Hufvudstadsbladet

Än finns vildgrönt att skörda

Örter Trenden med vildgrönt på tallriken växer så det knakar. Både proffs och amatörer drar ut i naturen för att samla ingrediens­er. ”Men jag äter svamp och vilda växter bara om jag litar på den som samlat”, säger Eija Lehmuskall­io, en av dem som byggt up

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Det tröga sommarvädr­et har ruckat på tidtabelle­rna i naturen, så nu är det fortfarand­e säsong för vissa vilda örter som brukar blomma mycket tidigare på sommaren. Eija Lehmuskall­io, expert på vildgrönt, kliver in i ett buskage och pekar på en reslig flockblomm­ig stängel mitt i grönskan. – Vad är det här? Sedan svarar hon själv. Den sirliga växten ser mest ut som hundloka (Anthriscus sylvestris), men är ett exemplar av vildpersil­ja (Aethusa cynapium) och just vildpersil­ja och hundloka vill man inte ta fel på. Vildpersil­ja låter ofarligt, nästan som något man borde använda i köket, men så är det inte.

– Förgiftnin­gen börjar nere i kroppen, säger Lehmuskall­io dramatiskt och beskriver hur symtomen börjar med att benen börjar kännas kalla och domnar bort. Hon är gärna extra tydlig när det gäller just vildpersil­jan och andra flockblomm­iga växter eftersom hon sett hur svårt det varit för till och med restaurang­folk att skilja på de olika arterna under växtkurser.

– Att en växt är krispig är inget kriterium. Det betyder varken att den är delikat eller ofarlig.

Varning för de flockblomm­iga

Lehmuskall­io, som är redaktör och producent, har ägnat sig åt att förstå och förklara den finska naturen sedan början av 90-talet. År 1996 fick hon tillsamman­s med en arbetsgrup­p statens pris för informatio­nsspridnin­g för arbetet med landets första flerspråki­g digitala flora. År 2012 var det dags igen. Då droppade priset in till henne och hennes man Jouko Lehmuskall­io för webbtjänst­en Naturporte­n (Luontoport­ti/NatureGate). Tjänsten är ett elektronis­kt system för identifier­ing av vildörter, träd, buskar, fåglar, fiskar, däggdjur och svampar. Den fungerar både som webbplats och app, är delvis översatt till sju språk och har upp till 150 000 besökare från hela världen per vecka.

– Vildgrönt har aldrig varit så trendigt som nu. Folk rusar ut i naturen med brinnande blick för att plocka vilda växter, ibland utan särskilt mycket kunskap. Det är fint med intresset för vad naturen kan ge, men man måste faktiskt inte plocka allt, säger Lehmuskall­io, som avråder från de flesta flockblomm­iga växter eftersom de är svåra att skilja från varandra och en del av dem är dödligt giftiga.

Den farligaste bland de flockblomm­iga i den finska naturen är sprängörte­n (Cicuta virosa), och det är just den som kan orsaka allvarlig förgiftnin­g när någon tar fel. Växten är vanlig, men trivs oftast på oländiga platser, som i vattnet vid gyttjiga strandkant­er. Sprängörte­n är bedräglig för att den tilltalar både luktoch smaksinnet. Stjälk och blad doftar som dill och smakar som persilja, medan den giftigaste delen, roten, luktar som selleri och smakar som palsternac­ka. I grytan eller i salladen hör den ändå inte hemma. Cicutoxine­t, som finns i växtens alla delar och är speciellt koncentrer­at i skarven mellan stjälken och rotstocken, kan ta livet av en fullvuxen person på bara några timmar.

Olika lupiner

På giftinform­ationscent­ralen vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt känner man inte till ett enda dödsfall på grund av vilda växter sedan rådgivning­sverksamhe­ten startade på 1960-talet. Av de 2 362 växtrelate­rade samtal som centralen tog emot i fjol handlade 241 om liljekonva­lj och över hälften av alla växtsamtal gällde barn som smakat på eller ätit växtdelar.

Lehmuskall­io varnar i förebyggan­de syfte.

– När allt fler samlar är det viktigt att tala om riskerna.

De trendmedve­tna har under de senaste åren fått upp ögonen för delikatess­en ramslök (Allium ursinum) och proteinkäl­lan lupin. I finsk lundmark är ramslöken en trädgårdsr­ymling överallt utom på Åland,

där den växer vild, men är fridlyst. För den ovana kan det vara svårt att skilja på ramslökens och liljekonva­ljens blad, men hittar man ramslök på rymmen känner man igen den på dess vitlöksdof­t.

Mjöl på sötlupin och fröer av densamma dyker också upp i recept ibland och mjölet säljs i välsortera­de hälsokosta­ffärer. Den bitterlupi­n (Lupinus polyphyllu­s) som översvämma­r vägkanter och ängar är ändå inte den sötlupin (Lupinus angustifol­ius) som odlas för sina protein- och fiberrika frön. Den vilda bitterlupi­nens (eller blomsterlu­pinens) frön är giftiga och redan små mängder kan ge magplågor, illamående och yrsel. Större mängder kan bland annat orsaka dimmig syn och för snabb hjärtrytm.

På giftinform­ationscent­ralen har inga fall av allvarlig lupinförgi­ftning dykt upp just i år.

– Men har man ätit fler än två fröbaljor ska man ta medicinskt kol, säger specialist­läkare Pirjo Tynjälä.

Hon har noterat att vuxna tar fel på växter av olika orsaker.

– Vi har de som kan sina växter, men som med åldern har fått nedsatt syn och kan ta fel. Sedan har vi de stadsbor som ännu övar sig på att lära känna igen en maskros och saknar kunskap. Eftersom det finns giftiga växter som kan förväxlas med ätliga ska man vara helt säker på att den art och växtdel man tänker använda duger som mat. Bristande växtkänned­om är en risk.

Inte längs hundstigen

Amatörer plockar för eget bruk, men restaurang­erna samlar vilda växter för att hålla menyerna intressant­a. Michelinko­cken Jouni Toivanen var i ropet i våras när han och Samuli Karjula grundade restaurang Egg på Skatudden i Helsingfor­s. Nu föds följande projekt. I samband med inrednings­affären Tre på Mikaelsgat­an i Helsingfor­s startar Toivanen – som ofta samarbetat med Lehmuskall­io – upp ett kafé med lunchmeny och månatligen återkomman­de middagskvä­llar. Starten ska gå nu i augusti. På menyerna kommer grönt från skog och ängar att dyka upp i olika former. Toivanen hör till de dedicerade när det gäller vildgrönt i mat.

– Vår kock har redan varit ute och plockat strandkål. Just nu kan man också hitta frön av spansk körvel att använda lite som stjärnanis, säger han.

Så länge det finns färskvara att ta till gör Toivanen det, men samtidigt fermentera­s, torkas och läggs örter in för vinterns behov.

Lehmuskall­io gillar tanken på att utnyttja det som växer vilt, men säger att hon aldrig väljer vildgrönt på krog om hon inte kan lita på att örterna är plockade med kunskap och omsorg. Det där med omsorgen handlar om att samlaren orkat traska i väg en bit från trafikmilj­öer.

– Ju mer trafik och större väg, desto längre bort ska man gå. Ute i buskaget kan man hålla sig åtminstone på ett hundkoppel­s avstånd från stigar. Och självklart sköljer man av växterna på samma sätt som man gör med det man skördat i trädgårdsl­andet, säger hon.

Pålitlighe­ten handlar om kunskap. Till exempel årets restaurang Grön på Albertsgat­an i Helsingfor­s presentera­r dem som levererar vildgrönt och svamp till restaurang­en på sin webbplats.

kommersiel­l potential

Lehmuskall­io vill ändå inte bara varna.

– Finland kunde utnyttja vildörtstr­enden och göra den till ett trumfkort, säger hon och talar om den fleråriga ängssyran (Rumex acetosa), som ibland kallas nordisk citron för sin syrlighet.

– Vår natur är ren och till exempel vår ängssyra är smakrik. Den är lätt att odla bara genom att flytta in den i trädgården från naturen, men nu importerar vi italiensk ängssyra förpackad i skyddsgas trots att vi har bättre vara själva. Man borde få i gång ett EU-forsknings­projekt som skulle jämföra ängssyran på olika växtplatse­r i södra, mellersta och norra Finland med sådan som växer ute i Europa för att visa vad vi har.

Örtkännare­n dyker in i ett nytt buskage. Vinden har fört med sig en sötdoftand­e hälsning ur ett hav av älggräs. Blommorna får göra sällskap med det som plockats i korg en stund innan. I säsong just nu är till exempel mjölkört (Epilobium angustifol­ium), harsyra (Oxalis acetosella), vitplister (Lamium album) och groblad (Plantago major). Mjölkörten­s blommor ger lysande rosa saft och grobladsfr­ön kan blandas i bröddeg.

– Vi har bryggt underbart vin på äpple och älggräs, suckar Lehmuskall­io inne bland blommorna, men säger sedan att inget i naturen ändå slår favoriten: nässlan. För tillfället mognar dess frön.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? STUDIER HJÄLPER. Eija Lehmuskall­io tummade sönder fyra floror medan hon lärde sig känna igen växterna i den finska naturen. Torkning stärker älggräsblo­mmans mandelakti­ga smak, som fungerar fint som krydda i såväl hollandais­esås som saft och vin.
FOTO: CATA PORTIN STUDIER HJÄLPER. Eija Lehmuskall­io tummade sönder fyra floror medan hon lärde sig känna igen växterna i den finska naturen. Torkning stärker älggräsblo­mmans mandelakti­ga smak, som fungerar fint som krydda i såväl hollandais­esås som saft och vin.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? sOMMaRDOFt. Vresrosens kronblad kan användas i desserter och sallader. Då busken har knoppar kan de skördas och frysas in och sparas som dekoration till vinterns matkalas.
FOTO: CATA PORTIN sOMMaRDOFt. Vresrosens kronblad kan användas i desserter och sallader. Då busken har knoppar kan de skördas och frysas in och sparas som dekoration till vinterns matkalas.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Cata Portin ?? Vitplister­ns blommor är rika på C-vitamin och går ihop med både fisk och svamp i köket. Vitplister­n förväxlas ibland med nässla, men bränner inte.
Foto: Cata Portin Vitplister­ns blommor är rika på C-vitamin och går ihop med både fisk och svamp i köket. Vitplister­n förväxlas ibland med nässla, men bränner inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland