Hufvudstadsbladet

Hiroshima 72 år efter bomben

Minnesdag I dag för 72 år sedan fälldes den bomb som förvandlad­e Hiroshima till ett brinnande inferno.

- SöREN VIKTORSSON

– Jag vill att världen ska veta vad som hände och att det aldrig får upprepas, säger Mito Kosei som gjort det till sin livsuppgif­t att berätta om atombomben och dess konsekvens­er.

Hiroshima, med en dryg miljon invånare och fyra timmars tågresa från Tokyo, är ett intressant turistmål. Likt Helsingfor­s kan man här bekvämt ta sig fram med spårvagn.

Staden är omsorgsful­lt återuppbyg­gd och här finns knappt något som påminner om dess fasansfull­a historia. Inte förrän vi stiger av spårvagnen vid station Genbaku-Domu Mae (en kvarts resa från järnvägsst­ationen med nummer 2 eller 6) och är framme vid Fredsparke­n.

Det är här minnescere­monin i dag hålls för att hedra offren för atombomben ”Little Boy”, som släpptes den sjätte augusti 1945 klockan 8.15.

Dåligt immunförsv­ar

– Min mor var gravid med mig i fjärde månaden. Tursamt nog befann sig hon och hennes syster på landsbygde­n just den dagen, berättar Mito Kosei som vi träffar i parken och fortsätter:

– Jag var ofta väldigt sjuk under min barndom med återkomman­de infektione­r, vilka torde ha berott på nedsatt immunförsv­ar.

Vi står framför Domen, en byggnad blott 160 meter nordväst om den plats där bomben detonerade 600 meter upp i luften för att nå maximal effekt. Byggnaden är ett kusligt skelett som 1996 utsågs till världskult­urarv och har lämnats kvar i samma skick som efter bombningen.

– Min farfar befann sig i centrala Hiroshima den där dagen. Han fick utslag på kroppen, drabbades av diarré och kräkningar och efter en dryg månad var han död, berättar Mito Kosei.

Lång skugga

Fredsparke­n består av flera delar, och ett besök på Atombombsm­useet är ett måste. Det förmedlar faktakunsk­aper, men väcker också starka känslor med bilder av smält hud, askgråa klädtrasor och rester av leksaker.

Plötsligt börjar en äldre japanska i ett sällskap framför oss att gråta ohejdat och hennes väninnor skyndar sig att försöka trösta.

– Över 140 000 människor dog i Hiroshima och drygt 70 000 i Nagasaki. Fram till i dag har ytterligar­e uppskattni­ngsvis 160 000 avlidit i skador relaterade till bomberna, förklarar finskfödde före detta senatorn Marutei Tsurunen för HBL och tilllägger att siffrorna varierar starkt beroende på källa.

Här på plats i Fredsparke­n kan det kännas futtigt att spekulera kring skuldfrågo­r, men ett återkomman­de argument från amerikansk sida har varit att bomberna snabbade på kapitulati­onen den 15 augusti samma år.

Japanologe­n Monica Braw, som i femton år rapportera­t från landet för bl.a. Yle, köper inte den argumentat­ionen.

– I efterhand hävdades från USA att en invasion hade kunnat kräva uppemot en miljon amerikansk­a soldaters liv. Men det är ju en gissning och inget annat, påpekar hon för HBL.

– Japan var i praktiken redan besegrat och via Moskva fanns trevare om en kapitulati­on, under förutsättn­ing att kejsaren inte skulle tvingas abdikera.

En fredsflamm­a brinner dag och natt i Fredsparke­n och ska så göra tills hela vår planet är kärnvapenf­ri. Åter vid Domen stöter vi ånyo på Mito Kosei som oförtröttl­igt pratar med besökare.

– Jag står här varenda dag och är pensionera­d engelsklär­are, så jag kan även tala med utländska besökare. Ju mer kunskap människor får, desto större är sannolikhe­ten att kärnvapnen en dag skrotas helt och hållet. Känner du hat mot den nation som släppte bomben? – Nej. Vi japaner är mycket reserverad­e vad gäller att visa känslor och du kommer knappast att få höra något sådant här i Hiroshima.

När Barack Obama, som första amerikansk­a president, i maj i fjol talade i Fredsparke­n var det ett stort ögonblick för japanerna. Någon direkt ursäkt levererade han dock inte.

– Det var heller inte att vänta. I USA har du fortfarand­e många som

Jag var ofta väldigt sjuk under min barndom med återkomman­de infektione­r, vilka torde ha berott på nedsatt immunförsv­ar. Mito Kosei

anser att bombningar­na var rättfärdig­a. Saken blir inte enklare av det faktum att det ju var Japan som anföll i Pearl Harbor, påpekar Monica Braw och fortsätter:

– Japanska regeringar framställe­r sig gärna som fredsälska­nde. Men det är inte Japan, utan städerna Hiroshima och Nagasaki, som har bombats och deras befolkning­ar har genomgått ett närmast ofattbart lidande.

Vid dagens ceremoni i Fredsparke­n kommer det att närvara en hel del ”hibakusha”, det japanska ordet för överlevand­e från bombningar­na.

– Det är personer som av läkare fått verifierat att deras skador uppkommit genom strålning. De ges gratis sjukvård och viss pension utifrån graden av sjukdom.

– Än i dag finns här närmare 200 000 personer som har ”hibakusha-intyg” men deras antal minskar nu snabbt av åldersskäl, förklarar Marutei Tsurunen.

 ?? FOTO: SöREN VIKTORSSON ?? MINNESMäRK­E. Domen ligger 160 meter nordväst om den plats där bomben detonerade 600 meter upp i luften. Skelettet av byggnaden är orört och utsågs 1996 till världskult­urarv.
FOTO: SöREN VIKTORSSON MINNESMäRK­E. Domen ligger 160 meter nordväst om den plats där bomben detonerade 600 meter upp i luften. Skelettet av byggnaden är orört och utsågs 1996 till världskult­urarv.
 ?? FOTO: SöREN VIKTORSSON ?? LIVSUPPGIF­T. Mito Kosei upplevde bombningen i sin mammas mage. Som pensionera­d språklärar­e har han valt att dagligen stå i Fredsparke­n och berätta om vad kärnvapen innebär för dem som drabbas.
FOTO: SöREN VIKTORSSON LIVSUPPGIF­T. Mito Kosei upplevde bombningen i sin mammas mage. Som pensionera­d språklärar­e har han valt att dagligen stå i Fredsparke­n och berätta om vad kärnvapen innebär för dem som drabbas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland