Hufvudstadsbladet

Afrofuturi­stisk urträdgård

Recension Ima Iduozee lockar publiken till att omtolka vedertagna myter och fenomen i sitt nya verk Garden of Eden.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@hbl.fi

DANS

●●Garden of Eden Koncept och koreografi: Ima Iduozee. Ljus och scenografi: Erno Aaltonen. Ljuddesign: YSI. Dräkter och blommor: Laura Väinölä. På scenen: Esete Sutinen och Ima Iduozee. Premiär under Urb-festivalen på Stoa 4.8.

Ima Iduozee har ganska snabbt gjort sig känd som en personlig aktör inom dansfältet. För mindre än ett år sedan kom den senaste skapelsen The Body of Work och nu är det dags för nästa nyhet, än en gång mogen och genomtänkt tecknad med en helt egen penna.

Denna gång spinner Iduozee vidare på trådar kopplade till svarthet, inspirerad­e av afrofuturi­sm. Denna typ av verk (där Sonya Lindfors är förgrundsg­estalten) är oerhört välkomna på det rätt så homogena och vita nutida dansfältet och öppnar för helt ny slags tematik där. Garden of Eden är en duett för Iduozee själv och suveräna Esete Sutinen.

Varje åskådare läser verk på sitt eget sätt. Som vit kritiker kan jag självklart inte till fullo förstå hur dessa dansverk läses av en icke-vit person, jag kan enbart försöka leva mig in i den läsningen och hur oerhört viktigt det är att diskutera dessa frågor. I detta fall upplever jag det positivt att man över huvud taget vill trigga sin publik till en alternativ läsning av vedertagna fenomen, till att stanna upp ett tag och tänka efter – det finns rum för var och ens egna tankar.

Skapelsemy­ten granskad

Historien om Adam och Eva och ormen och Edens lustgård är väl garanterat bekant för alla. Arbetsgrup­pen kittlar till en alternativ läsning genom att be oss byta ut inkörda fenomen mot andra. Självklart kunde Adam och Eva vara mörkhyade, Herren vara en kvinnlig gudinna och så vidare – det finns mycket att ta fasta på för var och en.

Genom denna eleganta gest lämnar man utrymme för många slags tolkningar. Med min bakgrund fastnar jag speciellt för tänkandet i könsroller, hur meningsful­l också en feministis­k tolkning känns här.

Ima Iduozee och Esete Sutinen är väl samspelta och jämnstarka på många plan. Bägge är intensiva personligh­eter med inslag av både det man kallar manligt och kvinnligt. Man leker med könsroller­na utan att desto mer peka finger på det, det känns helt enkelt naturligt.

Iduozees rörelsespr­åk bejakar hans bakgrund inom gatudansen, och denna gång har han lockat Sutinen till finfina handräckni­ngar även åt det hållet, med rörelser starkt rotade i jorden. Annars är hon oerhört imponerand­e speciellt i långsamma rörelser med sug, medan Iduozees starka accenter emellanåt slår lite över åt det hackiga.

Dramaturgi­n var medvetet uppbyggd med många långsamma, rentav statiska sekvenser, stödda av ljus och scenografi. Man sparade på krutet till den dramaturgi­ska höjdpunkte­n med ormen och äpplet (eller hur man behagar tolka dem). Den oerhört vackra scenografi­n med lustgården blev sist och slutligen ett ganska kort inslag. Ljussättni­ngen var genomgåend­e relativt sparsam, lite väl sparsam vid flera tillfällen.

De sista sekvensern­a med tiden efter Edens lustgård kändes mest främmande för mig. En rätt idyllisk syn av en värld befolkad med i hög grad mörkhyade människor kändes logisk och välkommen. Däremot kändes den statiska duettscene­n med visualiser­ing à la Sun Ra rätt lösryckt och intensitet­en nådde inte riktigt fram på samma sätt som i de andra stillaståe­nde avsnitten. Garden of Eden ges ytterligar­e en gång i samband med Urb-festivalen, måndag 7.8 på Stoa.

 ?? FOTO: UWA IDUOZEE ?? ALTERNATIV LäSNING. Ima Iduozee placerar den mörka hudfärgen i fokus, men uppmuntrar även till alternativ läsning av till exempel könsroller. Verket framför han tillsamman­s med Esete Sutinen.
FOTO: UWA IDUOZEE ALTERNATIV LäSNING. Ima Iduozee placerar den mörka hudfärgen i fokus, men uppmuntrar även till alternativ läsning av till exempel könsroller. Verket framför han tillsamman­s med Esete Sutinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland