Hufvudstadsbladet

Härliga museer

- KATARINA

Jag älskar museer. Så fort jag landar på en ny plats letar jag fram ett museum. Det är för det mesta ett bra sätt att få inblick i ortens, kanske också landets historia. Museer finns dock av mångahanda slag och varierande kvalitet. Men också det är spännande!

Jag minns ett stadsmuseu­m i medelstor finländsk stad som nästan helt ägnades en av stadens tongivande familjer, som hade testamente­rat möbler, tavlor och annan inredning till hemstaden. Och vad kunde då mottagaren göra annat än ställa ut alltsamman­s i sitt ägandes museum? Den fortfarand­e inflytelse­rika donatorfam­iljen hade knappast varit förtjust om godset hade gömts undan i magasin. Och visst speglade samlingen stadens historia, åtminstone till en liten del …

Jag kommer ihåg ett annat museum i en sjöfartsst­ad, där många av de tragedier som under tidernas lopp drabbat ortens redare synligt togs fram, minnen av söner som förlorats på havet, av en dotter som omkommit i en kustångarb­rand. Detta gav en bild av ett förflutet som präglats av havet i all dess opålitliga mäktighet. Det finns betydligt modernare sjöfartsmu­seer som speglar samma utveckling, men på ett mindre påtagligt och mera översiktli­gt sätt. Två fina finns i Åbo och Mariehamn.

Men frågan är om inte de små, ofta privata och enkla museer som finns här och där på landsbygde­n hör till de mest intressant­a. Entusiasti­ska samlare kan visa upp sina klenoder, allt från ålderstign­a jordbruksr­edskap och fiskedito till gammal fotoutrust­ning. I byarna kan finnas hembygdsmu­seer, inrymda i gamla gårdshus, där storstugan­s forna inredning har bevarats med spis och högsängar. Det är som att träda in i en annan värld, där det kan kännas som om gårdsfolke­t nyss har gått ut och kan väntas tillbaka när som helst. Intressant­a är också de författar- och konstnärsh­em som har bevarats som museer. Man kan se hur den som har bott där har levat och verkat, man får en bild av människan bakom verken och den kan bjuda på överraskni­ngar.

De enorma museerna ute i ”stora världen” är ett kapitel för sig. Det påminner mig om när min mamma skickade ett vykort hem med det enda smått besvikna konstatera­ndet ”hon är så liten” och vi förstod att hon menade den världsberö­mda Mona Lisa i Louvren i Paris, eftersom vykortet kom därifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland