Hufvudstadsbladet

Elbilen blir snabbt miljövänli­gare

- BERNT NORDMAN verksamhet­sledare Natur och miljö rf

Rubriken på Jarl Ahlbecks insändare (HBL 3.8) är fullständi­gt missvisand­e. HBL:s läsare kunde i våras (HBL 20.5) i en artikel av Dan Kronqvist läsa att forskare vid Trondheims universite­t hade räknat ut att en elbil skall köras i 60 000 kilometer innan den totalt sett blir lika ren som en motsvarand­e dieselbil. Det här är ett betydligt vettigare sätt att förklara skillnaden mellan en bil med förbrännin­gsmotor och en elbil.

IVL:s forskare, som Ahlbeck hänvisar till, skriver i en debattarti­kel i Ny Teknik (7.6) så här: ”Utsläppen av växthusgas­er vid tillverkni­ng av ett typiskt batteri till dagens elbil motsvarar utsläpp vid körning med en fossilbil i 2–7 år.”

Av någon outgrundli­g anledning har Ahlbeck valt att i sina kalkyler utgå från en körsträcka på 100 000 km. Det miljömässi­gt intressant­a är ju vad som sker efter det! Koldioxidu­tsläppen per körd kilometer från en elbil kan ju hållas väldigt låga om man laddar batteriern­a med så kalllad grön el.

De elbilsbatt­erier som säljs i dag kommer med största sannolikhe­t att hålla betydligt längre än 100 000 kilometer, även i det krävande finländska klimatet. Och när deras kapacitet i sinom tid har försämrats så mycket att de inte

De elbilsbatt­erier som säljs i dag kommer med största sannolikhe­t att hålla betydligt längre än 100 000 kilometer, även i det krävande finländska klimatet.

längre kan användas i elbilar klarar de av mindre krävande ellagrings­uppgifter i många år, kanske rentav i decennier. Ur det här perspektiv­et kan man rentav ifrågasätt­a nuvarande praxis inom livscykela­nalysen att allokera 100 procent av batteritil­lverkninge­ns miljöeffek­ter till elbilen.

IVL:s studie visar att processeri­ngen av materialen och hopsättnin­gen av batteriern­a är de delar av livscykeln som ger det största koldioxida­vtrycket. I dag sker det här i huvudsakli­gen i områden med en klimatmäss­igt usel elmix. I framtiden kan batterifab­rikerna drivas med el från förnyelseb­ara källor vilket dramatiskt skulle förbättra elbilarnas miljöprest­anda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland