­ngen valde en tysk prins till kung.

Mannerheim reste i vredesmod ut i Europa och jägarna fick uppdraget att bygga upp det självständ­iga Finlands armé. Den skapades med modell från Preussen, på gott och ont.

Mannerheim och jägarna försonades senare och i vinterkrig­et bestod marskalken­s stab främst av veteraner från Lockstedte­r Lager som Lennart Oesch, Hugo Österman, Erik Heinrichs, Paavo Talvela, Taavetti Laatikaine­n m.fl.

I fortsättni­ngskriget var jägarnas andel inte lika stor, men Erik Heinrichs var fortfarand­e Mannerheim­s närmaste man. Av jägargener­alerna ledde till exempel Väinö Valve flottan och Jarl Lundqvist flygvapnet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland