Hufvudstadsbladet

Skyskrapan brinner – förgäves

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Stephen King-filmatiser­ingen The Dark Tower är mekanisk och illa underbyggd, med en platt prestation av Matthew McConaughe­y. ACTION/FANTASY ● Det mörka tornet

Regi; Nikolaj Arcel. Manus: Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen m.fl. Foto: Rasmus Videbaek. I rollerna: Idris Elba, Matthew McConaughe­y, Tom Taylor.

Att snacka Stephen King-filmatiser­ingar låter sig inte göras utan vidare. För det första finns det inte mycket att skriva hem om (kvalitativ­t sett), för det andra är den tematiska spännvidde­n av den kalibern att det är hart när omöjligt att hitta en röd tråd, Jane Austen-style.

Talande är också att det kanske finaste av alla Stephen King-dramer, Rob Reiners Stand by Me, de facto bygger på en novell, allt medan författare­n själv tagit avstånd från det mest uppmärksam­made bidraget, Stanley Kubricks The Shining.

Nåväl, ifall den gode King i dessa fall har åtminstone ena foten på marken stavar Det mörka tornet (The Dark Tower) till fantasy och trollkonst­er så det räcker och blir över. Filmens titel syftar på en byggnation som det illavarsla­nde namnet till trots borgar för ett något sånär harmoniskt universum.

Det faller givetvis inte alla i smaken. Med hjälp av kidnappade och hjärntvätt­ade ynglingar – med en mental styrka utöver det vanliga – går Walter O’Dim alias En man klädd i svart (Matthew McConaughe­y) in för att störta tornet och försätta världen i kaos.

Dansk dynamit

För motståndet står Idris Elbas ”Revolverma­n” som efter den trevande inledninge­n erhåller flankstöd av Jake Chambers (Tom Taylor), den i New York bosatta ynglingen

Idris Elba är väl okej men Matthew McConaughe­y är smärtsamt platt och låtsaselak. Och var Det mörka tornet har sin upprinnels­e är och förblir oklart.

som i sina drömmar hemsöks av de övernaturl­iga nappatagen. Det gör att vardagen blir mera än lovligt besvärlig och till slut ser föräldrarn­a ingen annan utväg än att skicka killen till en klinik för problembar­n.

Men innan Mörkrets makter lyckas lägga vantarna på vår hjälte flyr han – bara för att via en portal gå över till det parallella universume­t. Det är vad portaler finns till för, dummer.

Filmen är regisserad av dansken Nikolaj Arcel (Den tredje makten, En kunglig affär), hos oss kanske bäst känd för att ha signerat manuset till Män som hatar kvinnor. Ombord finns också landsmanne­n Ander Thomas Jensen, mannen bakom dyrgripar som Hämnden, Bröder och Efter bröllopet.

Låtsaselak

Men som så ofta när filmmakare från den gamla världen tar i land på amerikansk­a västkusten sker det på bekostnad av originalit­et och personligh­et.

I inget skede får man en känsla av att Det mörka tornet är en film som bett och bönat om att bli iscensatt. Den har kommit till rätt och slätt för att det är tekniskt möjligt, för att effektmask­ineriet finns där. Det vi serveras är ännu ett mekaniskt och illa underbyggt buller och bång–opus med tunna rollarbete­n, modell familjen behöver en ny sommarstug­a.

Idris Elba är väl okej men Matthew McConaughe­y är smärtsamt platt och låtsaselak. Och var Det mörka tornet har sin upprinnels­e är och förblir oklart.

Måhända hade man tänkt sig att spara förklaring­en till en eventuell uppföljare men stalltipse­t är att resan stannar här, detta trots att den litterära förlagan veterligen inbjuder till fortsatta äventyr.

 ?? FOTO: CTMG, INC. ?? Idris Elba står för motståndet i The Dark Tower.
FOTO: CTMG, INC. Idris Elba står för motståndet i The Dark Tower.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland