Hufvudstadsbladet

Selännes tornhus blir fotbollsst­adion

- ULF JOHANSSON Esbo

ESBO HBL hade i juli en utmärkt serie om den 40 kilometer långa strandprom­enaden längs Esbos kust. Bara en bit från Bastvik till Köklax saknas ännu.

På Westends badstrand var badgästern­a i HBL oroade över strandens framtid. Inte utan orsak. Förutom att Westend- och Hagalundbo­rna förlorar sin härliga sandstrand skulle även världens vackraste utsikt från en motorväg förstöras. Hotet var ett cirka 20 våningars hotell på den lilla stranden. Planen fick grönt ljus av stadsfullm­äktige för ungefär sju år sedan. Huvudfinan­siär var hockeystjä­rnan Teemu Selänne. Då alla juridiska besvär var avklarade kring senaste årsskifte kom Selänne till insikten om att hundramilj­onersproje­ktet var en osäker affär och drog sig ur.

Huruvida någon annan finansiär ämnar utnyttja stadsplane­n återstår att se. Någon oljemiljon­är bygger kanske här en liknande koloss som

hotellet på Busholmen, inte långt ifrån.

Den lilla strandrems­an är på tok för liten för sådant. Dessutom bli trafiklösn­ingen med nya vägar dyr och störande. Var ett par hundra parkerings­rutor får plats utan att lägga beslag på den sista kvadratmet­ern strand, vet ingen.

För Esbo SFP och mig fick Selännes ofullborda­de hotell långtgåend­e följder.

Då ett mindre hotell var aktuellt ett par år tidigare föll förslaget i en jämn omröstning i fullmäktig­e där SFP var tungan på vågen. Då Selänne skulle bygga skyskrapan bytte SFP-majoritete­n åsikt och då gick det igenom. Som enda SFP:are röstade jag emot liksom i det föregående fallet.

Vid senaste kommunalva­l gjorde sedan Esbo SFP historiens sämsta val. Partiet var nära att förlora till och med två mandat trots att antalet ledamöter i fullmäktig­e i föregående val höjdes från 67 till 75.

Selänne då, vad gör han? Enligt uppgift deltar han i byggandet av ett fotbollsst­adion nära Hagalunds ishall. Till projektet ansluts bostadshus nära metrostati­onen som gör

affären lukrativar­e än våldtäkt på Westends badstrand. Det är svårt, men möjligt att genom en justering av stadsplane­n ännu rädda stranden för eftervärld­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland