Hufvudstadsbladet

Carl Bildt – politikens nördiga rockstjärn­a

Statsman Han är som politikens Forrest Gump, alltid med på något hörn, säger journalist­en Björn Häger som har tagit teflonmann­en Carl Bildt vid hornen och kommer ut med boken Uppdrag Bildt.

- FNB–SPT-JENNY BLOMQVIST

Få svenska personer väcker lika mycket tankar och åsikter som Carl Bildt, som efter Dag Hammarskjö­ld och Olof Palme är landets mest kända statsman. Boken Uppdrag Bildt är också en skildring av Sverige, eftersom Bildt har figurerat i maktens centrum i ett halvt sekel. Björn Häger har skrivit en tegelstens­tjock bok om politisk historia, men den är allt annat än torr och sövande. Tempot är snabbt och medryckand­e med roliga inslag som speglar Bildts personligh­et.

– Jag har använt Carl Bildt som en tråd i berättelse­n. Det finns ju ingen viktig händelse i svensk politik från 60-talet tills i dag som han inte har tangerat. Han är alltid med på något hörn, han är som politikens Forrest Gump.

Carl Bildt kallas också för politikens rockstjärn­a, nörd och teflonmann­en eftersom skandaler och misstag bara tycks rinna av honom. Kärt barn har många namn. Bildt har funnits i politikens centrum sedan 70-talet, vilket betyder att Hägers bok indirekt beskriver de senaste femtio åren av Sveriges historia. Uppdrag Bildt är också en berättelse om hur politikens villkor förändras och hur en stark person kan klara sig undan mediedrev.

– Journalist­er har en sådan kluven inställnin­g till Bildt. De jagar och försöker komma åt honom med frågor om ubåtar, Lundin Oil och hans privata trassel med skattemynd­igheterna. Han lyckas alltid ha svar på tal och smiter undan intervjuer.

Bildt är en utmaning för journalist­er, som ofta är fascinerad­e av honom som person. Han är egentligen helt osannolik som populär politiker.

– Bildt är en nörd som klär sig konstigt. Han försöker inte låtsas vara folklig, gå på fotboll eller lyssna på popmusik. Han har ingen koll på vem som är programled­are, eller om Sverige ens är med i fotbolls-VM.

Bildt står för den han är, vilket de flesta gillar. Han var tidig med att använda dator, teknik och Twitter, vilket det raljerades om till en början. Han har ändå vunnit mycket respekt för att han så tidigt bejakade ny teknik och sociala medier.

– Vi journalist­er har lite svårt att vara elaka. Bildt är rolig, ger oss oneliners och är ofta tillgängli­g. Han är mycket rolig och trevlig också när man har stängt av mikrofonen, säger Häger.

Häger har avsiktlige­n riktat sig till en bred läsarkrets. Boken lämpar sig för alla som är intressera­de av politik, historia eller en individs osannolika karriär, men ingen förhandsku­nskap behövs. Berättelse­n är också rik på skämt och lättsamma inslag, vilket gör att den tjocka boken är förvånande snabbläst.

– Man ska kunna läsa boken utan att känna till svensk politik och enskilda händelser. Tanken är att du ska få de historiska kunskapern­a by accident.

Från tönt till toppen

När Bildt blir ny partiledar­e går det uselt för honom. Allt han gör blir fel. Han blir utsedd till Sveriges töntigaste person och får rekordlåga siffror i förtroende­omröstning­arna, men det vänder. Några år senare blir han Sveriges mest beundrade person. Han går alltså från de lägsta förtroende­siffrorna till de högsta och så vänder det igen.

– I boken finns ett eget kapitel om ubåtskränk­ningarna, en fascineran­de historia om masshyster­i. Bildt gör karriär på ubåtarna, som senare visade sig vara minkar, skrattar Häger.

Carl Bildt kom att vara motorn i ubåtskampa­njen i svensk press och är fortfarand­e övertygad om att det var ubåtar som rörde sig i svenskt vatten. Han gick så långt att han skickade ett brev till Rysslands dåvarande president Boris Jeltsin.

Bildt har förmågan att placera sig i händelsern­as centrum. Hans första år på statsminis­terposten infaller med de tre mest dramatiska åren i modern svensk historia: Sverige håller på att gå i konkurs samtidigt som flyktingar strömmar in från Bosnien och riksdagen får ett nytt populistis­kt parti. Bildt ansvarade alltså för ett bräckligt land som plågades av rasism och Lasermanne­n. Inte nog med det så inträffar Estoniakat­astrofen. Bildt hade förlorat valet, men den nya statsminis­tern hade inte hunnit tillträda. Ett år senare blir Bildt medlare i Jugoslavie­nkonflikte­n.

– Han sitter och äter middag med Jugoslavie­ns president Slobodan Milosevic och bosnienser­bernas general Ratko Mladic samtidigt som Mladics soldater skär halsen av folk och skjuter dem i huvudet i Srebrenica några mil bort. Det finns ett otroligt drama i berättelse­n om Bildt.

Vägrar samarbeta

Häger har arbetat med boken om Bildt i flera år, men är besviken på att huvudperso­nen själv inte har visat

något●intresse,●inte●ens●gett●en●hjälpande●hand.●Det●ironiska●är●att●Häger●är●expert●på●intervjute­knik●och● har●hållit●kurser●med●rubriken●Konsten att intervjua Carl Bildt.

–●Jag●blir●så●trött●på●honom.●Jag● har●tjatat●i●flera●år●om●att●få●ställa●några●frågor,●men●han●skjuter● upp●intervjun●hela●tiden.●Han●vill● egentligen●inte●ställa●upp,●men●är● inte●heller●fientligt●inställd.●Boken● borde●egentligen●heta●hur●man●inte●intervjuar●Bildt,●säger●Häger●och● skrattar.●

Enligt●Häger●var●Carl●Bildt●den● mest●intressant­a●politikern●i●Sverige●som●ingen●hade●skrivit●en●biografi●på.●Därför●ville●han●ta●sig●an●utmaningen●att●intervjua●den●så●kallade● tefl●onmannen.●Häger●var●systematis­k●och●uthållig●i●jakten●på●intervju● med●Bildt,●men●misslyckad­es.

–●Jag●åkte●till●Almedalen●för●några●år●sedan●där●Bildt●gav●40●intervjuer.●Jag●förföljde●Bildt●i●tre●dagar●och● bad●om●en●kvart.●Okej●då●suckade●och● stönade●han,●men●bad●genast●om●en● teknisk●paus●och●försvann●i●riktning● mot●toalettern­a.●När●jag●äntligen●fick● ställa●min●första●fråga●plockade●han● upp●en●tidning●och●läste●den●under●tiden.●Det●signalerar●ett●dånande●ointresse●för●att●hjälpa●till●med●min●bok.

Déjà vu

Transports­tyrelsens●IT-skandal●är● ett●unikt●nederlag●för●Sveriges●regering.●Krisen●innehåller●händelser● och●scenarier●som●är●som●tagna●från● Hägers●bok.●●

–●Det●känns●märkligt●att●ha●skrivit● en●bok●om●politisk●historia●när●den● här●krisen●uppkommer,●det●finns●så● många●referenser.●På●redaktione­n● blir●de●säkert●trötta●på●mig●som●hela●tiden●säger;●så●var●det●också●år●si● och●så.●Det●är●inte●första●gången●som● regeringen●utsätts●för●en●misstroend­eomröstnin­g●men●det●kan●bli●första● gången●som●en●går●igenom.●

–●När●Lennart Bodström●uttalade● sig●om●ubåtar●1985,●lät●Palme●det●gå● till●omröstning●i●riksdagen●eftersom● han●visste●att●Bodström●skulle●klara● sig.●Några●år●sedan●var●Ebbe Carlsson-affären●aktuell.●

Expressen●avslöjade●att●bokförlägg­aren●Ebbe●Carlsson●utredde●en●teori●om●att●den●kurdiska●gerillaorg­anisatione­n●PKK●skulle●ha●varit●delaktig● i●Palmemorde­t.●Ebbe●Carlsson●hade● fått●stöd●av●Sveriges●dåvarande●justitiemi­nister●Anna-Greta Leijon,●socialdemo­krat.●Carlsson●hade●tillgång● till●hemlig●informatio­n●och●olaglig●avlyssning­sutrustnin­g.●

–●Allt●det●här●rullades●fram●några● månader●före●valet.●Leijon●valde●att● självmant●avgå.

Selektivt minne

Under●alla●dessa●år●har●Häger●lyckats●intervjua●Bildt●någon●enstaka●minut●och●i●ett●fåtal●mejl.●Häger●säger● att●det●är●fascineran­de●att●mejla●med● Bildt.●Inga●hälsningsf­raser●utan●bara● rakt●på●sak:●”Jag●lekte●inte●med●tennsoldat­er●som●barn.”●

–●Vi●har●ägnat●oproportio­nerligt● av●den●futtiga●tid●vi●har●åt●två●saker:● tennsoldat­er●och●värnplikte­n.●Lekte● han●med●tennsoldat­er●som●barn●och● vad●sjutton●gjorde●han●med●sin●värnplikt?●Det●är●något●som●är●mystiskt.

Bildts●barndomsvä­nner●påstår●att● han●lekte●med●tennsoldat­er●men●själv● nekar●han.●Svaren●blir●ofta●luddiga● och●ibland●är●det●svårt●att●utläsa●om● Bildt●själv●vet●hur●det●gick●till.●Ett●vanligt●svar●är●att●han●inte●minns.●

–●Det●är●fantastisk­t●hur●hans●hjärna●är●full●av●kunskap,●men●saknar● viktiga●minnen.●Jag●frågade●hur●han● fick●reda●på●att●Olof●Palme●var●skjuten?●Varenda●svensk●som●var●äldre● än●10●år●vet,●utom●Carl●Bildt.●Han●säger●att●han●inte●minns.

Sveriges● tidigare● statsminis­ter● Fredrik Reinfeldt●har●sagt●att●den● värsta●stunden●han●har●varit●med●om● i●politiken●var●då●han●blev●utskälld●av● Carl●Bildt●på●ett●riksdagsgr­uppsmöte●efter●valförlust­en●1994.●Reinfeldt● var●en●av●författarn­a●till●en●bok●som● kritiserad­e●moderatern­a●för●att●inte●förnya●sig,●vilket●var●indirekt●kritik●mot●Bildt.●

Han●påstår●att●Bildt●och●andra●ledande●moderater●ägnade●timtal●åt●att● smutskasta●Reinfeldt.●Bildt●svarar●att● han●inte●minns.●Häger●misstänker●att● det●är●Bildts●strategi●för●att●klara●sig● helskinnad●från●jobbiga●intervjuti­llfällen,●men●det●kan●också●bero●på●ett● otroligt●selektivt●minne,●eller●nonchalans.●För●något●år●sedan●gjordes●en●tvdokument­är●om●Bildt,●som●han●påstår●att●han●inte●har●sett.

–●Han●hävdar●att●han●inte●har●sett● filmen,●och●det●tror●jag●på.●Jag●hoppas● att●han●läser●min●bok,●men●jag●drömmer●också●mardrömmar●om●att●han● hittar●något●fel●och●ställer●till●med●ett● stort●bråk.●

Bildt är en nörd som klär sig konstigt. Han försöker inte låtsas vara folklig, gå på fotboll eller lyssna på popmusik. Han har ingen koll på vem som är programled­are, eller om Sverige ens är med i fotbollsVM.

Björn Häger

Journalist

 ??  ??
 ?? FOTO: JENNY BLOMQVIST/SPT ?? UPPDRAG BILDT. Enligt Björn Häger var Carl Bildt den mest intressant­a politikern i Sverige som ingen hade skrivit en biografi på.
FOTO: JENNY BLOMQVIST/SPT UPPDRAG BILDT. Enligt Björn Häger var Carl Bildt den mest intressant­a politikern i Sverige som ingen hade skrivit en biografi på.
 ?? LEHTIKUVA/ TOR WENNSTRÖM
FOTO: ?? STARK PERSON. Carl Bildt har förmågan att placera sig i händelsern­as centrum.
LEHTIKUVA/ TOR WENNSTRÖM FOTO: STARK PERSON. Carl Bildt har förmågan att placera sig i händelsern­as centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland